Hayat Eve Sığar Uygulaması Nedir?

Dünya çapında pandemi olarak kabul edilen yeni korona virüs Covid – 19 için Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen “Hayat Eve Sığar” aplikasyonu biz kullanıcıların hizmetine sunulmuş bulunmakta. Uygulamanın amacı salgın hakkında bilgilendirme yapılması, insanların yönlendirilmesi ve salgınla ilgili yaşanabilecek tüm riskleri kullanıcılara bildirerek salgınla mücadeleyi arttırmak. 
Kurulumu oldukça basit olan uygulamaya hem playstore hem de appstore’dan kolayca ulaşabilirsiniz. Linklerini hemen aşağıya koyuyorum.

https://apps.apple.com/tr/app/hayat-eve-s%C4%B1%C4%9Far/id1505756398?l=tr

https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.saglik.hayatevesigar&hl=tr

Uygulamayı telefonunuza indirip, açtıktan hemen sonra kısa bir bilgilendirme ile karşılaşıyorsunuz. Bu bilgilendirme de uygulamada neleri yapabileceğinize dair bir özet ile uygulamadan telefon numaranızı girerek bir doğrulama kodu almanız gerektiğini konusunda. Kısaca bilgi verilen konular ise online Covid-19 testi, aile takibi ve risk bölgeleri hakkında bir takım bilgiler içeriyor. 
Doğrulama için kodu kolayca alabiliyorsunuz. Uygulamanın yorum kısımlarında bu konuyla ilgili oldukça fazla olumsuz yorum gördüm; doğrulama kodunun çok geç geldiğiyle ilgili. Açıkçası ben konuyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamadım, kod kısa sürede telefonuma mesaj olarak geldi. Doğrulama kodunu da girdikten sonra uygulamanız kullanıma hazır hale geliyor.
Uygulamayla amacına yönelik ilk temasınız alt paneldeki “Sağlık Durumu” bölümünde yer alan bir testi çözmenizle başlıyor. Bu test online covid-19 testi değil, online Covid-19 testini çözüp çözmeyeceğinize karar veren bir ön test olarak adlandırılabilir. Uygulamaya kullanmaya başladığınız anda direkt ekranda karşınıza çıkıyor ve vereceğiniz cevaplara istinaden online Covid-19 testine yönlendiriliyorsunuz. Testteki sorular aşağıdadır;
1. Bugün nasıl hissediyorsunuz?
2. Kaç yaşındasınız?
3. Sağlık sektöründe mi çalışıyorsunuz?
4. Kronik rahatsızlığınız var mı?
Şunu ifade edelim ki Covid-19 testini “Testi Tekrarla” dediğiniz takdirde istediğiniz zaman çözebilirsiniz. Uygulamayı her açıp kapattığınızda da sadece ilk soru daima ekranınızda beliriyor. Uygulamanın açıklama kısmında da belirtildiği gibi testler kesin sonuçlar içermemektedir.
Uygulamada riskli bölgelerin, harita üzerinde gösterildiği bildiriliyor fakat bunun için alt paneldeki yoğunluk bölümünden tekrar kayıt olmak gerekiyor. Hayat eve sığar uygulamasını etkin olarak kullanmak istiyorsanız mutlaka konum, bluetooth ve bildirimlerinizin açık olmasında fayda var. Zaten bu uyarıyı başta uygulamanın kendisi de bildiriyor. TC kimlik numarası, baba adı ve telefon numarasıyla hemen kayıt olabiliyorsunuz.
Benim olduğum konumda “Enfekte yoğunluğunun düşük olduğu bölgedesiniz.” şeklinde bir uyarı veriyor fakat yoğunluğu fazla olduğu bölgelerde mesela İstanbul gibi yerlerde herhangi enfekte hasta olduğuna dair bir ibare bulunmuyor. Ben bu aplikasyonu ilk duyduğumda tüm ülkedeki yerleşim yerlerinin bölge bölge ne kadar risk teşkil ettiğini göreceğimizi düşünmüştüm. Sanıyorum panik hali yaratmamak için sadece kullanıcın bulunduğu bölge hakkında bilgi veriliyor. Eğer gerçekten tüm ülkede riskli bölgelerin gösterilmeme nedeni buysa bu fikre maalesef katılamayacağım. Yoğunluğun görsel olarak tüm Türkiye’de belirtilmesi, insanların hastalığı yaymaması için evde kalmalarını motive edebilir ve hastalığın yayılma hızını düşürebilir görüşündeyim. Hatta bu bilgiyi günlük olarak güncelleyerek kullanıcılar son durum hakkında kolaylıkla bilgi sahibi olabilirler. Tabi proje kapsamında bu fikir düşünülmüş ve şu an üzerinde çalışılıyor olabilir.
Uygulama sadece kendinizi değil sevdiklerinizin de durumunu takip edebilmenize olanak tanıyor. Alt paneldeki ailem bölümünden sevdiklerinizi dilerseniz rehberden dilerseniz kendiniz ilgili kişinin numarasını girerek hızlı bir şekilde ekleyebiliyorsunuz. Eklediğiniz kişi kendi uygulamasında sizi kabul ederse ailenizdeki kişilerin nerede olduğunu alt paneldeki yoğunluk bölümünden ailem seçeneğini seçerek takip edebiliyorsunuz.
Fakat bu özelliğin elverişsiz bir durumu bulunuyor. Takip ettiğiniz kişi sizden faklı bir yerde yaşıyorsa o bölgenin riskli olup olmadığını bilmediğimizden, ilgili kişinin risk bölgesinde olup olmadığını bilemiyoruz, sadece konumundan dolayı nerede olduğunu görebiliyoruz. Uygulamanın en büyük noksan tarafı sanırım bu; kişi sadece kendinin bulunduğu konumdaki risk bilgisine ulaşabilmesi. 
Bütün bunların yanında uygulamanın üst panelinden sağlık bakanlığının internet sitesinde yayınladığı tüm haber ve duyurulara ulaşabilir, kişisel sağlık sitemi olan e-nabız’a giriş yapabilir, korona virüsü hakkında daha kapsamlı bilgiler öğrenebilir, korona virüsüne karşı önlemle ilgili diğer mobil uygulamaları görebilir ve merkezi hekim randevu sistemine giriş yaparak işlemlerinizi yürütebilirsiniz.
Başlangıç için oldukça iyi durumda olan uygulamaya daha birçok özellik eklenip geliştirilebilir. Bu salgın ülkeler için sağlık sisteminin yanında dijitalleşmenin de önemin bir kez daha hatırlattı. Hayatın tablet ve akıllı telefonlarda yaşandığı şu günlerde zaten bu yolda ilerleyen sağlık sistemimize olağanüstü durumlar için böyle bir projeyle destek vermek oldukça güzel bir fikir. Evet, uygulamada şu an için eksiklikler bulunsa da üzerinde çalışıp eksikleri tamamlanarak uzun vade de ülkemiz için güzel projelerden biri olabileceği düşüncesi içerisindeyim.

Evde kalın, sağlıcakla kalın.

Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version