Dünyanın En Kötü Yönetmeni Edward Davis Wood’un Bize Bir Mesajı Var

Dünyanın en kötü yönetmeni denince aklınız hemen film yapan internet fenomenlerine gitmesin, onlar bu eleştiri okunun dışında. Edward Davis Wood, seçilerek bu konuma gelmiş özel bir yönetmen.
Ölümünden 2 yıl sonra 1980 yılında “Dünyanın gelmiş geçmiş en kötü yönetmeni” ünvanının sahibi oldu. Tutkusu, ona bütün olumsuz eleştirilere rağmen devam etmesi gerektiğini söyledi ve ömrünün sonuna kadar film yapmaktan vazgeçmedi. Yeri geldi filminin hem finansmanı, hem senaristi, hem de yönetmeni oldu. Genel olarak düşük bütçeli korku ve bilim kurgu filmleri çekti. 1950’li yıllarda, çoğu insan bu kadar emeğe karşı gelen kötü yorumlar yüzünden pes ederdi ama Ed Wood tam 58 tane filme imza attı, hepsi de birbirinden kötüydü.
Filmlerinde oynayan aktörler ise tamamen eğitimsiz ve çok düşük ücretlerle çalışıyordu. Onun filmlerinde, Hollywood’un seri olarak üretilen ve gişe rekorları kıran filmlerinden çok daha fazlası vardı. İzleyiciler Wood’un eğlenceli ve gülünç filmlerinde, büyük bütçeli yapımlarda eksik olan insaniyet ve samimiyeti buldu. Onun itici gücü hiçbir zaman para olmadı, enerjisini adanmışlıkta buluyordu.
Bazen işleri kötü yapmak insana çok şey katabilir. Başkalarının ne düşündüğünü aldırmadığımızı gösterir. Dünyadaki birçok insan, hayatlarını onaylanmaya adar ve kendilerini onaylatmaya çalıştıkları süreçte benliklerini kaybeder. Wood, övgü almak yerine gerçekten keyif aldığı işleri yaptı. Bazen eleştirileri ve ticari başarıyı düşünmek insandaki esas itici güç olan tutku ve heyecana bel bağlamaktan çok daha kısıtlayıcı olabilir.
Çok fazla özeleştiri yapmak bazen ilerlemenizi de engelleyebilir. Kendinden ödün vermeyerek düşük fikirleri olan insanlar, sıklıkla alışılmadık başarılara imza atarlar çünkü ne zaman duracaklarını bilemezler.
Belki de Winston Churchill’in tarihe geçmiş sözü, Edward Davis Wood’u en güzel anlatan sözdür:

“Başarı, başarısızlıktan başarısızlığa hevesi kaybetmeden gidebilmektir.”

Eğer Ed Wood’un ilham verici hikayesini daha yakından tanımak isterseniz, Tim Burton tarafından aynı ismi taşıyan biyografik filmi ve arkasında bıraktığı 58 tane özgün eseri seyredebilirsiniz.
Kategoriler: Başarı, Motivasyon, Tarih

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version