Ücretsiz Hizmet Veren Siteler Nereden Para Kazanıyor?

Bu soruyu genellikle tüm herkes sorar. Bizler tüketici olarak aldığımız ücretsiz hizmet karşılığında aslında değerlerimizi veriyoruz. Zamanımızı, zevklerimizi, özelimizi…
Son günlerdeki haberlerden de biliyoruz ki, Facebook bile kullanıcı verilerini pazarlarken hatayla birilerine yakalanabiliyor. Önemli olan yakalanmadan pazarlayabilmek. Yaptıkları tüketici tarafından ayıp bir şey olsa da üretici kısmı için kullanıcı verilerini pazarlamak harika bir şey. 
Günümüzde bir çok sosyal medya sitesi, arama motoru ve diğer ücretsiz hizmetler bir şekilde size ücretsiz hizmeti sunar fakat merak etmeyin, sizin üstünüzden gelir elde ederler. Sizi pazarlarlar. Profilinizi satarlar, beğendiğiniz şeyleri bilirler, konuşmalarınızı, şuandaki durumunuzu sizden daha iyi bilirler hatta. Üzgün müsünüz, mutlu musunuz ya da kızgın mısınız? Bunu yapay zekalar algılıyorlar ve biliyorlar.
Yine Facebook üzerinden gidelim. Ürünü ücretsiz kullanıyorsunuz fakat milyon dolarlar kazanan Facebook nereden para kazanıyor? Tabii ki DATA’dan. Siz bir şeyleri beğendikçe, uygulamayı daha çok kullandıkça, arkadaşlarınızla daha çok konuştukça bunların hepsi teker teker veritabanlarında saklanıyor. Örneğin arkadaşınızla Çiğköfte hakkında konuşuyorsunuz, bir bakmışsınız Facebook’ta çiğköfte reklamları çıkmaya başlamış. Mutlaka herkesin başına gelmiştir. Alışveriş yaparken Google’da ayakkabı aramışsınızdır, Facebook’ta ayakkabılar çıkmaya başlar.
İşte bu şekilde reklamverenlerden para kazanır Facebook. Bu sayede zaten milyon dolarları geçik gelirler elde ederler.
Bir diğer örnek: Giftkeys.com sitesi olsun. Kullanıcılara ücretsiz oyun dağıtıyor fakat oyunu almaları için YouTube ile giriş yapmalarını istiyor. Evet, gerçekten de ücretsiz oyun veriyor fakat giriş yaptığı YouTube hesabını istediği gibi yönetebiliyorlar. Örneğin bir kanala abone oldurabilir, bir videoyu beğendirebilirler.
Örnekleri arttıralım. Whatsapp’a bakalım. Bildiğiniz gibi Whatsapp önceden paralıydı. Ücretsiz sürümü bitince para vermeniz gerekiyordu. Fakat Facebook, Whatsapp’ı satın alınca işler değişti. Bir baktık sonsuza kadar ücretsiz oldu. Peki Whatsapp nereden para kazanıyor olabilir? Uygulama içinde reklam bile yok.
Tabii ki yine veri pazarlamasından. Whatsapp artık Facebook’un olunca yine sizin verileriniz reklamverenlere satılıyor. Örneğin Whatsapp’ta ‘yemek’ hakkında yazıştığınız zaman Facebook’ta yemek reklamları çıkmaya başlar. Facebook kullanmıyorsanız Instagram’da çıkar. Mutlaka çıkar yani.
Kategoriler: Girişimcilik, Pazarlama

Yorumlar (0) Yorum Yap

/