Erteleme Sanatı

İnsanlar yüzyıllardır erteliyorlar. Bu problemin ucu bucağı yoktur. Öyle ki, Sokrates ve Aristo gibi eski Yunan filozofları bu alışkanlığı tanımlamak için bir kelime geliştirmişler: Akrasia. Akrasia, yapıyor olmamız gereken bir işi yapmaktan kaçınmaktır. Bir şeyleri ertelediğimizde, farkında olmadan kafamızda yapmamız gerekeni zaman zaman ya da bazen süresiz olarak erteleyebilmemiz için bize yeterli mantığı sağlayan sebepler yaratırız. Bu erteleme taktiklerini tanımak, onları durdurma savaşının yarısıdır.

İşte ertelememizin 4 sebebi:

1. Mükemmeli beklemek: Kendinize yeterli zaman, fiziksel alan ekipmana ihtiyacınız olduğunu söylersiniz ve daha sonra bir sihir olmasını beklersiniz.

2. Verimli erteleme: Yapmanız gereken şey yerine, ertelediğiniz diğer işleri halledersiniz.

3. Baskı yoksa kazanç da yok: Baskı altında daha iyi çalıştığınıza inanıyorsunuz değil mi? Ama bu her zaman doğru olmayabiliyor.

4. Sorgulama: Bir kararı sürekli sorgulayarak bir yere varamazsınız.

Ertelemeyi durdurmak için birkaç basit öneri:

Kendinize, yapabileceğinizden daha fazla yapılması gereken şey olduğunu hatırlatın. Daha sonra doğru şeyleri yapıp yapmadığınızı düşünün.

Zaten yapacağınız şeyleri değil, yapmayı ertelediğiniz şeyleri yazarak işe yarar bir yapılacaklar listesi oluşturun. Daha sonra bunları tamamlamanız gereken son tarihleri belirleyin.

Yapmanız gereken şeyi aşılmaz bir dağmış gibi gözünüzde büyütmemek için görevi küçük adımlara ayırın.

Yaptığınız iş sonunda kendinizi hemen ödüllendirin. Görevden kaçmanızı engelleyecek bir yol bulun. Uzun vadede size fayda sağlayacak bir davranışı, kısa vadede sizi iyi hissettirecek bir davranışla paketleyin.

Yapmanız gerekeni hallettikten sonraki başarınıza ve hissedeceğiniz rahatlığa odaklanın.

Yorumlar (0) Yorum Yap

/