Kutu Oyunları: Can Sıkıntınızı Eğlenceye Dönüştürecek 20 Oyun

kutu oyunları

Kutu oyunları, yıllardır hem ailelerin hem arkadaşların bir araya gelip keyifli vakit geçirmelerini sağlayan oyunlardır. Evde geçirdiğiniz zamanlarda, can sıkıntınızı atıp eğlenerek oynayabileceğiniz en iyi kutu oyunlarını sizler için derledik.


1) Tabu

tabu kutu oyunları

En iyi kutu oyunları listemizin ilk sırasında son yıllarda oldukça popüler hale gelen Tabu var. 2 grup halinde oynanan oyunda, amaç kartların üzerindeki kelimeleri, kısıtlı süre içerisinde takım arkadaşlarına anlatabilmek. Ancak bunu yaparken kartların üzerindeki yasaklı kelimelerin söylenmemesi gerekiyor. Daha fazla kelime anlatabilen takım oyunu kazanmış oluyor.


2) Monopoly

monopoly kutu oyunları

Klasikleşmiş kutu oyunlarından biri olan Monopoly, 2 ile 8 kişi arasında oynanabiliyor. Oyuncular attıkları zarlarla karelerde ilerleyerek döngüyü tamamlıyorlar. Durdukları karelerdeki semtleri satın alabiliyorlar. Daha sonra satın aldıkları semtlerde ev veya otel inşa ederek kendi semtlerine gelen oyunculardan kira bedeli alıyorlar. Oyunun amacı diğer oyuncuları iflas ettirerek oyunu kazanmak.


3) Codenames

codenames kutu oyunları

En iyi kutu oyunları listemizin 3. sırasında Codenames oyunu var. Codenames, iki takım halinde oynanıyor. Takımların anlatıcıları, ortaya rastgele dizilen kelimeler arasından seçilmiş olanları takım arkadaşlarına anlatarak, takım arkadaşlarının doğru kelimeleri seçebilmesini sağlamaya çalışıyor. Ancak ortadaki kelimelerden bir tanesi söylenmemesi gereken kelime. Eğer bir takım o kelimeyi söylerse oyunu direkt olarak karşı takım kazanıyor.


4) Jenga

jenga

Jenga, güzel bir konsantrasyon ve denge oyunu. Öncelikle ahşap bloklar üst üste diziliyor. Daha sonra oyuncular, blokları devirmeden sırayla birer tane bloku yerinden çekerek en üste koyuyor. Oyunun başlarında bloklar rastgele alınabilse de oyun ilerledikçe oyuncuların alacakları blokları iyice düşünmesi gerekiyor. Doğru blokları seçen oyuncular, rakiplerini zor durumlarda bırakabiliyorlar. Blokları deviren oyuncu ise oyunu kaybediyor.


5) Scrabble

scrabble

Scrabble oyunu, kelime bilgisi gerektiren bir oyun. Oyuncular oyuna rastgele seçtikleri 7 harfle başlıyorlar. Daha sonra bu harfleri oyun tahtası üzerine dizip kelimeler oluşturarak puan kazanıyorlar. Oyuncuların kazandıkları puanlar kullandıkları harflerin puanlarına ve tahta üzerindeki ekstra puanlar üzerinden hesaplanıyor. Tüm harfler bittiğinde en çok puanı kazanan oyuncu ise oyunu kazanmış oluyor.


6) Carcassonne

carcassonne

Carcassonne, 2-5 kişiyle oynanabilen bir strateji oyunu. Oyuncular, sahip oldukları 7 vatandaşlarını, şehirler, manastırlar, yollar ya da yeşil alanlar üzerinde görevlendirerek puan topluyorlar. Kendi şehrini oluştururken rakibinin şehrini ve planlarını da bozan oyuncular, oyunu kazabilmek için daha avantajlı hale geliyor. Her oyunda yeni bir harita kurulabildiği için her defasında oyuncuların farklı stratejiler geliştirmesi gerekiyor. Bu sebeple Carcassonne sıkılmadan tekrar tekrar oynanabilen bir oyun. Ayrıca Carcassonne 2001 yılının en iyi kutu oyunu seçildi.


