Geleceğin Otonom Şehirleri 

Toronto’da inşa edilmeye başlanan akıllı şehir konsepti , teknoloji ve şehir tasarımını bir araya getirerek çevre dostu akıllı şehirlerin hayata geçirilmesi için yeni yöntemler geliştirilmesini sağlayacak.

Akıllı şehirlerin ilk öncüleri deneysel birer konsept olarak yaratılıyor.Ancak hayata geçirilmeye çalışılanların bazılarında sürdürülebilir bir yaşam yaratma konusunda çeşitli sorunlarla karşılaşıldı.En büyük sorunsa sundukları imkanların çok pahalı olması.
Kanada’nın Toronto şehrinde başlatılan Quayside adlı fütüristik projedeyse önceki girişimlerde kurulmaya çalışılıp sürdürülebilir sonuçlar alınmamış uygulamaların yerine farklı bir yaklaşım ortaya kondu. Google’a bağlı Alphabet şirketinin akıllı şehirler tasarlamak için kurduğu SideWalk Labs ve Kanada hükümetinin ortaklaşa yürüttüğü projeyle Toronto ‘nun kıyı bölgesine kurulacak olan Quayside ;akıllı ,çevre dostu ve kapsayıcı bir yaşam alanı olarak tasarlanıyor. Mevcut haliyle sadece birkaç tane endüstriyel yapı ve otoparklardan ibaret olan bölgede kurulacak bu yeni yaşam alanının sürdürülebilirliği sağlanabilirse tüm kıyı bölgesine yayılacak şekilde geliştirilmesi planlanmış.Yani sadece bir kaç yıl içinde, yüksek teknolojiyle donatılmış benzersiz bir şehre dönüşebilir.
 
*Robotlar Yer Altında 

Çöplerin toplanmasından posta dağıtımına kadar, vasıf gerektirmeyen tüm hizmetleri yeraltında çalışan robotlar üstleniyor.
Şehrin algılayıcılarla donatılacağı projede ,bunlardan elde edilen veriler tasarım, teknolojik altyapı ve kent idaresinin şekillendirilmesi için kullanılacak . Solunan havanın kalitesinden gürültü seviyelerine ,trafiğin durumundan enerji kullanım oranlarına kadar her şeye dair veri toplayan algılayıcılardan gelen bilgilerin uzmanlar tarafından yorumlanıp , hiç vakit kaybedilmeden hizmete dönüştürülmesi hedefleniyor. 
*Dijital Alt Yapı 
Şehrin ihtiyaçları; solunan havanın kalitesinden gürültü seviyelerine , trafiğin durumundan enerji kullanım oranlarına kadar her türlü veriyi toplayan algılayıcılar sayesinde belirlenecek.

This post is also available in: English

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/