Kısa sürede tüm dünyayı kasıp kavuran “Blokchain” veritabanının ve “Bitcoin” teknolojisinin yaratıcısı olarak bilinen Satoshi Nakamoto’nun gerçekte kim olduğu gün geçtikçe daha büyük bir merak konusu olmaya başladı.
İlk olarak 2008 yılında yayınlanan “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” isimli 9 sayfalık bir pdf dosyasında Bitcoin’i anlatan Nakamoto hakkında bilinen pek bir bilgi yok.
Çalışmasına 2007 yılında sistemin kodlarını yazarak başlayan Nakamoto, 2010’un ortalarına kadar diğer yazılımcılarla birlikte Bitcoin yazılımını geliştirmeye devam etti. Bu dönemde kaynak kodu deposu ve ağ uyarı anahtarını Gavin Andresen’e, bitcoin ile ilişkili birkaç alan adını ise Bitcoin topluluğunun önde gelen bazı üyelerine teslim etti ve kurduğu projeden ayrıldı. Ayrılmadan kısa bir süre önce ise kaynak kodundaki tüm değişiklikleri kendisi yaptı.
Gizemli mucidimiz, başlangıçta madenciğin başlıca madencisi olarak 10 gün boyunca bitcoin ödülüne layık görüldü. Test işlemleri hariç, bu coinler Ocak 2009’un ortalarından beri işlem görmüyor. Kamuya ait bitcoin işlem defterine göre Nakamoto’nun bilinen adresleri yaklaşık bir milyon bitcoin içeriyor. 17 Aralık 2017 itibariyle bu, 19 milyar USD’nin üzerinde bir değer anlamına geliyor ki; bu onu dünyadaki en zengin 44. kişi yapar.
…
Bu gizemli karakter hakkında neler biliyoruz?
Nakamoto çalıştığı yazılımcılarla teknik konularda görüşürken kişisel bilgilerini açıklamamış. Bankacılık işlemleri üzerine çeşitli yorumlar yapılmış. P2P Foundation’daki üyelik profiline bakılırsa Nakamoto’nun Japonya’da yaşamış 37 yaşında bir adam olduğu tahmin ediliyor. Bazı iddialara göre ise İngilizce’yi kusursuz kullanması ve Bitcoin yazılımının Japonca değil de İngilizce olarak yayınlanmış olması, Japon olma olasılığını ortadan kaldırmakta.
Kaynak kod yorumlarında ve yayınladığı forum yazılarında nadiren de olsa kullandığı İngiliz İngilizcesine ait yazım ve terminoloji kendisinin ya da eğer Nakamoto bir kişi değil de bir konsorsiyum ise en az bir kişinin İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) kökenli olduğu iddialar arasında.
İsviçreli bir kodlayıcı ve aktif bir topluluk üyesi olan Stefan Thomas, Nakamoto’nun forum mesajlarının her biri için zaman damgalarını (500’den fazla) kullanarak bir grafik çizmiş; sonuçta çıkan tablo Çarşamba Gecesi saat 05.00 ile 11.00 arasında neredeyse hiç mesaj yayınlamadığı. Bu kalıp cumartesi ve pazar günleri için de geçerli olduğu için, Nakamoto’nun bu saatte uykuya daldığını ileri sürmüş. Nakamoto, geleneksel uyku alışkanlıklarına sahip tek bir kişiyse, UTC 05:00 veya UTC 06:00 saat farkı kullanan bir bölgede ikamet ettiğini kanısına varılıyor. Bu bölge, Kuzey Amerika’nın Doğu Saati ve Orta Zaman Bölgesi’nin yanı sıra Orta Amerika, Karayipler ve Güney Amerika’daki kısımlarını da kapsamakta.
…
İyi, güzel ama “Kim bu Erol Egemen?”
Kaybedenler Kulübü’nün gizemiyle ünlü karakteri Erol Egemen’in kim olduğuna dair de bir çok söylenti mevcut ancak şu an konumuz son zamanlarda teknoloji ve iktisat dünyasının Erol Egemen’i haline gelen Satoshi Nakamoto.
Çeşitli yazar ve araştırmacı tarafından Nakamoto’nun kim olduğuna dair çeşitli isimler ortaya atıldı. Gelin bu isimlere bakalım.
…
Dorian Nakamoto ?
Gazeteci Leah McGrath Goodman, Newsweek dergisinde yayınlanan 6 Mart 2014 tarihli bir makalesinde California’da yaşayan, doğum ismi Satoshi Nakamoto olan bir Japon Amerikalı olan Dorian Prentice Satoshi Nakamoto’yu söz konusu Nakamoto olarak nitelendirdi. Goodman, onun isminin yanı sıra, aslında bitcoin mucidi olduğunu ileri süren birtakımı bilgilere dikkat çekti. Pomona’daki Cal Poly Üniversitesi’nde fizikçi olarak eğitilen Nakamoto, sınıflandırılmış savunma projeleri ve bilgisayar mühendisliği konularında teknoloji mühendisliği ve finansal bilgi hizmetleri şirketleri için sistem mühendisliği görevlerinde bulundu.