7) Dixit

dixit

En sevilen kutu oyunlarından biri olan Dixit, 3-6 kişiyle oynanabiliyor. Oyuncular, ellerindeki kartlara bakarak karttaki resimlerle ilgili hikayeler anlatıyorlar. Oyuncular, hikayelerin eşleştiği resimleri bularak veya rakiplerine blöfler yaparak oyunu kazanmaya çalışıyorlar. Hayal gücünün çok büyük bir yeri olan bu oyunda oyuncular oldukça keyifli vakit geçiriyorlar.


8) Make’n Break

make and break

En iyi kutu oyunları listemizin 8. sırasında, yine ahşap bloklarla oynanan bir oyun olan Make’n Break var. Oyuncular, kartlarındaki şekilleri ahşap blokları dizerek oluşturmaya çalışırlar. Karttaki şeklin aynısını belirli bir süre içerisinde oluşturabilen oyuncular, şeklin zorluğuna göre belirlenen değerlerde puan kazanırlar. Oyun bittiğinde ise en çok puan toplayabilen oyuncu oyunu kazanır.


9) Trivial Pursuit

trivial pursuit

Trivial Pursuit, oldukça kapsamlı bir genel kültür oyunu. Takımlar halinde oynanan oyunda, oyuncular zar atarak oyun tahtası üzerinde ilerler. Durdukları yerin rengine göre belirli bir kategoriden bir soru kartı seçerek doğru cevabı vermeye çalışırlar. Doğru cevap veren takım tekrar zar atıp oyuna devam eder. Oyundaki amaç ise her kategorinin sorularını doğru yanıtlayıp renklerini toplayarak diğer takımlardan önce renkleri tamamlamak.


10) Risk

risk kutu oyunları

Askeri bir strateji oyunu olan Riskte amaç oldukça kolay. Harita üzerindeki tüm toprakları fethederek düşmanlarını yenmeyi başarabilen oyuncu oyunu kazanıyor. Bunu yapmak için ise düşman bölgelerine askeri güçlerinizi yollayarak düşmanlarınızı yenmeniz gerekiyor. Bölgedeki askeri birliklerin hepsini yenerseniz bölgeyi ele geçirmiş oluyorsunuz. Bu da sizi tüm haritayı fethedebilmek için daha avantajlı bir duruma getiriyor.


11) Cranium

cranium

Cranium oyununda 4 farklı oyun çeşidi var. Her oyun çeşidi için farklı renklerde farklı oyun kartları mevcut. Amaç, oyun alanında bu renklerdeki kareler üzerinde ilerleyerek bitişe ulaşmak. Cranium, farklı kategorileri sayesinde oyuncuların oldukça keyif aldığı kutu oyunlarından bir tanesi. Bu farklı kategorileri ile bazen kelime bilgisi, bazen genel kültür soruları cevaplayabiliyorsunuz. Bazen ise sessiz sinema, taklit yapma, takım arkadaşını kukla olarak kullanarak anlatma gibi ayakta yapılan anlatımlarla çok sevilen oyunlardan.


12) Terra

terra

Terra, dünyayı keşfetmek isteyenler için oldukça öğretici ve keyifli bir kutu oyunu. Terra, tanınmış yerlerden yüksek dağlara, madenlerden en küçük adalara, okyanuslardan balta girmemiş ormanlara kadar dünyanın birçok yeri ile ilgili bilinmeyenleri öğrenebileceğiniz bir oyun. 4 ayrı zorluk seviyesinde, 300 konu hakkında 900 soruyu içeren oyun, eğlenirken öğrenmenizi sağlıyor.


13) Scotland Yard

scotland yard

Scotland Yard, en iyi kutu oyunları listemizin 13. sırasında. Scotland Yard bir kaçma ve kovalama oyunu. Bay X Londra sokaklarında dedektiflerden kaçar. Dedektiflerin görevi ise takım halinde Bay X’i yakalamaktır. Oyunda dedektifler, seyahat biletleri ile Bay X’in yerini tahmin ederek bulmaya çalışırlar. Eğer Bay X dedektiflere yakalanmadan oyunu tamamlayabilirse oyunu kazanmış olur.


