Yapılan Araştırmalar Daha Fazla Gülmelisiniz Diyor: Gülmenin 10 Şaşırtıcı Faydası

Emre Ülkem

Emre Ülkem

Boğaziçi Uni.

Aynı anda hem eğlenmek hem de sağlığınızı iyi yönde etkilemek ister misiniz? Tek yapmanız gerekenin içten bir kahkaha olduğunu söylesem haklı olarak bana inanmayabilirsiniz. Ama gülmenin faydaları bilimsel desteklere dayanıyor. Peki gülmek nasıl faydalar sağlıyor? İnsan ruhuna ve bedenine nasıl pozitif etkileri var?

İşte yapılan araştırmalar sonucunda bilimsel olarak da kanıtlanmış gülmenin faydaları:


1) Kan basıncınızı azaltıyor.

Araştırmacıların 2017 yılında kahkahaların kan basıncını düşürüp düşüremeyeceğini merak ederek yaptıkları çalışmada, hemodiyaliz geçiren 40 hastaya sekiz hafta boyunca 30 dakikalık komik videolar izletilmiş ve hastaların kan basınçlarının düştüğü görülmüş. Yüksek tansiyonun, stresin en tehlikeli sonuçlarından biri olmakla birlikte kalp hastalıkları riskini arttırdığını göze önüne alarak her fırsatta gülmeliyiz.



2011 yılındaki araştırmada ise 79 katılımcıya bir müzik ya da kahkaha terapisine uygulandı. Terapide kahkahalar, ‘oynak göz teması’ ve ‘nefes egzersizleri’ ile uyarıldı. Oturumlardan hemen sonra, kahkaha terapisi kan basıncını 7 mmHg düşürürken, müzik terapisi 6 mmHg düşürdü. Gülmenin faydaları arasında en büyük ve doğrudan etkiye sahip olan bu!

2) Anksiyete ve diğer olumsuz duyguları azaltıyor.

Psikolojik raporlarda 1990 tarihli bir çalışma, mizahi kahkahaların tehdit kaynaklı kaygı üzerindeki etkilerine baktı. Araştırmacılar, 53 üniversite öğrencisini bekleme süresinden sonra elektrik çarpması olmamasına rağmen olduğuna inandırmaya çalıştılar.
Şok anını bekleyen öğrenciler 3 gruba ayrıldı ve 1.gruba hiçbir şey, 2.gruba komik bir bant, 3.gruba da komik olmayan bir bant dinletildi. 2.grup, kaygılarının beklenti döneminde azaldığını bildirdiler.
Genel bir psikolojik açıdan yazar Bernard Saper, üç aylık psikiyatrik bir makalede, mizah duygusunu sürdürme ve gülme yeteneğinin, bir kişinin zor zamanlardan geçmesine yardımcı olmak için olumlu başa çıkma mekanizmaları olarak hareket edebileceğini önermektedir.


3) Bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor.

Soğuk algınlığı ve grip vakalarının çoğaldığı dönemlerde, kahkaha terapileri uygulamak etkili bir fikir olabilir. 2015 tarihli bir çalışmada, araştırmacılar immunoglobulin kahkaha terapisi öncesi ve sonrasında immunoglobulin(bağışıklık fonksiyonunda önemli bir rol oynar) seviyesinin arttığını ortaya çıkarmış. Ek çalışmalar, kahkaha terapisi veya mizahi videolardan sonra NK-cell(Doğal öldürücü hücre) aktivitesinde artış olduğunu göstermiş.


4) Doğal bir antidepresan.

2017 yılında Kore’de yapılan bir çalışmada, uzun süredir hastanede kalan 42 insan üzerinde kahkaha tedavisinin etkilerini test etti. Sonuçlar umut vericiydi.
Deneklere 8 hafta boyunca haftada iki kez 40 dakika kahkaha terapisi uygulandı. Sonuçlar, deney grubunun diğer insanlara göre depresyon ve genel duygudurum gelişiminin yanı sıra uyku durumlarının düzeldiğini gösterdi.
Bir başka çalışma ise 60 dakikalık üç kahkaha terapisinin, kanser hastalarının depresyon ve olumsuz ruh hali durumlarını düzeltebildiğini gösterdi.


