Zaman Yönetimi Konusunda Uzman 9 CEO’dan Profesyonel Hayatta Kullanabileceğiniz 9 Üretkenlik Hilesi

Hepimiz bir hafta içinde eşit saatlere sahibiz: 168 saat. Nitekim bazen daha fazla zamanımız olmasını dilediğimiz olabiliyor.
Harvard Business Review’da yayınlanan bir araştırma sonucu olarak CEO’lar haftada ortalama 62,5 saat çalışıyor ve 27 toplantıya katılıyorlar. Bu yüzden zamanı doğru kullanmak onlar için çok önemli.
Zamanlarını en iyi şekilde yönetmek için her CEO kendi üretkenlik hilesine sahip. Gelin 9 CEO’dan 9 üretkenlik hilesine yakından bakalım.




1) Elon Musk: Hiyerarşik yapılanmayı boş verin ve gerektiğinde doğrudan iletişim kurun

Elon Musk, komuta zincirini takip etmenin bazen ilerleme sürecini oldukça yavaşlatabileceği konusunda bir uyarıda bulunuyor.
Inc.com’da yayınlanan makalede, Elon Musk’ın çalışanlarına yolladığı bir e-postada geçen cümle durumu açıklıyor:

“İletilecek mesaj, işi yapmak için gerekli olacak en kısa yoldan direkt bir şekilde gönderilmelidir.”



Çoğu işletmedeki temel sorunun departmanlar arasındaki verimsiz iletişimden kaynaklandığını düşünüyor ve ekliyor:

“Bu sorunu çözmenin yolu, tüm seviyeler arasında serbest bir bilgi akışının olmasına izin vermekten geçiyor. Departmanlar arasında iletişim kurmak için; bireysel bir katılımcı yöneticileriyle, bir başkan yardımcısıyla ya da başka departmandan bir yöneticiyle kolaylıkla konuşmalıdır. İnsanlar doğrudan konuşmalı ve doğru olanı yapmalı.”


2) Dustin Moskovitz: Haftada bir gününüzü toplantı olmayacak şekilde düzenleyin

Asana’nın CEO’su Dustin Moskovitz çarşamba günlerine hiç toplantı almıyor. Bunu da NMW (No Meeting Wednesday) kuralı olarak adlandırıyor. Asana’nın blog’undaki yazıda Dustin Moskovitz toplantısız çarşambayı açıklıyor:

“NMW’nin en üstteki hedefi, çalışanların enerjlerini tamamen işlerine vermeleri için zaman boşluğu yaratmaktır.”



Paul Graham’ın Maker’s Schedule, Manager’s Schedule ismindeki makalesinde detaylıca ifade edilen durum, özünde insanların akış zamanlarındaki kesintiden büyük ölçüde rahatsızlık yaşamasının önüne geçmeye çalışıyor.


3) Josh Luber: Kısa süreli uyku için belirli aralıklar açın

StockX’in CEO’su Josh Luber, mesai saatlerinde uyumayı teşvik ediyor.
Kendisi, gün içindeki enerjinin yenilenmesi için kısa süreli kestirmenin en iyi yol olduğunu söylüyor.



“Üretkenliğimi korumak için en iyi yolun gün içinde kestirmekten geçtiğini buldum. Günde 2 kere 11 dakikalık uykularla kendimi yenileyerek verimimi ve enerjimi artırıyorum.”


4) Sara Blakely: Düşünmeyi rutin haline getirin

Spanx’in CEO’su Sara Blakely; her günün belli bir saatini düşünmeye ayırıyor. Tek problemi şu ki, evi ofisine çok yakın (!)
Verdiği bir röportajda bu konuda kendi yöntemlerini geliştirdiğini anlatıyor:

“Arkadaşlarımın deyimiyle ‘sahte işe gidip gelme’ yöntemi adı verilen bir çözüm buldum. Spanx’e gitmem için gerekli olan saatten bir saat erken uyanıyorum ve Atlanta’da amaçsızca yürüyerek düşünüyorum.”



Blakely, aynı zamanda sıkıcı durumları daha verimli hale getirmek için yanında not defteri taşıyor ve aklına gelen düşünceleri bu not defterine yazıyor:

“İşim gereği birçok sıkıcı etkinliğe de katılmak zorunda kalıyorum. Bulunduğum yeri terk edemediğim için ben de bir not defteri taşımaya başladım.”


