Dünya’nın En İtibarlı 10 Markası

Çağatay Gültekin

Çağatay Gültekin

CEOtudent - reklamcı kafası

The Reputation Institute’ın araştırdığı ve 100 markanın bulunduğu bir liste olarak duyurduğu 2017’nin en saygın markaları açıklandı. Yedi konuda, halkın algısını inceleyen enstitü; ürün ve servisler, inovasyon, çalışma alanı, yönetim, vatandaşlık, liderlik ve performans konularını araştırıyor. 15’ten fazla ülkede 240 binden fazla oy toplayan enstitünün açıkladığı sonuçlar tahmin ettiğinizden biraz farklı olabilir.

Sıralamada ilk 10 markayı aldık. Yanlarında da yedi alanda aldıkları puanların ortalamaları bulunuyor.


10) Adidas – 77.27

10. sırada bir Alman spor giyim markası olan Adidas geliyor. Bu seneki tahmin edilen gelirleri 1 milyar doların üstünde gözüküyor. Bu sene, Adidas’ın 2020 Strateji Planı’nın ilk senesiydi. CEO Kasper Rorsted, şirketin e-ticarete yoğunlaşmasını, verimliliğin artmasını ve kurum kültürüne odaklanılmasını istiyor.

Adidas bu sene, Kanye West, Pharrell Williams ve Rita Ora ile çeşitli kampanyalar ve koleksiyonlar üzerinde çalışarak adında sıkça bahsettirdi.


9) Rolls – Royce Aerospace – 77.66

Listedeki yalnızca birkaç geleneksel B2B (Business to Business) markalardan birisi Roll – Royce. Şirketin en ünlü ürünleri arasında Airbus uçak serilerini gösterebiliriz. Rolls – Royce, bu uçakları ticari havayolları için üretiyor. Geleneksel olmasına rağmen gelecek teknolojisi için de çalışan marka, yakın bir zamanda Finlandi’ya bir Ar-Ge merkezi oluşturmayı planladıklarını açıkladı. Bu merkezde kendisini yönetebilen gemi çalışmaları yürütülecek.


8) Intel – 77.74

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan parçaların vazgeçilmezlerinden olan Intel, 8. sırada yer alıyor. Akıllı telefon devrimini başta kaçırmış olsa da, CEO Brian Krzanich, 5G için çeşitli yatırımlarda bulunulacağını açıkladı.


7) Sony – 77.74

Kamerasıyla, telefonlarıyla, ses sistemleriyle, oyun konsollarıyla, bilgisayarlarıyla ve daha nice teknolojisiyle hayatımızda olan Sony, geçen seneki film endüstrisindeki başarısıyla birlikte listede yedi numaraya geliyor. Piyasanın %50’sine hakim olan Playstation, hala geliştirilmeye ve piyasanın hakimi olmaya devam ediyor. Ayrıca Sony, iPhone 7, Galaxy S7 gibi birçok önde gelen akıllı telefona kamera sensörü üretiyor.


6) Bosch – 78.13

Alman teknolojisiyle birçok alanda bulunan Bosch, 2016 yılında yaptığı yazılım ve IoT (Nesnelerin İnterneti) çalışmalarıyla piyasadaki yerini ve gücünü sağlamlaştırdı. Şirket, aynı zamanda kendisini sürebilen araba için yazılım ve donanımları denemeye aldı.


5) Google – 78.22

Gözlerimiz yollarda kaldı! Sonunda bir Amerikan teknoloji devi listede ilk 10’a girmeyi başardı. 5. sırada ama olsun. Geçtiğimiz senelerde daha yukarılarda olan Google, yavaş yavaş aşağıya inmeye başladı. Google, bu sene Pixel telefonu ve Home yapay zekasıyla kendisinden bahsettirdi.


4) Canon – 78.22

Canon, 2016 yılında yaklaşık olarak 4.000 yeni patent aldı. Patent alma alanında, büyük başarıya imza atan marka,  bu konuda IBM ve Samsung’un arkasında 3. sırada yer alıyor. Canon, Dünya’nın en büyük kamera ve yazıcı üreticisi olan Canon, aynı zamanda 6.5 milyar dolarlık bir satın almayla Toshiba’nın sağlık bölümünün sahibi oldu.


3) The Walt Disney Company – 79.19

Disney, geçtiğimiz seneki sıralamasına göre aşağı kaymış olarak gözükse de puanını arttırdı. 2016, Walt Disney’in, Star Wars‘ın meyvelerini toplamaya başladığı sene oldu. İlk olarak The Force Awakens, ardından Rogue One ile 1 milyar doların üstünde gişe elde eden şirket, 2030’a kadar yetecek Star Wars filminin olduğunu açıkladı (May the force be with you Disney!)


2) LEGO Group – 79.46

LEGO, bu senenin asıl kazananı gibi gözüküyor. Geçen sene 6. sırada bulunan LEGO, bu sene 2. sırada. 2010’dan 2015’e kazancını iki katına çıkaran şirket, 2016’da %6’lık bir büyüme yaşadı. Ayrıca, şirketin tarihi boyunca başına geçmiş ilk Danimarkalı olmayan Bali Padda, CEO olarak göreve başladı.


1) Rolex – 80.38

Rolex’in büyük başarısının arkasında, ürün ve hizmet alanında aldığı çok yüksek puanın etkisi bulunuyor. Lüks tüketim ürünleri için zor bir sene olması, Rolex’in yalnızca %1 büyüme yaşamasına sebep oldu. Rolex’i zorlayan tek durum lüks tüketimin daralması değildi, Apple’ın lüks kategorideki Apple Watch’ı duyurmasının Rolex’i nasıl etkileyeceği merak ediliyordu. Ama Rolex, durumdan hasarsız çıkmış gibi gözüküyor şu an için.

Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

*Spoiler alert* İlk 100’de hiç Türk markası bulunmuyor. *Spoiler alert*

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

This post is also available in: English

Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/