Elon Musk’ın Bu Zamana Kadar Ulaşımda Çığır Açan 5 Projesi

Sena Topaloğlu

Sena Topaloğlu

Editör @ceotudent

Elon Musk, artık herkes tarafından adı bilinen zamanın çok ötesinde ve girişimcilik mantığını farklı boyutlara taşımış bir CEO. Hayal gücümüzün sınırlarını zorlayan fikirlerini imkansız bulanlar olduğu gibi büyük bir umut ve merakla takip edenlerimiz de var. Bir çok konuda fikir ve girişimleri olan Elon Musk son günlerde yaptığı tanıtım ile ulaşım konusunda yeni bir çığır açmayı başardı bile. Ulaşım alanında yaptığı daha birçok iş olan Musk’ın geçmişten günümüze gelen 5 projesi şu şekilde:

1) SpaceX (2002)

2001 yılında Mars’a koloni kurmayı hedefleyen Elon Musk, uzay yolculuğu için kullanılan roketlerin çok masraflı olduğunu düşünüp SpaceX’in temellerini attı. Tek kullanımlık yerine yeniden kullanılabilecek olan roketler ile bu maliyetin azalabileceğine karar verdi. Ucuzlukla birlikte uzay uçuşlarının güvenilirliğini de arttırmak isteyen şirket, şu an hedeflerine ulaşmış durumda. 2006’dan beri NASA için hizmet veren SpaceX aynı zamanda 2010 aralık ayında SpaceX Dragon uzay kapsülü iki yörüngeli uçuştan döndükten sonra, başarılı bir şekilde uzay aracını fırlatan ve geri döndüren ilk özel sektör şirketi olmuştur.

2) Tesla (2003)

İlk olarak Tesla Motors adıyla başlayan girişim, yüksek performanslı elektrikli araç üretmeyi hedefleyen silikon vadisi merkezli bir otomotiv şirketidir. Martin Eberhard ve Marc Tarpenning adlı iki mühendisin oluşturduğu küçük bir ekiple faaliyetlerine başlayan şirkete ilk finansal destek Elon Musk’tan geldi. Tesla, 2007 itibariyle aldığı yatırımlarla hızla büyüdü ve araç üretme konusunda da daha verimli hale geldi. Elon Musk, Tesla’yı ortalama tüketiciye uygun fiyatlarla elektrikli arabalar sunmayı hedefleyen bağımsız bir otomotiv üreticisi olarak öngördüğünü ve bu bağlamda ortalama tüketici için çıkarılacak olan Tesla Model 3 teslimatlarının 2017 sonunda ortalama bir fiyatla başlayacağını açıkladı.

3) Hyperloop One
(2012)

Elon Musk’un fikir babası olduğu proje, beşinci ulaşım yolu olarak tüm dünyada ses getirdi. Çalışma prensibi basit olarak bir tüpün içinde düşük basınç altında ve neredeyse sıfır sürtünmeye sahip bir ortamda kapsülün süzülmesidir. Hyperloop’un ulaştığı maksimum hızın 1300 km/h olduğu, yani ses hızına eşit olduğu biliniyor. İlk olarak Los Angles ile San Francizco arasında denenecek olan aracın normalde 6-7 saat olan süreyi 35 dakikaya düşürmesi bekleniyor.

4) The Boring Company (2016)

The Boring Company, temelleri Elon Musk’ın ‘’Bir tünel açma makinası üretip sadece kazmaya başlayacağım..’’ şeklinde paylaştığı bir tweet ile atıldı. Yer altı tünel projesi, trafik sorununu çözmek adına ulaşımı yer altına inşa edilen tüneller vasıtasıyla sürdürmeyi amaçlıyor. Bu projeye göre tünellerin altından metro yerine yerin üstünde görmeye alışık olduğumuz otomobil, taksi, otobüs gibi araçlar geçecek. Bu fütüristik şirket çalışmalara başladı bile.

5) BFR (2017)

Elon Musk yeni projesini geçtiğimiz günlerde tanıttı. SpaceX’in bilgi referansı ile ortaya çıkan proje dünya üzerinde roket ile yolculuk yapmayı amaçlıyor. Aynı zamanda bu roketlerin yolcuları 1 saatten daha kısa bir sürede dünyanın her yerine götürebileceği iddia ediliyor.
Kategoriler: Girişimcilik, Teknoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version