Ekonomide Olan Biteni Anlamak İçin Takip Edilmesi Gereken 5 Türk Ekonomist

Hsjsj

Ceotudent Kullanıcısı

Memlekete gelen istikrarın cüzdanınıza neden uğramadığını merak ediyor; “FED kimdir? Artırdığı faiz neden bizi germektedir?” diye soruyor; “Cepte kalan üç kuruşu dolara mı yoksa ganyana mı yatırmalı?” diyorsanız işte size, ekonomiyi anlamanızda yol gösterecek 5 isim.

1. Mahfi Eğilmez

Ekonomi ile ilgili bir liste yapılacaksa şayet, o ilk akla gelen isimlerden biridir. Ekonominin sıkıcılığından uzak, kolay anlaşılır dili ve pek çok akademisyende rastlayamayacağınız soru cevaplamadaki sabrıyla takip edilesi bir isimdir.

“Kimdir necidir?” diye soracak olursanız: Uzun yıllar Hazine Müsteşarlığı’nda görev alan Mahfi Eğilmez, kamudan ayrıldıktan sonra yaklaşık 10 yıl Bilgi Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalıştı. Hali hazırda Kadir Has Üniversitesi’nde akademisyen olan Eğilmez, aynı zamanda şirketlere de danışmanlık yapmaktadır. Kamuoyu olarak kendisini Yeni Yüzyıl ve Radikal gazetelerindeki yazılarıyla tanıdık. Yakın zamanda kapanan CNBC-E ekranlarından ve şu anda danışmanlığını yürüttüğü NTV ekranlarından da yüzüne aşinayız.

mahfiegilmez.com

2. Uğur Gürses

İşte ekonominin en dobra ismi.Hayatın her alanında takım tutar gibi taraf tutmaktan, kim kimin tarafında diye tahmin kasmaktan yorulduysanız ve tarafsız bilgi arıyorsanız işte takip etmeniz gereken ismi size söylüyoruz: Listedeki diğer isimler alınmasınlar ancak ekonomide bir Uğur Gürses gerçeği mevcut!

Kendisini tanımak gerekirse: Merkez Bankası’nda başladığı çalışma hayatına 1994 yılı itibarıyla özel sektörde devam etmiş olan Uğur Gürses, 2000’li yılların başına dek ticari bankalarda üst düzey yönetici olarak görev almıştır. Kamuoyu kendisiyle 2000 yılında CNNTurk ile birlikte ekranlara transfer olunca tanıştı. 2001 yılından beri Radikal gazetesinin ekonomi sayfalarını renklendirmektedir. Geçtiğimiz yıldan bu yana yazıları Hürriyet gazetesinde de yayınlanmaktadır.

3. Güven Sak

‘İnsanoğlu kuş misali’ sözünün canlı örneği. Zira kendisini sabit bir yerde görebilmek pek mümkün değil. Kendisi hem çok gezen hem de çok yazan bir ekonomist. Bu nedenle yazılarında sıkıcı teorilerden ziyade ilginç gözlemlere yer verdiği pratikler konuşur. Yer yer ince bir mizah anlayışıyla kaleme aldığı TEPAV Günlük’teki yazıları okunmaya değer. Merak ettiyseniz sizi şöyle alalım.

Kısaca tanıtmak gerekirse: Sermaye Piyasası Kurulu baş araştırmacısı, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2006 yılında Ankara Üniversitesi’nden ayrılarak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde Rektör Yardımcılığı görevini üstlendi. Halen bu görevi sürdüren Sak, Radikal, Dünya, Hürriyet Daily News gazetelerinde köşe yazıları yazmaktadır. Kendisi aynı zamanda Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) kurucu direktörüdür.

4. Fatih Özatay

Devlet Planlama Teşkilatı’nda, Merkez Bankası’nda ve Hazine Müsteşarlığı’nda çeşitli görevlerde bulundu. Ekonominin nabzının attığı hemen her kurumda bulunmakla birlikte, kendisi uzun bir akademik kariyere de sahip. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nde başladığı akademik kariyerini, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi olarak sürdürmektedir. Özatay aynı zamanda TEPAV’da direktörlük yapmaktadır. Radikal gazetesinde başladığı yazılarını hali hazırda Dünya gazetesinde devam ettirmektedir.

5. Erinç Yeldan

Sıralamada ilk dörtte esen Ankara rüzgarı, bir İstanbullu iktisatçı ile şimdilik sekteye uğruyor. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu olan Yeldan, doktorasını Minnesota Üniversitesi’nde tamamlamış. Uzun bir süre Bilkent Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan Yeldan, 2012 yılından bu yana İzmir Yaşar Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Cumhuriyet gazetesinde köşe yazıları yazan Yeldan, listedeki diğer isimlere benzer şekilde klasik sıkıcı ekonomi dilinin kalıplarını kıran, yalın bir anlatıma sahip.

Kategoriler: Ekonomi

Yorumlar (0) Yorum Yap

/