Zaman Kazandıran Etkili Çalışma Tekniği: Pomodoro

Kardelen Sepetçi

Kardelen Sepetçi

İAL13'/ YTÜ / #biryenipalmiye

Zaman zaman kendimize bir iş için şu kadar sürede bitecek diye hedef koyuyoruz ve o süreye yaklaştıkça işe daha fazla konsantre olduğumuzu ve zamanı daha iyi değerlendirebildiğimizi fark ederiz. Aslında bu yaptığımızın sistematik ve zamanınızı daha iyi değerlendirmenizi sağlayacak bir yolu var, ismi de Pomodoro. 1980’li yıllarda Francesco Cirillo adlı bir öğrencinin bulduğu ve günümüze kadar gelen yöntemle ilgili pek çok araştırma da var.

Pomodoro tekniği nasıl çalışır?

Bir görev seçin, bir zamanlayıcınız olsun ve onu 25 dk ya ayarlayın, işe başlayın ve 25 dk boyunca hiç konudan sapmayın, hiç bir şekilde kesintiye izin vermeyin ve zaman bittiğinde işi bırakın ve 5 dk mola verin.

Yani 1 Pomodoro = 25 dk+ 5dk dinlenme

Bir adım daha ilerleyelim.

Önünüzde yapacağınız bir iş olsun. Bu sınav için hazırlandığınız bir ders olabilir, yetiştirmeniz gereken bir yazı olabilir, bitirmeniz gereken bir tasarım/kod olabilir, bir araştırma yapmanız gerekiyor olabilir ya da herhangi bir iş olabilir. Yapmanız gereken ilk şey bu iş için ne kadar süre ayıracağınızı tahmin etmeniz. Yani örneğin ders çalışırken bir konuyu 2 saate mi bitireceğinizi düşünelim. Bunu işe başlamadan önce, işe önden göz gezdirerek belirleyebilirsiniz. İşin sırrı bu süreyi iyi belirlemek. Sonra bu zamanı Pomodoro birimine çevirerek 120 dk (30+30+30+30) dk = 4 Pomodoro olarak bir birim belirleyin. Bu çalışma sistemiyle her yerde bahsedilen işi parçalara ayırma yöntemini uygulamış, dinlenmiş ve stresinizi yönetmiş oluyorsunuz. Bu yöntemi istediğiniz alanda kullanabilirsiniz. İhtiyacınıza göre süreyi uzatabilirsiniz ama unutmayın 1P = 25+5 DK. Bunu sabitleştirdiğinizde psikolojik bir çalışma ritmine sahip oluyorsunuz.

Pomodoro tekniğinde dikkat etmeniz gerekenler de şöyle;

– 5 dakikalık seanslarda kesinlikle ders ile ilgili bir şey düşünmeyin. Yani mola zamanı ders yok!
– 25 dakikalık seans boyunca dikkatinizi hiçbir şeyin dağıtmasına izin vermeyin. Tek odak noktanız işiniz olmalı.
– Yapacağınız işin planlamasını gerçekçi bir şekilde yapın. Ne çok ne az, her şeyi kararınca.
– Planlarınız dışında bir şey olur ve seansı bölmek zorunda kalırsanız o seansın yanına belli edici bir işaret koyun.
– Günlük ve haftalık analizler yapın. Hedeflerinizi belirleyin ve bu hedefler doğrultusunda çalışın. Ayrıca böldüğünüz Pomodoro seanslarını da olduğunca az tutmaya çalışın.
Aşağıda Pomodoro tekniğini kullanırken size yardımcı olacak birkaç uygulamayı da bulabilirsiniz.
https://pomodorotechnique.com/
https://www.focusboosterapp.com/
https://tomatoi.st/ojbz
https://www.tomighty.org/
https://www.marinaratimer.com/
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version