Asosyal İnsan Özellikleri: İçe Dönük İnsanların 10 Avantajlı Özelliği

Herkes parti insanı değildir. Zamanında daha sosyal ve dışarıya açık olmak istediyseniz, tekrar düşünün.
Çoğu insan içe dönük olmayı asosyallik, eksiklik ve dezavantaj olarak değerlendirir. Aslında bunlar farklı kavramlardır. İçe dönük insanların hayatta şanssız ya da başarısız olacağı düşünülür fakat aslında kendi çevrelerine ve hayata karşı benzersiz özelliklere sahiptirler.
Bu özellikler sizin kişiliğinizi güçlendirebilir ve başarılı bir insan olmanıza zemin hazırlayabilir. Bu özellikleri avantaja çevirmek sizin elinizde.

“Sanılanın aksine içe dönük insanların sosyal becerileri gelişmemiş değildir. Onlar da sosyalleşmekten zevk alabilir fakat sonrasında pijamalarını giyip evlerinde huzuru yakalamak isterler. Zamanlarını harcamakta çok titiz davranırlar ve sosyal enerjilerini genellikle yakın arkadaşlarına, meslektaşlarına ve ailelerine adarlar. Konuşmaktan çok dinlerler, konuşmadan önce düşünürler ve çoğu zaman kendilerini yazarak ifade etmekten hoşlanırlar. Yüzeysel sohbetler yerine derin sohbetleri her zaman tercih ederler.” ― Susan Cain


1) İçe Dönükler Kendi Enerjilerini Doldurabilir

İçe dönük bir insan enerjisini nasıl yenileyebilir? Kendi başına biraz vakit geçirmek çoğu zaman yeterli olacaktır. Diğer insanlar dışarıda birçok kişiyle zaman geçirme ihtiyacı hissederken, onlar için bir kitap okumak, film izlemek, oyun oynamak kendilerini yenilemek için yeterlidir.




2) Gözlem Yetenekleri Gelişmiştir

Olaylara biraz dışarıdan bakmak onlara farklı bir bakış açısı ve gözlem yapmak için bir fırsat sağlar. Bu durum, genellikle yaratıcılık ve problem çözebilme yeteneği gerektiren görevlerde başarıya ulaşmalarını sağlar. Bilim adamlarının, müzisyenlerin, mucitlerin ve yazarların çoğu içe dönüktür.




3) Sağlam Arkadaşlıklar Kurarlar

İçe dönük insanların diğer insanlara göre daha az arkadaşı olduğu bir gerçektir, ama arkadaşlıkları genellikle daha sağlam ve anlamlı olur. Rahat ve özgür olmanın yanında, birkaç iyi arkadaşa sahip olmak onlar için yeterlidir.


4) Konuştukları Konu Hakkında Yüzeysel Konuşmazlar

Grup konuşmalarında insanların konuşurken söyledikleri şeyler kimi zaman derin, kimi zaman yüzeysel olabilir. İçe dönükler genellikle bilmediği ve emin olmadığı konuda yüzeysel bir konuşma yapmaktan kaçınır. Konuştukları konularda söyledikleri ise; genellikle düşünülmüş ve konuya derinlik katan ifadelerdir.




5) Bir Konuda Uzmanlaşana Kadar Bilgi Toplarlar

İlgi alanları ve işlerinde; kendilerini sürekli geliştirmeye ve yeni bilgiler edinmeye adarlar. Bu onların kendilerini güncel tutmalarını ve konular hakkında daha derin bilgi birikimine sahip olmalarını sağlar.

“Çoğu içe dönük insan, bir konuda her şeyi bilene kadar yeterince şey bilmediğini düşünür.” ― Marti Olsen Laney


6) İyi Bir Dinleyici Olurlar

Genelde insanlar, içe dönük insanlarla düşüncelerini ve hislerini daha rahat paylaşır ve dinleyeceğini bilirler.




7) Riskleri Görebilmekte Başarılılardır

Temkinli yapısından dolayı bir içe dönük, hayatta ve iş dünyasında oluşabilecek krizleri ve riskleri daha rahat saptayabilir.


8) Arka Planda İşlerini Halledebilirler

Gözler önünde olmak onlar için şart olmadığı için; Sessizce ve fark ettirmeden işlerini tamamlayıp insanları etkileyebilirler. Çoğu dışa dönük insanın içe dönük bir insana ihtiyacı vardır.




9) Özgür Hissetmek İsterler

Genellikle bireyselliğe önem verdikleri gibi yardım ve izleyiciye de ihtiyaç duymazlar. Bireysel çalışma konusunda çok başarılı olsalar da çoğu zaman takım çalışmasının onları yavaşlatacağını düşünürler.


10) Çok Fazla Sorgular, Çok Fazla Düşünürler

İçe dönük bir insan, içinde bulunduğu ortamı ve kendisini sürekli sorgulamaya müsait bir yapıya sahiptir. Onun için gerçek yol dışarıyı değil; kendisini keşfetmektir. Bu yüzden bireysel ve toplumsal konularda çok düşünür.




Daha dışa dönük olmayı dilemek yerine, bu özellikleri benimseyerek de hayatı yaşayabilir ve başarılı olabilirsiniz.

Kaynaklar:

This post is also available in: English

Kategoriler: Psikoloji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/