Kaçan Kovalanır, Pazarlamamak Yeni Trend: Demarketing

Kemal Çetin Ozan

Kemal Çetin Ozan

a.k.a. male version of bridget jones

Sürekli yönlendiriliyoruz. Onu al, bunu giy, şunu ye, şuraya git, bunu kullan, burada takıl… Hedef kitleler artık bu yönlendirmelere kulak asmıyor. Her şeye kolay ulaştığımız için, kolay ulaştıklarımız artık tatmin etmiyor. İşte tam da bu noktada pazarlama dehaları yeni bir kavram geliştiriyorlar; Demarketing. Pazarlamamak yeni trend…

Demarketing Nedir?

Genel anlamıyla pazarlamama (demarketing); genel ya da spesifik tüketici grubunu bir süreliğine ürünü veya hizmeti kullanmamaya teşvik etme olarak nitelendirilebilir. Bazı durumlarda ürün, kaynak veya hizmetin talebi karşılayamaması noktasında da uygulanabilir bir olgu olabiliyor. Bir çok alanda demarketing örneği görmemiz mümkün. Örnek vermek gerekirse; kamu spotları.
“Bulaşıkları elde yıkamayın, su tasarrufu yapın” ya da “gereksiz ışıkları kapatın, şarj aletini kullanmıyorken fişte takılı bırakmayın; elektrik tasarrufu yapın” tarzında mesajlar ve kamu spotları ile kısıtlı kaynağın tasarruflu kullanılması gerektiğini anlatan iletiler demarketing’e örnek olarak verilebilir.
Fakat bazı durumlarda, yetkin bir strateji ile demarketing’i uygulamak özellikle markalar açısından fazlasıyla karlı bir pazarlama stratejisine dönüştürülebiliyor. Örnek vermek gerekirse Ferrari.
1995 yılında üretilen bir Ferrari modelini almak için bazı şartlara sahip olmanız gerekiyordu. Mesela bir satın alma listesi vardı. Bu listeye adınızı yazdırmanız gerekmekteydi. Fakat bu listeye adınızı yazdırmak ve sıra beklemek için de belli başlı kurallar vardı. Örneğin en az beş yıl boyunca bir Ferrari kullanmış olmanız gerekmekteydi. Eğer, almaya hak kazanırsanız bir teste tabi tutuluyordunuz ve unutmadan ekleyelim; bu model oldukça sınırlı sayıda üretilmişti.
Bir diğer örnek ise Birkin çantalar. Oldukça pahalı olan bu çantalar için de bir bekleme listesi var ve bazı seneler çantadan her ülkeye sadece 50 adet yollanıyor.
Kıtlık olgusu, insanın en ilkel dürtülerinden bir tanesidir. Kıtlık yaratarak ve az üreterek niş bir hedef kitle oluşturmayı başaran oldukça marka var. Sizin bildiğiniz örnekler hangileri, aşağıda yorum olarak belirtmeyi unutmayın.
Kategoriler: Girişimcilik, Pazarlama

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version