En Zayıf Yönünüz: Mülakatları Kendi Lehinize Çevirin

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

En zayıf yönünüz nedir? Bu soru, mülakatlarda sıklıkla karşılaşılan sorulardan birisidir. Peki genellikle kendinizi ne kadar iyi tanıdığınızı anlamak için sorulan bu soruya ne tarz cevaplar verebiliriz? En zayıf yönünüzden bahsederken pozitif kalmaya, çözüme odaklanmaya ve dürüst olmaya dikkat etmeniz gerekiyor. “Kendiniz hakkında 3 olumlu 3 olumsuz özellik olarak neleri söylersiniz?”, “Zayıf yönleriniz nelerdir?” olarak da karşılaşabileceğiniz sorular karşısında aşağıdaki üç yöntem bu soruyu sizin avantajınıza çevirecektir.

Mülakatta Olumsuz Özellik Sorusu ve Verilebilecek Cevaplar

1) İş/Proje için gerekli olmayan özelliklerinizden bahsedin.

En zayıf yönünüz

Bunun için öncelikle girmek istediğiniz pozisyonun gerektirdiği temel özellikleri iyi analiz etmeniz gerekiyor. Analiz yaptıktan sonra iş ile alakalı olmayan zayıf yönlerinizden dürüstçe bahsedebilirsiniz.
Örneğin; asistanlık başvurusu yaptığınız bir mülakatta birebir ilişkilerinizin ne kadar güçlü olduğunu vurgulayarak büyük gruplara sunum yapmakta zorluk çektiğinizden bahsedebilirsiniz.

2) Güçlendirdiğiniz yönlerinizden bahsedin.

En zayıf yönünüz

En zayıf yönünüz nedir sorusuna cevap olarak güçlendirdiğiniz yönlerinizden bahsedebilirsiniz. Bu tehlikeli sorudan kaçınmanın bir diğer yolu da önceki çalışmanızda güçlendirdiğiniz yönlerinizi anlatmaktır. Bu sayede karşınızdaki kişiye zayıf yönleriniz olduğunu ancak gerekli olduğu durumlarla karşılaştığınızda onları geliştirebildiğiniz mesajını verirsiniz.
Örneğin; eskiden gelecek haftayı planlamak için son dakikayı beklerdim ancak önceden planlamanın daha etkili olduğunu fark ettim.

3) Olumsuz bir yön aslında başkalarına olumlu olarak gözükebilir.

mülakat

Esasında pozitif olan bir yönünüzden olumsuzmuş gibi bahsedebilirsiniz.
Örneğin; yapılacaklar listesini bir an önce mükemmel bir şekilde tamamlamak istiyorsunuz diyelim. Bunu ifade etmek size projesini zamanında ve mükemmele yakın bir işle tamamlayan bir çalışan imajı çizecektir.
İşte birkaç cevap örneği:
  • Bir proje üzerine çalışırken son teslim tarihine odaklanmam. Onun yerine projeyi daha erken bitirmeye çalışırım.
  • Mükemmelliyetçi bir kişiliğim var ancak bunu avantaja çevirdim. Detaycı çalışmama rağmen işlerimi teslim tarihine yetiştirir ve çalışmamın doğru olduğundan emin olurum.
  • Önceden bir işi tamamlamadan diğerine geçmezdim. Ancak aynı anda birden fazla proje üzerinde çalışmayı öğrendim ve bunun beni daha verimli ve yaratıcı yaptığını fark ettim.
  • Planlı çalışmak iyi olduğum bir konu değil. Bu nedenle organizasyon becerilerime gerçekten yardımcı olan bir zaman yönetimi sistemi uygulamaya başladım.

This post is also available in: English

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version