Neuromarketing yani nöropazarlama, pazarlamacıların son yıllarda bolca aşina olduğu bir terim haline geldi. Bu terimi kısaca açıklamak gerekirse, insanların davranışlarına göre pazarlamada yapılan psikolojik taktikler diyebiliriz. Aşağıda kullanılan bu tekniklerden bazılarını bulabilirsiniz:
1) Ürünün az kaldığını göstererek kullanıcıyı satın almaya ikna etmek
İnsanların ürünü almasının sebebi büyük ihtimalle sahip olmadıkları içindir. Bu yüzden, bir e-ticaret siteniz varsa potansiyel müşteriniz siteye geri döndüğünde o ürünü bulacağını düşünürse, web sitesine ilk girdiği sırada ürünü almayabilir. Bu yüzden, ürünlerinizin stok durumunu veya belli limiti varsa ve az kaldıysa belirtmeniz kullanıcının o sırada ürünü almasına yardımcı olabilir.
2) Satılmasını istediğiniz ürünü alması için “yem” kullanın
İnsanlar seçenekleri olmasını ister. Araştırmalara göre insanlar tek seçeneği olursa seçim yapmakta daha çok zorlanıyorlar. Decoy Effect denen bu yöntem insanları satmak istediğiniz ürün ile daha az tercih edilebilir ürün arasında bırakarak satmaya yönlendirir. Örneğin, web sitenizde bir koşu bandı satmak istiyorsunuz. Temel özellikli olan 599 TL, bu birçok kişi için mantıklı olabilir. Koşu bandının üst modeli ise 1100 TL, bu insanlar için ciddi bir fark. Kullanıcıların bu şoku atlatması için, bir yem kullanabilirsiniz. En üst model koşu bandını 1400 TL’ye satacak şekilde 3. bir opsiyon ekleyebilirsiniz. 3. Modelin eklenmesi insanı 2. Modeli almaya yöneltir, en düşük modeli düşünmezler.
3) Kullanıcının size karşı borçlu hissetmesini sağlayın
2002’de restoranlarda yapılan bir araştırmaya göre, fiş verilirken aynı anda fişin yanında şeker verilmesi bahşiş bırakma oranı %15’lerden %18’e çıkmış. Tanım aslında basit, eğer birisi başka birine iyilik yaparsa, o kişi kendini borçlu hisseder. Web sitesi ziyaretçilerine de karşılıksız birkaç değerli deneyim vermek ve karşılığında bir şey istememek sizden alışveriş yapmaları için fayda sağlar. Mesela, önemli bir bilgi verebilirsiniz, demo ürün verebilirsiniz, vs.
4) Satılmasını beklemediğiniz ürünleri önerin
Örneğin, bir konferans düzenliyorsunuz ve giriş fiyatını web sitesinde 400 TL olarak belirlediniz. Çoğu kişi bu fiyatı pahalı bulup ilgilenmeyecektir, “hayır teşekkür ederim” butonuna bastıktan sonra daha uygun fiyatlı bir bilet örneğin 120 TL’lik bileti önerirseniz, kişi bu konferansa gitmeye daha yatkın olacaktır. Bu tekniğe “door in face” adı veriliyor. 2. verilen yani daha ucuz verilen teklif zıtlık oluşturuyor ve çoğu kişi için alması mantıklı geliyor.
5) “Hurt & Rescue | Zarar Ver & Kurtar” Prensibi
Bu teknikte pazarlamacı, kişinin problemini gösterip nasıl düzelteceğini söylüyor. İlk önce kullanıcının sorununa odaklanıyorsunuz sonrasında ise o sorunu vereceğiniz ürün ve hizmet ile çözüyorsunuz. Örneğin, bir spor salonunuz var ilk önce web sitenizde sağlık testi yapıp, ne kadar sağlıklı olduğunu gösterip spor salonuna üye yapabilirsiniz. Kulağa kötü bir fikir gibi gelse de işe yarayan yöntemlerden bir tanesi.
Yukarıdaki yöntemler web sitenizi daha kullanışlı ve kullanıcıyı farkında olmadan ürün almaya yöneltebileceğiniz tekniklerden birkaç tanesi.
[divider]Konuk Yazar[/divider]
Yorumlar (0) Yorum Yap