Robotik Kodlama ve Yadsınamaz Önemi

Robotik kodlama nedir? Her geçen gün gelişen ve değişen teknoloji, hayatımıza yeni kavramları da beraberinde getiriyor. Tüm bu gelişmeleri yakından takip edebilmek pek çoğumuz için zorlu gibi görünse de bazı detayları öğrenmekte fayda var. Özellikle teknolojiye doğru evrilen çağda üretken olmak ve bu devinimin bir parçası olmak, gerekli becerilere sahip olmaktan geçiyor. Bahsedilen beceriler, matematikten sanata kadar uzanan son derece uzun bir yol. Bu noktada beceri şeklinde tanımlanan üst başlığın hayatın her alanını kapsadığını belirtmek gerekiyor. “Robotik kodlama” özellikle son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz olgular arasında.


Robotik Kodlama Nedir? 

robotik kodlama

Robotik kodlama, özetle makinelerin iletişim hâlinde olmasını sağlamak için bir yazılımdır. Genellikle makine ve kontrol sistemlerinde kullanılan kodlama; bilgisayar ve uzay bilimleri de dâhil olmak üzere birçok disiplini kapsar. Mekanizma tasarımlarının kontrol altında tutulmasını sağlayan robotik kodlama, dijital bir ortamda makinelerin çalışmasını sağlar. Robotik kodlama nedir sorusuna verilebilecek en kısa cevap bu noktada makineleri çalıştırmayı sağlayan yazılım kodları şeklindedir.

Robotik kodlamada 1 ve 0’lara göre kodlar yazılır. Atanan görevin bu kodlar özelinde çalışır hâle gelmesini sağlamak, günümüz teknolojilerinde birçok sistemin temelini oluşturmuş hâldedir. En basit hâlinden çok daha karmaşık olanına kadar uzanan bu yolculuk, işlerin detaylandırılması sonucu pek çok farklı alana hizmet eder vaziyete gelir. Robot kavramı son derece kapsamlı bir alanı simgelediği için kodlaması yapılan birçok makine, bahsedilen yetkinliğe dâhil edilebilir. Robotlar, otonom olarak ya da önceden programlanmış görevleri yerine getiren elektronik cihazlar olarak tanımlandığı için günlük yaşantıda birçok nesne bu alanın konusu olabilir.


Ne İşe Yarar?

robotik kodlama

Robot olarak nitelendirilen cihazların faaliyetlerini gerçekleştirmesini sağlayan kodlama işlemi, elektronik aletlere görev atamak olarak tanımlanabilir. Robotların çevresini algılaması, herhangi bir durumda karar alması ya da yalnızca atanan görevi yerine getirmesi, kodlama işlemi sayesinde gerçekleşir. Gelişen teknolojinin geldiği noktada cihazların kendi başına işlemleri gerçekleştirmesi, robotik kodlama sayesinde mümkün hâle gelir.

Günümüzde pek çok endüstride güvenilir şekilde kullanılan robotların gündelik işlere yadsınamaz bir katkısı bulunur. Tehlikeli koşullar altında zarar görebilecek çalışanların işlerini yapmak için dahi tasarlanan pek çok robot, günlük yaşantımızda uzun süredir varlar. Robotik kodlama nedir sorusu yöneltildiğinde genellikle eldeki materyal üzerinde işlem yapıldığına dair bir algı bulunur. Bahsedilen sürecin bir parçası olsa da robotik kodlama, aslında var olmayan bir ürün üzerinden dahi tasarlama yapma anlamını taşır.


Eğitimi Nasıl Olur? Çocuklar Robotik Kodlama Eğitimi Alabilir mi?

eğitim

Kodlama eğitimi, oldukça basit işlemlerden son derece karmaşık noktalara doğru uzanan ucu bucağı olmayan bir serüvendir. Bu noktada çocukların robotik kodlama eğitimi alması, çekirdekten yetişme anlamında önemli bir adımdır. Özellikle öğrenme sürecine destek olacak kararları alması konusunda çocuklara inanılmaz bir destek sağlayan kodlama eğitimi, günümüzde her geçen gün önemini katlayan bir durumdur. 

