Hedeflerinize Ulaştıktan Sonra Gelen Boşluk Hissini Nasıl Atlatırsınız?

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

Hedef belirle! Hedef belirle! Hedef belirle! Eğer iş dünyasının bir alfabesi olsaydı, bu iki kelime muhtemelen A harfi olurdu. Yapmaya karar verdiğiniz şeyi gerçekleştirdiğinizde bir rock yıldızı gibi hissetmeyi beklerdiniz, değil mi? Bitiş çizgisini geçmek, biri köpeğinizi kaçırıyormuş gibi hissettiriyorsa, sorun sizde mi?
Aslında değil. Başarı sizi neden duygusal bir boşluğa sürükler?
Psikolojik olarak, bir hedef koymak bize güçlü bir yön ve düzen duygusu verir; bir şey yapma isteğini karşılar ve ilerlemek için adımları kontrol ederken iyi hissedebiliriz.



Peki, uğruna bu kadar uzun ve sıkı çalıştığınız hedefinizin birden bire geride kaldığını fark ettiğinizde ne olur? Bütün bağlantılar kaybolur. Kendimizi, daha önce yaptığımız gibi tanımlayamayız. Aniden, nasıl dolduracağımızı bilmediğimiz koca bir zaman boşluğu ortaya çıkar.
Yeniden başlamak ve ileride oluşacak can sıkıntısını önlemek için 5 yol:

1) Birden fazla işle uğraşın.

“Tüm yumurtaları aynı sepete koyma” (tüm kaynaklarını aynı işe yatırma) diye bir söz vardır. Bu, genelde para ve yatırımla ilişkilendirilir ama hedeflerimiz için de geçerlidir. Aynı anda üzerinde çalıştığınız başka işler varsa, bir proje veya hedefi tamamladığınızda, boş durmak yerine vites değiştirebilir ve yeniden odaklanabilirsiniz.



2) Bir sıralama yapın.

Zaman veya lojistik olarak aynı anda birden fazla projeye yatırım yapamayacaksanız, mantıklı bir sıralama oluşturun. İlk projenin sonunu zihinsel olarak bir sonrakinin başlangıcıyla ilişkilendirmeyi öğreneceksiniz. Böylece baştaki projeyi tamamladığınızda, bir şeyin tamamen bitmiş olduğunu hissetmek yerine bir dönüm noktasını atlatmış gibi hissedersiniz. Projeler arası geçişi mümkün olduğunca çabuk yapmak için elinizden geldiğince çabuk bir şekilde bilgi ya da malzeme toplayın.

3) Durun, düşünün ve yansıtın.

Bazen büyük bir şeyi bitirdiğinizde ve gerçekten başka bir hedefiniz olmadığında, zirveye ulaşıp ulaşmadığınızı veya harcadığınız zamana değip değmediğini merak edebilirsiniz. Geriye bakıp ne öğrendiğinize ve nasıl büyüdüğünüze bakın. Daha sonra, gelişmenizi ve öğrenme listenizi alın ve yeni bilgi ve becerilerinize uygulamak için yol açın. Yukarıdaki sıralamada olduğu gibi, fikir, geçmişten geleceğe uzanan bir bağlantı olduğunu açıklığa kavuşturmaktır.

4) Kendinizi bulmak için kendinize zaman ayırın.

Evet, hedefiniz, sizin bir parçanızdı. Ancak sadece bir parçanız. Hedefe aşırı odaklanmış olsaydınız, muhtemelen benliğinizin diğer parçalarına da ulaşabilirsiniz. İnandığınız prensipleri düşünün, tekrar çalışmak zorunda kalmasanız veya çok heyecanlandığınız bir durumda ne yapardınız, düşünün.



5) Akıl hocalığı yapın.

Üretkenlik, bir başkasına öğrendiklerinizi anlatabildiğiniz, psikolojik bir fikirdir. Başkalarına aktardığınızda, böylece onlar da sizin gibi başarılı olabilir. Büyük bir hedefin peşinden koşan birileriyle tecrübelerinizi paylaşarak danışmanlık yaptığınızda, kolaylıkla yaptığınız işin kalıcı ve etkili olduğunu hissedeceksinizdir.

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version