Kenevir Neden Yetiştirilir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

kenevir nedir

Herkesin, çoğunlukla keyif vermesi amacıyla kullanıldığını bildiği bitkidir kenevir. Eski ABD Başkanı Nixon’a kadar kenevir, hemen hemen her sektörde rahatlıkla kullanılıyordu. Öyle ki bu döneme kadar, tarımı da teşvik ediliyordu; aksi durumunda çok ağır cezalar uygulanıyordu. Fakat bildiğiniz üzere kenevirin tek kullanım alanı tıp ve diğer çeşitli sektörler değildi. Aynı zamanda dünya üzerindeki en yaygın uyuşturuculardan biri olan bu bitki, yasaklardan bir türlü kurtulamadı. Gelin hep birlikte kenevir neden yetiştirilir ve kullanım alanları nelerdir? Sorusunun yanıtına yakından bakalım.


Kenevir Neden Yasaklandı?

richard nixon

Bir çok sektör için, hem hızlı yetişmesinden hem de ucuza mal edilmesinden dolayı tercih edilen bir hammaddeydi. Üstelik, doğada hızlı çözünebilmesi nedeniyle, doğayı da sıkıntıya uğratmıyordu. Fakat bazı varlıklı kişilerin gelir kaynaklarını sekteye de uğratmaya başlamıştı:

  • Medya patronu W.R. Hearst’ün kağıt üretimini sağladığı bir ormanı vardı.
  • Rockefeller’n sahip olduğu petrol şirketi, biyolojik yakıtlar karşısında tehlike içindeydi.
  • Andrew Mellon, petrolden imal edilen plastiğin patent sahibiydi. Kenevir, onun da işlerini bozuyordu.

Bu varlıklı adamlar, ellerindeki güçleri kullanarak, keneviri halkın gözünde adeta bir öcü haline getirdiler. Kendi kazançları doğrultusunda aldıkları kararlar, günümüzdeki petrol tabanlı ürünlerin kullanımını arttırdı. Nixon dönemine dek, azalmış olsa da, kullanımı sürüyordu. Bilhassa keyif amacıyla kullanılması suç değildi ve oldukça fazla da tüketiliyordu.
Siyahlara ve savaş karşıtı sol gruplara (Çiçek Çocuklar olarak bildiğimiz jenerasyon) dair tek kozu cannabis kullanımydı. Nixon bu durumu propoganda olarak kullanmaya niyetliydi: Uyuşturucuyla mücadele.

1972’de, yasaklama maksadıyla, bilim adamlarından oluşan Shafer komisyonunu kurdu. Ancak işler Nixon’un beklediği gibi değildi. Komisyon, yasaklanacak derecede zararlı olmadığını belirttiğinde ise Nixon, komisyonu görmezden geldi. Birinci dereceden yasaklı uyuşturucu kategorisinde değerlendirildi. Günümüzde, karaborsa satışının vergilendirilememesi ve satışında rol alan çete kavgalarının önüne geçmek için çoğu ülkede kontrollü olarak yasal hale gelmeye başladı.


Kenevir Tam Olarak Nedir?

cannabis

Keyif verici olarak kullanılan Hint kenevirinde (Cannabis Indica), THC oranı yüksektir. Günümüzde kullanılan kenevirler, sativa ve indica türlerinin hibritidir. Boyu iki metreyi geçmez ve dişisinde bulunan çiçekleri psikoaktif etkileri nedeniyle kullanılır. Ülkemizde üretimi ve kullanımı yasaktır.

Hemp olarak bilinen Cannabis Sativa Legaris ise endüstriyel olarak kullanılan kenevir türüdür. Marijuana olarak bilinen Cannabis Indica’dan farklı olarak, THC oranı oldukça düşüktür. Bu nedenle keyif verici olarak kullanılamaz. Bu nedenle de endüstriyel kullanımında bir sorun teşkil etmez. Boyu beş metreye kadar ulaşan bu bitkinin sapından, lifinden, tohumundan oldukça yararlanılmıştır. Peki nasıl?


Kenevirin Kullanım Alanları Nelerdir?

kenevir kullanım alanları

1) Boya ve Mürekkep

Tohumlarından elde edilen mürekkep ve boyalar, kimyasal içeriklere göre oldukça ucuza mal edilir. Toksik içeriğe sahip olmaması ve ucuza mal edilmesi nedeniyle de üreticiler için aynı zamanda sağlam bir hammadde kaynağıdır.

2) Yakıt

Tohumlarından elde edilen yağın, bir kullanımı daha bulunuyor. Ülkemizde henüz yapılmıyor olsa da, biyo-dizel üretiminde kenevir, ilk tercih edilen bitkilerden.

3) Kâğıt

Her gün, her yerde kullandığımız kâğıtlar da kenevirden üretilebilir. Amerika Bağımsızlık Bildirgesi’nin imzalandığı kâğıt da kenevir liflerinden üretilmişti.

4) Plastik

Petrolden elde edilmesine aşina olduğumuz plastik de bitkilerden elde edilebiliyor. Kenevirden üretilmiş plastiğin geri dönüştürülmesi oldukça mümkün.

5) Kozmetik

Kenevirin tohumlarından elde edilen yağ, kozmetik alanında da kullanılıyor. Bilhassa cilt bakımı ürünlerinde kullanılan kenevir, oje gibi ürünler için de tercih ediliyor.

6) İlaç

İlaç sanayisinde kullanılan CBD maddesi, kenevirden elde ediliyor. Ülkemizde, kenevirden elde edilen THC içerikli ilaçlar yasaklanmıştır.

7) Un

Özellikle çölyak hastalarının kullanmaktan kaçındığı buğday ununun alternatifi olarak kullanılıyor.

8) Oksijen

Hayatın en önemli elementlerinden biri olan oksijen üretimi de kenevirde oldukça yüksek. Yirmi beş dönümlük ormanın ürettiği oksijen, bir dönümlük kenevirden de elde edilebiliyor.

9) Tekstil Ürünleri

Kenevir liflerinden ve saplarından üretilen kumaşın, oldukça sağlam olduğu biliniyor. Esnekliği ve dayanıklılığı nedeniyle tekstil endüstrisinde tercih ediliyor. Tişört gibi gündelik giysilerimizin kumaşlarının yanında; ayakkabılarda ve yelken yapımında kullanılması da dikkat çekiyor.

10) Peynir

Soyadan elde edilen tofu peyniri, kenevirden de elde edilebilir. Nitekim kenevir, soyadan daha ucuza elde edilebiliyor.

11) Hayvan Yemi

Hayvan yemi olarak kullanıldığında, içeriğindeki yağlar ve protein sayesinde hormon takviyesine ihtiyaç duyulmuyor. Tohumları bir çok kanatlı hayvan tarafından tercih edildiği biliniyor.

12) Şampuan

Kenevirden yapılan şampuanlar, suyu kirletmeyeceği gibi içerdiği yağlarla saçları besliyor.

Her şeyin fazlasında olduğu gibi, annemizin ak sütü kadar temiz değildir. THC oranı yüksek olan türlerinin uzun vade kullanımlarında bir takım zararları vardır.
Anksiyete ve depresyonla mücadele eden kişilerde, rahatsızlıklarını artırabileceği gözlemlenmiştir. Tütün ile birlikte kullanımında ise akciğer kanserine yol açmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde, kenevir üretimi ve tüketimi yasal değildir.


Geri Dönüşüm Nedir?

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/