Robotik bilimi, basit düzeyde anlatıldığında dahi çocukların analitik zekâsına katkı sağladığı için günümüzde birçok kişi bunun araştırmasını sıklıkla yapar hâle gelmiştir. Okuma – yazma öğrenen her çocuk, bu eğitimi temelden almaya başlayabilir. Alanında yetkin bir öğretmen tarafından sunulan eğitim materyalleri, çocukları geleceğin teknolojisiyle oldukça erken yaşta tanıştıracaktır. Bu noktada çocuklar, bir yandan akademik başarısına katkı sağlayacak yeterlilikleri edinirken aynı zamanda geleceği şekillendirmede de etkin rol oynayacak seviyeye gelebilirler.

Basit uygulamalardan karmaşık fonksiyonlara, uygulama algoritmalarından matematik örüntüsüne kadar birçok konu başlığı bulunan kodlama eğitimi, son derece keyiflidir. Özellikle çocuklara yönelik şekilde hazırlanan eğitim serüveni, ilgi çekici hâle getirilmesi için eğlenceli oyunlarla bezenmiş hâldedir. Bu sayede çocuklar, geleceğin bilimiyle erken yaşta ve son derece keyifli bir şekilde tanışmış olur.


Robotik Kodlama Öğrenmenin Ne Gibi Faydaları Var?

robotik kodlama

Yalnızca makinelerin çalıştırılmasını sağlayan bir çalışma alanı değildir. Aynı zamanda analitik düşünme yetisinin de kazanılmasını sağlayan öğretiler bütünüdür. Bu noktada robotik kodlama nedir sorusunu cevaplarken kişiye kattıkları özelinde de bir değerlendirme yapılmalıdır. Çocukların ilgiyle ve devamlı takip ettiği bir eğitim olduğunda aşağıdaki kazanımları kolaylıkla elde etmelerini sağlar:

  • Neden – sonuç ilişkisi kurma konusunda bağlam değerlendirmesi yapabilme,
  • Analitik düşünebilme,
  • Bakış açısını geliştirerek farklı noktalardan değerlendirme yapabilme,
  • Hayal gücünün gelişmesi sayesinde yeni fikirleri çok daha kolay şekilde kurgulayabilme,
  • Var olan problemleri çok yönlü şekilde gelişen bakış açısı sayesinde daha kolay çözme,
  • Nesneleri üç boyutlu şekilde çok daha kolay şekilde hayal edebilme.

Sıralanan bu faydaların yanı sıra çocuklar, ince motor becerilerini de robotik kodlama eğitimi sayesinde geliştirebilirler. Özellikle okul öncesi robotik kodlama eğitimi sayesinde çocuklar, çevresinde olan biteni çok daha rahat şekilde analiz ederken aynı zamanda problemleri çözme konusunda son derece başarılı bir hâle gelirler. Ellerini bu eğitimlerle çok daha iyi kullanan çocuklar, robotik kodlama sayesinde günlük yaşantılarında da bu farkın hissedilir olmasını sağlarlar.


Robotik Kodlamada Hangi Diller Kullanılır?

Python

 

Kodlama dendiğinde bahsedilen dilin, bir yazılım jargonu olduğunu belirtmek gerekir. Farklı yazılım dillerinin kullanılabildiği robotik kodlama, bilgisayar alanında kendini geliştirmek isteyenlerin de mutlaka hayatlarının bir alanında karşılaşacağı olgular arasındadır. Robotik kodlama nedir ve ne işe yararın ötesine geçen kişilerin, bu süreci dört başı mamur şekilde öğrenmek istediklerinde aşağıdaki diller aracılığıyla yazım yapacaklarını bilmeleri gerekir:

  • JavaScript
  • Python
  • C / C++
  • C# /.Net
  • Fortran
  • Scratch
  • Pascal
  • MatLab

Kullanılan bu diller sayesinde istenen birçok programı kullanabilirsiniz. Kimi uygulamaları yapmak ve robotik kodlamaları öğrenmek için kâr amacı gütmeyen birçok seçenek bulmanız da mümkün. Geleceğin şekillendirilmesini sağlayacak alanlardan biri olan kodlama, birçok dev endüstride etkin olarak kullanılıyor. Siz de kendiniz ya da çocuğunuz için robotik kodlamayı araştırmayı planlayanlardansanız yarını şekillendirmede sizin de söz hakkınız olacak demektir.




Kategoriler: Bilim, Teknoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/