Öğrenciler için paylaşım ekonomisi

Dün gece evlerinin dışında bir yerde konaklamayı tercih eden 192 ülkeden 57.000 şehirde 500.000’den fazla kişi bir oteli değil başka kişiler tarafından sağlanan odalarda kaldılar. Bunların hepsi online rezervasyonlar ile tek bir servis sağlayıcı tarafından yapıldı.* Bu ekonomik değişim sadece ev ve oda kiralama ile de sınırlı değil. Benzeri servisler aracılığıyla dünyanın heryerinde insanlar kendi mallarını veya hizmetlerini ücret karşılığı veya ücretsiz olarak başkaları ile paylaşıyor. Bu durum bazı alanlarda profesyonel hizmet sağlayıcılar veya ‘yeni’ ürün satan üreticiler tarafından tehdit olarak görülsede, bir çok otorite tarafından hem önlenemez hem de faydalı olarak değerlendirilmekte.

Paylaşım ekonomisi, beşeri ve fiziki kaynakların paylaşımı etrafında inşa edilmiş bir sosyo-ekonomik ekosistemdir. Farklı kişi veya kuruluşlar tarafından ortaklaşa yaratma, üretme, dağıtma, ticaret yapma ve tüketmeyi içerir.* Bu ekosistem günümüzde oldukça yüksek bir ivme kazanarak bir çok girişim ve şirketin temellerini oluşturmaya başlamıştır.

Dünyada öyle bir yükselişin olmasına rağmen neden Türkiye’den bir paylaşım ekonomisi devi çıkmayacağını da bir çok örnekle ülkemizdeki vergisel, hukuki, etik ve sosyal ortam göstermiştir.* Bu olumsuz ortama rağmen bu alanda bir şeyler yapmaktan da kaçınmak da aynı şekilde faydalı bir hareket olmayacaktır.

Kazan-Kazan

Bu yeni ekonomik düzenin tam anlamıyla kazan-kazan mantığına dayalı bir psikolijiyle örtüştüğünü söylemekte mümkün. Mesela evinizin önünde kullanılmadan duran bir arabayı başkaları ile paylaşmak size ek bir gelir sağlarken, aracı kiralayan içinse başta ücret olmak üzere hizmete ulaşım ve kolaylık açısından fayda sağlamaktadır. Böyle çift taraflı kazanıma dayalı bir ekosistemin yükselecek olmasıda pek tabii kaçınılmazdır. 

Öğrenciler için paylaşım ekonomisi

Başta ünivesite öğrencileri olmak üzere teknoloji ile iç içe bir genç nesilin bu ekonomik sistemden yararlanması kaçınılmazdır. Fakat sadece öğrencileri hedefleyen ve onların azami fayda sağlayabileceği bir paylaşım ekonomisi servisi oldukça az. Notedu, öğrenci merkezli bir paylaşım platformunu, yine öğrencilerin en çok ihtiyaç duydukları kaynaklardan biri olan ders notu etrafına kuruyor. Öğrencilerin bir çoğu iyi tutulmuş bir ders notuna ulaşmak için sürekli bir arayış içerisinde bulunmakta. Diğer bir yandansa iyi not tutan öğrenciler, ya emek verdikleri ders notlarını bir fayda sağlamadan paylaşmak istememekteler ya da kesinlikle emeklerinin karşılığı olmayan fiyatlar ile fotokopicilere satmaktalar. Bu durumu her iki öğrenci grubu için daha faydalı bir hale getirmek de mümkün.

Notedu’da hem iyi ders notu tutan öğrenciler kendilerine bir ek gelir elde edebilecek hem de ders notlarına ihtiyaç duyan öğrenciler buna kolayca ulaşabilecekler. Ders notu paylaşmanın yanı sıra eklenecek diğer özellikler ile platformumuzun öğrenciler arası eğitim odaklı bir ekosisteme dönüşmesini planlıyoruz. Öğrencilerin oluşturduğu bu komünü, eğitim hayatının vazgeçilmezi yaparak paylaşım ekonomisinin dünyadaki en iyi örneklerinden bir yapmak için çalışıyoruz.

Sevgilerimizle.

www.notedu.com

[email protected]

Kaynaklar:
expandedramblings.com/index.php/airbnb-statistics
thepeoplewhoshare.com/blog/what-is-the-sharing-economy
etohum.com/blog-tr/neden-turkiyeden-uber-cikmaz
yappi.com.ua/posts/read/sharing-economy

Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/