5) Katia Beauchamp: E-posta yazışmalarınızı olabildiğince hızlı bir hale getirin

Birchbox kurucu ortaklarından Katia Beauchamp, basit bir üretkenlik hilesine sahip: E-postalara yanıt için son tarih eklemek.
Beauchamp, Lifehacker‘a verdiği röportajda bu geri dönüş için son tarih ekleme uygulamasının öncelikleri düzenleme konusunda büyük fayda sağladığının altını çiziyor.

6) Jason Fried: Hayır demeyi bilin

Basecamp CEO’su Jason Fried, her soruya ‘evet’ demenin üretkenliğiniz için zarar verici olduğunu söylüyor. Bu konuda daha seçici davranılması gerektiğini savunuyor.
Liferhakcer’da verdiği tavsiyeye yakından bakalım:



“Dünyadaki bütün teknikler ve tavsiyeler ‘hayır’ demenin yerini tutamaz. Kendime sürekli olarak görev eklemek yerine yapacak şeyleri olabildiğince az tutmaya çalışıyorum. Zamanınız ve dikkatiniz en değerli kaynaklarınızdır. Kendi yapmanız gerekenlere odaklanmak için hayır demeyi bilin.”


7) Meg Whitman: Pratik kararlar vermeye çalışın

“Bir karar verme zamanı geldiğinde, zaman kaybetmeyi bırakın. Hızlı bir evet ya da hayır, yavaş bir evet ya da hayırdan çok daha önemlidir. Bu sayede bir sorun olsa dahi hızlıca sorunu kavrayıp çözüm üretebilirsiniz.”

Hewlett Packard Enterprise CEO’su Meg Whitman, Forbes ile yaptığı röportajda böyle bir tavsiyede bulunuyor. Aynı zamanda aşırı düşünme durumundan da kaçınmak için net olmanın öneminin altını çiziyor:



“İnsanlar bir durumu analiz ederken kendilerini dondurabilir. İhtimalleri çok fazla irdelemek hareket kabiliyetinizi kısıtlayacaktır. Bu yüzden olabildiğince hızlı düşünüp harekete geçmelisiniz. Ardından gelecek şeyler kötü de olsa, bunları kontrol edebilmek için beklenmedik şeyler olması gerekiyor.”


8) Jeff Weiner: Daha az e-posta gönderin

LinkedIn CEO’su Jeff Weiner az kişi az e-posta gönderimini savunuyor. LinkedIn’de paylaştığı bir gönderide, temiz bir e-posta genel kutusunun insanları ne kadar hafiflettiğini fark ettiğini söylüyor.
Fark ettiği bu noktadan sonra, sadece gerekli şeyleri e-posta olarak yazmaya başlayan Weiner, bunun verimlilik için büyük bir adım olduğunu söylüyor.



“Sonuç: Daha az e-posta ve çok daha gezilebilir bir gelen kutusu. Bu kurala sadık kalmaya çalışıyorum.”


9) Brian Chesky: Daha iyi listeler oluşturun

Airbnb CEO’su Brian Chesky, her sabah kolay anlaşılır bir to-do list oluşturuyor.
Master of Scale’e konuk olduğunda yapılacaklar listesinin önemini anlatıyor:

“Gün içinde gerçekleştirmek istediğiniz her şeyin bir listesini yapın. Bu listeyi hazırlarken mümkün oldukça ayrıntılara yer verin. Birkaç benzer görevi ise gruplayın. Ardından işe başlayın.”

Ana başlıklar oluşana kadar gruplama işlemine devam edin:
“Yapmanız gereken 20 şeyi listeleyin. Aslında bu 20 şeyi de yapmanıza gerek olmadığını fark edeceksiniz. Eğer bunları gruplarsanız, 3 büyük şey yapmış olacaksınız.”

✍️ Yazarın Notu ve Son Düşünceler

Verilen tavsiyelere yakından baktığımızda; temelde gündelik hayatta daha organize olmayı ve bazı konularda küçük değişiklikler yapmayı hedef aldıklarını görebiliriz.
Yani bu insanlar, kendilerine zaman açmak için büyük fedakarlıklar yapmaya gerek duymuyorlar. Ya da sihirli bir değnek sayesinde her işe yetişmiyorlar. Sadece bazı düzenlemeler ve küçük değişikliklerle sahip oldukları zamanı en iyi şekilde değerlendiriyorlar.


Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

This post is also available in: English

Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version