Hayatınızı Değiştirebilecek Bir Alışkanlık: 5 Saat Kuralı Nedir?

Zeynep Güçlükol

Zeynep Güçlükol

Bogazici University

Bir alanda uzman olabilmek için, o alanda 10.000 saat çalışılması gerektiği görüşünü savunan Malcolm Gladwell’in aslında bu konuda pek de haklı olmadığını, çeşitli alanlarda uzmanlaşabilmek için farklı sürelerin yeterli olacağını savunan bir makale yayımlandıktan sonra, Benjamin Franklin tarafından da uygulandığı bilinen “5 saat kuralı” ile karşınızdayız.
Elon Musk, Oprah Winfrey, Bill Gates, Warren Buffett ve Mark Zuckerberg gibi kendini kanıtlamış isimler de günde 1 saatlerini ya da haftada 5 saatlerini -başka bir konu ilgilerini dağıtmaksızın- yeni bir şeyler öğrenmekle geçiriyor ve bu fenomene de “5 saat kuralı” deniyor.
Peki 5 Saat Kuralı’nın detayları neler?
Bu fenomen, aşağıdaki 3 ana konuya odaklanmaktan geçiyor.
1) Okumak
2) Derinlemesin Düşünmek
3) Denemek

1) Oku

Evet, kitap ya da başka bir yayın okumak klişe ama klişe olması onun gerçek olmasına engel değil. Ne kadar yoğun da olsanız, çantanızda sürekli bir kitap bulundurmanız ve kendinize günlük, haftalık, aylık okuma hedefleri koymanız oluşturmak istediğiniz düzene yardımcı olacaktır. Eğer çantanızda taşımak istemezseniz de, akıllı telefonunuza veya tabletinize e-kitaplar da indirebilirsiniz tabii ki.
Bir HBR makalesinde “Nike kurucusu Phil Knight, kütüphanesine o kadar saygı gösterir ki, içeri girerken ayakkabılarınızı çıkartıp, önünde saygı ile eğilmek zorundasınızdır” ifadesine yer verir.
ABD televizyon tarihinin en çok izlenen talk show programlarından birisi olan ve kendi adıyla anılan The Oprah Winfrey Show’un sunucusu Oprah Winfrey de kitapların kendi özgürlüğüne bir geçiş olduğunu söyler.
Bunlara ek olarak, Bill Gates’in yılda 50, Mark Zuckerberg’in ise iki haftada 1 kitap okuduğu gerçeğini de not edelim.
Dememiz o ki, hayalini kurduğunuz/muz hayatlara ulaşmak dışarıdan göründüğü gibi olmuyor, gerçekten emek gerektiriyor. Kitap okuma alışkanlığınız yoksa bile, yavaş yavaş kendinizi buna alıştırmanızı öneririz. Çünkü, okumak -ama gerçekten anlayarak okumak- başarının temelinde yer alıyor.

2) Derinlemesine Düşün

Bir şekilde öğrenmeye başladığınız yeni bilgileri sindirmeniz için bir süre gerekecektir. Bir bilgiyi sindirmeden, başka bir bilgi öğrenmeye çalışmak ilk bilginin getireceği faydayı da arka plana atmanıza sebep olabilir. Son gece sınava çalışırken aslında yaptığımız şeyle benzer. O kadar bilgiyi bir anda almaya çalışınca, bitirdikten sonra “hiçbir şey hatırlamıyorum” diye düşünmeniz gibi. Size tavsiyemiz, öğrendiğiniz her yeni bilgiyi, sizdeki yansımalarıyla birlikte, yazabileceğiniz bir günlük tutmanız. Öğrendiğiniz şeyin sizin için tam anlamıyla ne ifade ettiğini, başka bağlamda kullanılıp kullanılamayacağını, başka bilgiler arasında köprü oluşturup oluşturmadığını düşünüp, yazıya dökmeniz onu uzun süreli hafızanıza atmanıza ve ihtiyacınız olduğunda geri çağırmanıza yardımcı olacaktır.

3) Dene

Deneyimlemek, hayattaki ilerlemeniz için gerekli bir adımdır. Unutmamak gerekir ki, dünyaya yön veren icatlar hep bir deneyin sonrasında ortaya çıkmışlardır. İnovasyon, aynı şeyi tekrar ve tekrar yapmakla mümkün olmuyor. Deneyiniz tamamen hatalı sonuçlansa bile, bu hatadan çıkarılabilecek dersler şüphesiz vardır. Denemekten korkmayın!

Çalışmak ile Öğrenmek Birbirinden Farklı Şeylerdir

Bir sınav için saatlerce oturup çalıştıktan sonra, masanın başından kalkınca, hiç çalışmamış gibi bomboş bir hafızayla yüzleşince kim panik olmadı ki? Çalışmasına çalıştınız ama ama asıl soru, öğrenip öğrenmediğiniz. 5 saat kuralında da önemli olan aslında bu. Haftada 5 saatinizi yeni şeyler öğrenmek için ayırabilirsiniz ama istediğiniz gibi gelişim gösteremeyebilirsiniz. Böyle bir durumda gerçekten verimli çalışıp çalışmadığınızı gözden geçirin. Bilirsiniz bu aslında, her zaman böyle. Verimli çalışmanın hayat kurtaracağını biliyoruz ama yine de yeteri kadar önem vermiyoruz. Hazır final dönemindeyken, odaklanma yeteneğinizi geliştirebilirsiniz! Bu fırsatı değerlendirmeniz hem bu final döneminde hem de sonrasında size fayda sağlayacaktır.
5 saat kuralı hayatında düzenli bir başarı isteyenler için önemli bir adım. Hem kendi kendinizi disipline ediyorsunuz hem de düzenli çalışma alışkanlığını hayatınıza yerleştirmeye başlıyorsunuz. Bahsettiğimiz rol modeller kendi alanlarında isimlerini kanıtlamış kişiler olduğundan, bir deneyin deriz, mutlaka faydası dokunacaktır!
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version