“Kripto para dediğimiz şey yalnızca Bitcoin’den mi oluşuyor?” diye merak edenler için cevabı veriyorum; şu an bilinen yaklaşık 1200 adet kripto para birimi var.
Ağustos ayında Bitcoin’inin tarihinden bahsettiğim ve üstü kapalı nasıl alındığını anlattığım yazımı yazdığımda 1 Bitcoin fiyatı Türk borsalarında 14-15 bin TL civarlarında dolaşıyordu. An itibariyle 60 Bin TL civarlarında seyrediyor. Evet sadece 4 ayda 4 katına çıkmış ve artmaya da devam ediyor. Bir 500-1000 kağıt atsaydık iyi olurmuş seslerini duyar gibiyim. En çok merak edilenlerden biri de bu artış nereye kadar devam edecek?
Yabancı sitelerin ve bugüne kadar Bitcoin ile alakalı haber ve araştırma yapan Türk sitelerin, kripto para konusunda uzman olmuş kişilerin farklı farklı analizleri oluyor. Bazı isimler bu bir balon ve patlaması uzun sürmeyecek dese de bazıları 1 Bitcoin fiyatının 300-400 bin $ civarlarını zorlayacağına hatta daha da artacağına inanıyor. Açıkçası ben de bu artışa inananlardanım, tabi şu kadar olur diye bir sayı vermiyorum ama en azından 1 sene içerisinde çok ciddi bir düşüş beklemiyorum. Analistler artışın ve azalışın çok doğal olduğuna dikkat çekiyor. Ben Haziran 2018 yılında minimum 35 Bin $ civarında olacağını düşünüyorum. (tabi 3 bin $’a da düşebilir bu sadece benim düşüncem ve bir yatırım tavsiyesi değil) Türkiye’de şu anda Bitcoin alıp satabileceğiniz yasal olarak 5-6 site bulunuyor. Ben en başından beri BTCTurk kullanıyorum ve gayet memnunum. (Bazı kullanıcılar hiç memnun olmasa da). Bitcoin almak isteyip bu siteye kayıt olmaktan çekinen arkadaşlarım da var çünkü siteler genellikle kimliğinizin ön ve arka yüzünü istiyor. Buna ek olarak , ikametgahınızı gösteren bir fatura, bir dilekçe ve dilekçe ve kimliğinizle birlikte çektirdiğiniz bir fotoğraf istiyor. Bu zorlu süreç bittikten sonra hesabınız birkaç gün içerisinde onaylanıyor ve Bitcoin almaya başlayabiliyorsunuz. Eğer yatıracağınız tutar 1000 TL ve altı ise “Papara” adlı online cüzdandan bir hesap açtırmanız gerekiyor. Eğer yatıracağınız tutar 1000 TL ve üstü ise direkt banka havalesiyle kısa yoldan hallediyorsunuz. Örneğin; 500 TL yatırmak istiyorum diyelim. Banka hesabımdaki parayı önce Papara’nın(1000 tl’nin altında olduğu için) hesabına gönderiyorum. Havale yaparken açıklama kısmına Papara’nın size tanımladığı Papara numaranızı yazmanız gerekiyor. Eğer yazmazsanız paranız iade ediliyor. 500 TL’yi Papara’daki hesabınıza yolladığınızda birkaç dakika içerisinde para hesaba geliyor. Şimdi BTCTurk sitesine girip para yatırma bölümünden Papara’yı seçip oradan 500 TL yatırma miktarınızı giriyorsunuz. 500 TL vergisi ve papara komisyonu düşüldükten sonra 494 TL olarak hesabınıza geçiyor. Para yatırırken ona göre yatırmanızda fayda var. Bu işlemi yaptıktan para BTCTurk hesabınızda görünüyor ve isterseniz emir vererek isterseniz kolay alış satış ile saniyeler içerisinde Bitcoin alabiliyorsunuz. BTCTurk şu an için sadece Bitcoin dışında Etherum’u kabul ediyor, yukarıda anlattığım gibi bu sefer Etherum’u seçerek iki dijital para birimindem istediğinizi alabilirsiniz.
…
Gelelim güvenlik konusuna; sosyal medyada Bitcoin ile ilgili analiz ve haber yapan tüm sayfalar Bitcoinleri sitede tutmamanızın faydalı olacağını söylüyor. Online cüzdan adı verilen sistemlere Bitcoinlerinizi aktarabiliyorsunuz, çoğu kişi kesinlikle BTC(Bitcoin kısaltması)’lerin cüzdanda tutulması gerektiği kanaatinde.
