Önemli Bir Teknoloji Doğdu: Artık Bilim İnsanları Su Altındaki Depremleri Tespit Edebilecek

Rorschach

Rorschach

"Gözcüleri kim gözleyecek?"

Özellikle Türkiye’de son yıllarda yaşanan olaylar sonrası en çok korkulan doğal afetlerin başında gelen depremin tespit edilmesi konusunda önemli bir gelişme yaşandı.
Kaliforniya’da okyanusun altına yerleştirilen Monterey Bay adındaki deniz altı kablo ağı, fay hatları ve sismik hareketler konusunda yeni bilgiler sunuyor.

Pasifik okyanusun dibine yerleştirilen 50 kilometrelik ağ, normal şartlarda yunus ve balina sesi gibi yüksek frekanslı çözebiliyor.

Ancak Rice Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, kablo ağının su altında meydana gelen depremleri tespit etmekte de kullanılabileceği fikrini ortaya attı.
2018 yılında araştırmacılar ağın yaklaşık 20 kilometrelik bir bölümünü su altında meydana gelen sismik hareketleri ölçmek için kullandı.
Ancak testlerin miladı bundan da önceye dayanıyor.
Karada gerçekleştirilen altı ay süren deneylerin ardından, kablo ağını su altındaki depremleri tespit etmek üzere okyanusun dibine yerleştirdiler.
İlk başarılı sonuç 2018’de Mart ayında Kaliforniya’nın kuzeyinde Gilroy ilçesinde 3.5 büyüklüğünde bir depremin tespit edilmesiyle yaşanmış oldu.

Bununla beraber bilim insanları gizlenmiş yeni fay hatlarını da ortaya çıkarmaya başlayabilecek.

Araştırmaya katılan ve deneyleri yakından takip eden bilim insanları ve araştırmacıların ortak görüşü olarak bu yeni teknolojiyi gelecekte çok daha sık duyacağız gibi görünüyor.
Kategoriler: Gündem

Yorumlar (0) Yorum Yap

/