Nakamoto, 1990’lı yılların başlarında işten atıldı ve kızının aktardığına göre özgürlükçülerin yanında saf tuttu. Makalenin en büyük kanıtı: Goodman, kısa süre içinde yaptığı kişisel bir röportaj sırasında kendisine bitcoinden bahsettiğinde Nakamoto’nun “bitcoin kurucusu” olarak kimliğini doğruladığını belirtti. “Artık ilgilenmiyorum ve yapamıyorum tartışmaktan sıkıldım. Proje artık başkalarına devredildi. Şimdi onlar projeden sorumlu.” şeklinde konuştu. Röportajın yayınlanmasıyla konu, Dorian’ın yakınında kamp yapan gazetecileri de içine alan medyanın ilgisini çekti. Bununla birlikte, daha sonraki tam uzun röportaj sırasında Dorian Nakamoto, önceki çalışmaları hakkında Goodman’ın sorusunu yanlış yorumlandığını söyleyerek, bitcoin ile olan bağlantıyı reddetti. Goodman’ın, Citibank için yaptığı çalışmayla ilgili yanlış yorumladığını iddia etti.
O günden sonra sahte olan Nakamoto’nun P2P Vakfı hesabı beş yıl içinde ilk mesajını gönderdi: “Ben Dorian Nakamoto değilim” Bununla birlikte, Nakamoto’nun P2P Vakfı hesabının saldırıya uğradığına ve mesajın onun tarafından gönderilmediğine inanılıyor.
…
Hal Finney ?
Hal Finney (4 Mayıs 1956 – 28 Ağustos 2014), Forbes yazarı Andy Greenberg’e göre Finney’in evi Dorian Nakamoto’nun evinden birkaç blok ötedeydi. Greenberg, yazılı analiz danışmanlığı Juola & Associates’ten Finney’in ve Satoshi Nakamoto’nun yazısının bir örneğini karşılaştırmasını istedi ve bunlar, henüz karşılaşmadıkları en yakın benzerlikte buldu. Greenberg, Finney’in Nakamoto adına bir hayalet yazar olabileceğini ya da sadece komşusu Dorian’ın kimliğini, “kişisel çevrimiçi bilgi mahremiyetini gizlemek için kullanılan bir sahte isim” olarak kullandığını teorileştirdi. Juola & Associates ayrıca Nakamoto’nun Finney’e gönderdiği e-postaların Nakamoto’nun Finney’in yaptığı yazılara daha yakından benzediğini bulmuştur.
…
Dr.Vili Lehdonvirta veya Michael Clear ?
New Yorker’daki 2011 yazısında Joshua Davis, Nakamoto’nun kimliğini Fin ekonomik sosyolog Dr.Vili Lehdonvirta ve Trinity Collage Dublin’deki kriptografi lisansüstü öğrencisi İrlandalı öğrenci Michael Clear’in de aralarında bulunduğu bir dizi olası kişiye indirgediğini iddia etti. Kısa sürede Lehdonvirta ve Clear’ın Nakamoto olmadıkları kesin bir dille reddedildi.
…
Neal King, Vladimir Oksman ve Charles Bry ?
Araştırmacı gazeteci Adam Penenberg, Fast Company için yazdığı Ekim 2011’de Neal King, Vladimir Oksman ve Charles Bry’nin Nakamoto olabileceğine dair belirleyici kanıtları belirtti. İddiaya göre bu isimler Nakamoto’nun 2008’de “computationally impractical to reverse“ ifadesini içeren bir patent başvurusunu ortaklaşa hazırladılar. Her üç adam da Penenberg’le temasa geçtiğinde Nakamoto olduklarını yalanladılar.
Mayıs 2013’te Ted Nelson, Nakamoto’nun gerçekten Japon matematikçi olan Shinichi Mochizuki olduğunu düşünüyordu. Daha sonra The Age gazetesinde Mochizuki’nin bu spekülasyonları reddettiğini ancak reddetme üzerine kaynağı verilmeden bir makale yayınlandığını söyledi.
…
Shinichi Mochizuki ?
2013’te yayınlanan bir makalede Gavin Andresen, Jed McCaleb veya bir hükümet ajansı, Nakamoto olabilecek adaylar listesinde yer aldı. Texas merkezli bir güvenlik araştırmacısı olan Dustin D. Trammell, Nakamoto olarak önerildi, ancak kamuoyunda reddetti.
…
Ross William Ulbricht ?
2013’te iki İsrail matematikçisi Dorit Ron ve Adi Shamir, Nakamoto ve Ross William Ulbricht arasında bir bağ olduğunu iddia eden bir belge yayınladılar. İkili, şüphelerini bitcoine dayalı ağlardaki bir analize dayandırdı, ancak daha sonra taleplerini geri çekti.
…
Bir grup insan ?
Bazıları Nakamoto’nun bir grup insan olabileceğini düşünüyor; Bitcoin kodunu okuyan bir güvenlik araştırmacısı olan Dan Kaminsky, Nakamoto’nun ya bir “ekip” ya da bir “dahi” olabileceğini aktarıyor. Nakamoto’yla e-posta aracılığı ile iletişim kuran eski bir Bitcoin Core geliştiricisi olan Laszlo Hanyecz, kodun bir kişi için fazlasıyla iyi tasarlandığını hissettiğini söyledi.
…
Elon Musk ?
Eski bir SpaceX çalışanı tarafından 2017’de ortaya atılan iddiaya göre Spacex ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk’un gerçek Satoshi olma ihtimalini savundu. Bununla birlikte, Musk 28 Kasım’daki bir tweet’te iddiayı reddetti.
…
Satoshi Nakamoto gerçekte kimdir bilinmez ama teknoloji ve iktisat tarihinde çok önemli bir dönüm noktasının mimarı olduğu kesin. Bakalım ilerleyen günler bizleri bu kişi hakkında daha ne gibi bilgi ve iddialarla karşılaştıracak.
Yorumlar (0) Yorum Yap