5) Daha iyi nefes almanızı sağlıyor.

Kahkaha atmak, tıpkı egzersiz yaparken olduğu gibi kalp atışını, solunum hızını ve oksijen tüketimini hızlandırır. Gümenin faydaları arasında insana kendini en çok hissettiren de budur. International Journal of Humor Research’te 2009 tarihli çalışmaya göre bir saatlik egzersiz yapmak istemiyorsanız, 30 dakika kahkaha atarak durumu eşitleyebilirsiniz.


6) Kardiyovasküler sisteminizi düzenliyor.

Medical Hypotheses’te 2009 yılında yapılan bir çalışma, kahkahanın kalp ve kardiyovasküler sisteme güçlü faydalar sağladığını gözler önüne serdi.



Katılımcılara ‘Saturday Night Live’ gibi bir komedi programı ya da zihinsel stresi arttırdığı bilinen ‘Er Ryan’ı Kurtarmak’ filminin açılış sahnesi izletildi. Stresli filmi izleyen katılımcıların, FMD(Akım aracılı dilatasyon) değerinde yüzde 35’lik bir azalma yaşandı. Komik sahneyi izleyen gruptakilerin FMD değerinde ise yüzde 22’lik bir artış görüldü.


7) Stres hormonlarıyla savaşıyor.

Mizah ve kahkaha, kortizol ve epinefrin gibi stres hormonlarının seviyelerini düşüren ve beynin dopamin dağıtım-ödül sisteminin aktivasyonunu arttıran çoklu fizyolojik sistemleri uyarıyor.



Alternative Therapies in Health and Medicine’de yayınlanan 2003 tarihli çalışma, komik film izlemenin çok çeşitli stres hormonlarını azalttığını gösterdi.


8) İyi niyetin işareti.

Diğer canlılardan farklı olarak neden kahkaha attığımız halen bir tartışma konusu. Araştırmacılar primat türlerde de samimiyet ve sosyallik amaçlı gülümsemelerin olduğunu tahmin ediyorlar ve ekliyorlar gülümsemek bir iyi niyet mesajı olabilir.


9) Kalori yakma özelliği de var.

Gülmenin faydaları saymakla bitmiyor. Kilo vermek isteyenlere de iyi haber: kahhkaha atmak kalori de yakabiliyor. International Journal of Obesity’de yayınlanan bir çalışmada, 45 katılımcıdan oluşan topluluğu ikiye ayırdılar; yarısına yaklaşık 10 dakika boyunca kahkaha attırmayı amaçlayan videolar izlettiler, diğer yarısına da zıt özellikte videolar izlettiler. Ardından her iki grup da, kalp atış hızlarını ve harcadıkları enerjileri ölçmek için kalorimetreye bağlandı ve ilk gruptaki insanların ikinci gruba kıyasla her 10 dakikada 10 kalori daha fazla yaktıkları belirlendi.




10) Sosyal kahkahalar ağrınızı hafifletebilir.

 Gülmenin faydaları arasında ağrıları hafifletme özelliği de yadsınamaz bir gerçek. 14.yüzyılda Fransız cerrah Henri de Mondeville, hastalarının ameliyat ağrısını azaltmak ve iyileşme sırasında onlara yardımcı olmak için mizahı kullanıyordu.
Modern araştırmalar komedi videolarını izleyenlerin, kontrol videolarını izleyenlerden daha az ağrı kesici ilaca ihtiyaç duyduklarını gösterdi. The Proceedings of the Royal Society’de yayınlanan bir 2011 çalışmada, aşırı soğuğu ağrı tolerans ölçüsü olarak kullanan altı deney boyunca, gruplar halinde yapılan sosyal kahkahaların ağrı eşiğini yükselttiği keşfedildi.

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version