14) Bang!

bang kutu oyunları

Bang, 4-7 kişi ile oynanabilen vahşi batı temalı bir oyun. Oyunda Haydut, Hain, Şerif ve Aynasız olmak üzere dört rol bulunur. Her rolün farklı bir amacı vardır ve oyuncular kendileri dışında hiç kimsenin rolünü bilmezler. Bu nedenle oldukça heyecanlı olan oyunda oyuncular blöf yaparak avantaj sağlamaya çalışabilirler. Bang oyunu, 2007 yılında en iyi kart ve parti oyununu kazandı.


15) Sushi GO!

sushi go

Sushi Go, 2-5 kişiyle oynanabilen farklı bir strateji oyunu. Oyun 3 turdan oluşur ve her turun başında oyuncular 7 adet sushi kartı alırlar. Oyuncular seçtikleri sushi kartlarıyla farklı sushi kombinasyonları yaparlar. Sonrasında ise yaptıkları kombinasyonlara göre puanlar kazanırlar. 3 turun sonunda en çok puanı toplayan oyuncu oyunu kazanır. Sushi Go 2013 yılında en iyi aile oyunu ödülünü kazandı.


16) Pandemic

pandemic kutu oyunları

Pandemic, yaşadığımız pandemi dönemine oldukça uygun bir oyun. 2-4 kişiyle oynanır. Oyunda bir salgın dünyayı sarmış durumdadır. Tur ilerledikçe salgın da hızlanarak yayılmaya devam eder. Oyuncuların yapması gereken ise salgının yayılmasını engellemek için çeşitli aksiyonlar almaktır. Oyunu kazanabilmenin tek yolu ise salgını bitirecek olan aşıyı bulabilmek.


17) Catan

catan

Catan, birçok kutu oyununa ilham olan eski ve oldukça meşhur bir oyun. 1995 senesinde en iyi kutu oyunu ve 2000 senesinde yüz yılın oyunu ödüllerini kazandı. Prestiji yüksek bu kutu oyununda herkes kendi beyliğini yönetir. Beyliğini geliştirerek 10 zafer puanına ulaşan oyuncu oyunu kazanır. Catan, bütün oyuncuların sürekli aktif olduğu bir oyun. Oyuncular birbirleriyle anlaşmalar veya takaslar yapabilirler. Oyunu kazanmanın ise birden fazla yolu var. Sürekli farklı stratejiler geliştirmeniz gereken Catan, her zaman keyifle oynanabilen bir oyun.


18) The Resistance

the resistance

Direniş 10 kişiyle oynanan keyifli bir parti oyunu. Casuslar ve direnişçilerden oluşan iki ayrı ekip birbirlerini sabote etmeye çalışır. Ancak casuslar birbirlerini tanırken direnişçiler birbirlerini tanımazlar. Her tur oluşturulan görev takımları ile direnişçiler 3 görevi yerine getirmek zorundadır. Casusların görevi ise bu görev takımlarına sızarak görevleri sabote etmektir. Blöflere ve birbirini ikna etmeye dayanan bu oyun, kalabalık grupların birlikte eğlenebileceği güzel bir oyun.


19) Love Letter

love letter

2-4 kişiyle oynanabilen Love Letter, kısa süreli ve kolay öğrenilebilen bir oyun. Oyundaki amaç, aşk mektubunu saraydaki prensese ulaştırabilmek. Oyuncular aşk mektuplarını, saray çalışanları vasıtasıyla prensese kadar ulaştırmaya çalışırlar. Oyun sonunda mektubunu saraydaki en rütbeli kişiye ulaştırabilen oyuncu oyunu kazanır.


20) Mangala

mangala

En iyi kutu oyunları listemizin son sırasında Mangala isimli kutu oyunu var. Mangala’nın kökenleri oldukça eskiye dayanıyor. Kökeni eski bir Türk oyununa dayanan kutu oyunu, zihinsel becerileri geliştiren ve hızlı düşünmenizi sağlayan bir oyun. Asırlardır bu topraklarda oynanan bu oyun ile hem eğlenebilir hem de pratik zekanızı geliştirebilirsiniz.


Nostalji Dolu 25 İnternet Kafe Oyunu

Türk Yapımı Oyunlar

This post is also available in: English

Kategoriler: Etkinlik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/