Benim bildiğim “Copay” ve “Bread” adı altında 2 adet cüzdan var, IOS uygulamaları da var. Cüzdana aktarma işlemini nasıl yapacağız diye soracak olursanız, uygulamayı indirip hesap açtığımızda size bankalarda nasıl IBAN kodu varsa, ona benzer bir kod tanımlanıyor. BTCTurk’te “Çekme” kısmına gelip, cüzdanın size tanımlamış olduğu yaklaşık 20 haneli kodu yazıp çekmek istediğiniz BTC miktarını giriyorsunuz. Her BTC işlemi için BTCTurk, 0.0005 BTC (aralık 2017 kuruyla 30.5 TL civarı) komisyon alıyor. İsterseniz 10.000 TL değerinde BTC yollayın isterseniz 100 TL değerinde yollayın, bu komisyon alınıyor.
…
Gelelim altcoinlere, yukarıda bahsettiğim gibi yaklaşık 1200 adet altcoin bulunuyor ve her gün eklenmeye devam ediyor. Ben en çok bilinen sitelerden olan “Bittrex”te kendime hesap açtım ve oradan oynuyorum. Bittrex yanlış bilmiyorsam Amerika merkezli bir site, direkt para yükleniyor olabilir ama Amerika’da banka hesabım olmadığı için (çoğu kişinin de yok) buraya nasıl Bitcoin yollayacağım derseniz, nasıl BTCTurk’ten cüzdana 0.0005 BTC komisyon ödeyip yolluyorsak, bu siteye de Bittrex’in size üye olurken tanımladığı 20 küsür haneli kodu yazarak Bitcoin yollayıp alım-satımı Bitcoin üzerinden yapıyorsunuz. Bittrex’e BTC yolladığımda yaklaşık 1 saat içerisinde hesabıma geldi ve altcoinleri almaya başladım.
Altcoinlerden şu an en bilinenleri; Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Ripple, Ada, Power Ledger, Waves ve böyle daha say say devam ediyor. 🙂 Altcoin almadan önce ismini internette arayıp altyapısı hakkında bilgi almakta fayda var. Mesela “Ripple”ın VISA ile anlaştığı ve gelecekte beraber bir ortaklık kuracağı söyleniyor. “Power Ledger”‘ın da Elon Musk’la bir ortaklık iddiası dönmekte fakat çıkan her haberin doğruluğunu bilemem. En son baktığımda 1 Ripple fiyatı 0.75$ (siz baktığınızda değişebilir, anlık artıp azalıyor) gibi bir şeydi. Düşünün 500 $ ödeyerek 666 tane alabiliyorsunuz. Aynı şekilde “ADA” dediğim Coin’de 0.60-0.70 $ civarlarında geziyordu. Bu altcoinlerin iyi tarafı, henüz çok fazla kişi tarafından bilinmemesi. Daha fazla bilindikçe arz-talep dengesine bağlı olarak yükselişe geçeceğini düşünüyorum. Tabi altyapısı güçlü olmayanlar ortadan kaybolabilir ve siz benim 150 tane “x” coinim vardı nereye gitti dediğinizle kalabilirsiniz. Bu coinler her zaman risk taşır, o yüzden analistler, kaybederseniz üzülmeyeceğiniz bir parayı yatırın ki bilançosu ağır olmasın diye uyarıyorlar. Ben de en başından beri öyle yapıyorum ki çok fazla kendimi kaybedersem ne var ne yok basarım çünkü Kendini o konuda frenlemek , ve sabretmek bu işlerde en önemli 2 madde diye düşünmekteyim. Bitcoin ve altcoin’lere yatırım yapmak isteyip çok fazla bilgi sahibi olmayan kişiler için kendi deneyimlerimi yazdım, kesinlikle bir yatırım tavsiyesi yapmıyorum. Kripto para ve Blockchain teknolojisi hayatımıza yeni girdiği için, hem devletler, hem teknoloji uzmanları, “kripto para” denilen şeyin hayatımıza uyarlanması için gerekli koşulları daha sağlayabilmiş değil. Türkiye’de ise Bitcoin işlemlerinden vergi alınacağı yönünde haberler çıkıyor. Keşke, hemen üstünden vergi alıp, nasıl kazanç sağlarız diye düşünmek yerime, Bitcoin’i ve kripto paraları, insanların günlük hayatına nasıl kazandırırız ve bu olayı ticarete, e-ticarete nasıl adapte ederiz düşüncesi olsa. İlerleyen zamanlarda kripto paraların ve bitcoin’in gelişimini hep birlikte izleyip, balon mu değil mi, bu iş nereye kadar gidecek? göreceğiz.
Yukarıda anlattıklarımın üstünden bir de videoyla geçtim. Daha fazla içerik için sitem egetutuncu.com ‘ u ziyarete beklerim 🙂
Yorumlar (0) Yorum Yap