Ah hayatım! Motivasyonunuz bozuk, rutin bir sürü iş, yetmezmiş gibi bir de uykusuzluk, sonuç iş yapma isteği ortadan kayboluyor ve bir an önce iş ortamından uzaklaşmak için saatleri sayıyor, mesainin bitmesini bekliyorsunuz. Peki, bu olumsuzlukları olumlu bir duruma dönüştürecek bir panzehir yok mu? Tabii ki de var. İşte işinizi daha heyecanlı hale getirebileceğiniz 5 yol
1. Neden sıkıldığınızı öğrenin
Herkes iş hayatında zaman zaman zorlandığını hisseder, ancak iş hayatınızda sıkıştığınız da bunun nedenini bulmak sizin için çok önemlidir. “Belki İş hayatınızda beklentileriniz gerçekleşmediği yada istediğiniz bir pozisyon size verilmediği için böyle düşünüyor olabilirsiniz.” Bununla birlikte neden mutsuz olduğunuzu tespit edin. Nedenini bilmediğiniz bir soruna çözüm getiremezsiniz. Sorunun temel nedenini öğrendikten sonra belki bir promosyon beklentisi veya işinizde daha fazla özgür olma isteği olmuş olabilir. İşte o zaman sorunu çözmek için gerekli adımlar atabilirsiniz.
Değerlerinizi ve beklentilerinizi belirleyin, işinizin bu değer ve beklentileri neden karşılamadığını öğrenin.
2. Çalışma şeklinizi değiştirin
Mevcut işinde istediklerini gerçekleştiremiyorsan “mevcut konumundan daha iyi bir iş yapıp yapmayacağını düşün.”
Size bir ipucu; yapmayı sevmediğiniz şeylerin bir zihin haritası oluşturun ve mevcut sorumluluklarınızın bu zihin haritası içinde ne kadarını karşıladığını belirleyip görün. Sizin kendi hedefleriniz var ve bu iş yerinin hedefleri ile örtüşmüyorsa zamanla ister istemez ilgisiz kalırsınız. O zaman en doğru olan yeniden işinize uygun kendi hedeflerinizi belirlemenizdir.
Düşünün, takım çalışmasını çok seviyorsunuz lakin işinizdeki rolünüz tek başınıza çalışmanızı gerektiriyor. İşte, her zaman her istediğiniz olmayabiliyor.
İşinizi, birlikte çalıştığınız kişilerle düzenli ve etkileşim kurarak daha sosyal bir şekilde yapın. Çalışma şekliniz de küçük değişiklikler yapın ve güçlü yönlerinizi öne çıkararak yaptığınız işten daha fazla tatminlik hissedin.
3. Hobilerinizi ve ilgi alanınızı keşfedin
Kariyerinizi en iyi şekilde korumak ve geliştirmek için iş dışında da sosyal etkinliklere ya da sosyal sorumluluk projelerinde bulunmak önemlidir. Örneğin bulunduğunuz ilde ya da bölgede gönüllü olarak sosyal sorumluluk projelerinde yer almak ya da sosyal sorumluluk üstlenen yerel kulüplere katılmak sizin için çok değerli olacaktır.
Ofis dışındaki farklı amaçları gerçekleştirmek konusunda bir şeyleri odaklanmak size kendinizi daha iyi ve mutlu hissettirebilir.
İşiniz de hem kendiniz hem de çalışanlar için dışarıdan farklı sosyal destekler alabilirsiniz. İşveren iseniz direk bunu yapma yetkiniz var zaten, çalışan iseniz patronunuza öneriler götürebilirsiniz. Örneğin, öğle yemeği molasında bir yoga sınıfı kurabilir, masa tenisi oynamak için uygun ortam oluşturabilir ya da sanatsal gösteriler ile alakalı öneriler sunabilirsiniz.
Ekstra sorumluluk üstlenin, organizasyonlarda gönüllü olun ve mevcut rolünüzü daha iyi bir hale getirmek için yeni beceriler öğrenin.”
4. Hedefler belirleyin
Eğer işinizle alakalı daha iyi motive olmak istiyorsanız, bunun için hedefler belirleyin ve onları gerçekleştirmek için çabalayın.
Eğer bir çöküş içindeyseniz, kendinizi iyi hissetmiyorsanız bunun üstesinden gelebilmek için uzun vadede kariyer hedeflerinizi yazın ve uygulamaya çalışın.
“Her zaman istediğiniz şeyler hakkında net olun ve topla oynama yerine direk gol atmayı deneyin.” Gerekirse belli bir seviyeye kadar yeni bir şeyler yapmak için kendinize meydan okuyun, Çünkü öğrenme ve büyümek size kendinizi harika hissettirecektir.
Ufkunuzu genişletin ve işinizi daha heyecanlı hale getirin, buda ancak ortaya koyduğumuz hedeflerle gerçekleştirebilirsiniz. Nereye gittiğinizi bilmiyorsanız, ne yaptığınızın bir önemi yoktur. Nereye gittiğinizi de ancak hedeflerle belirleyebilirsiniz.
5. Proaktif olun
Nihayetinde ilginç bir çalışan ya da iş sahibi olmak proaktif olmak demektir. Elinize bir ajanda alın ve 3 başlık altında kısa bir günlük sayfası tutun. Neler yaptım, bu hafta neler öğrendim ve önümüzdeki hafta neler yapmayı planlıyorum? Hepsini not alın.
Sıkıntılar sıklıkla daha büyük zorlukları keşfedip sonuca gitmek için ihtiyaçlardan kaynaklanır. Bu nedenle çalışmalarınızda tekrar tekrar etkileşimde bulunma ve çözüm üretme konusunda yeni yollar bulun. Fırsatları en iyi şekilde bulup yararlanın ve kariyer hayatınıza devamlı aktif bir şeylerin ekleyin.
Unutmayın iş hayatında mutlu olmakta kariyer yapmakta sizin elinizde, yapmanız gereken işinizi nasıl daha heyecanlı hale getireceğinizi bilmenize bağlı.
nkariyer
Yorumlar (0) Yorum Yap