Dijital Dünyayla Değişen Pazarlama Alışkanlıkları

Son yıllarda müşterilerin kalbine giden yolun, gazete ve dergilerden ziyade dijital ortamlardan geçtiği kesin. Teknoloji ile pazarlamanın güçlerini birleştirmesiyle meydana gelen besin piramidi, gün geçtikçe basamaklarına bir yenisi daha ekliyor. Peki bunu nasıl başarıyor ve buna bağlı olarak neler değişiyor?

Reklam Platformu
Telefon ve bilgisayarlarımızın başına gelen ‘akıllı’ sıfatıyla değişen alışveriş alışkanlıklarımız doğrultusunda yeni pazarlama stratejileri şekillendi. Şirketler artık şunların farkında; televizyonda reklam sırasında hepimiz kanal değiştiriyoruz çünkü artık televizyonda bir şeyler görmek istemiyoruz, dergilerin başındaki reklam içerikli sayfaları atlıyoruz, sokaktaki billboardların önünden geçerken ise tüm ilgimiz elimizdeki akıllı telefonlarımızda. Sosyal medyanın gücü tam da burada devreye giriyor çünkü tercih etmediğimiz ürünlerin tanıtımlarına maruz kalmadan “arama butonu” bizi, bizim talebimiz doğrultusunda nereye gitmek istersek oraya götürüyor. Sanal bir ağ platformunda müşterinin bir ürünü almaya niyetlenmesi ve satın alması arasında geçen karar süreci de kısalmış oluyor. Sonuç olarak şirketler pazarlama platformlarını digital alanlara yani bizim günün büyük bir çoğunluğunda bakmakta olduğumuz ekranlara kaydırmış bulunmaktadır.

Reklam Yüzleri
Markalar sosyal medyadaki tanıtımların televizyondaki iki dakikalık reklamlardan daha etkili olduğunu gözlemledikten sonra, insanlara bağlantı kurmak için seçecekleri marka yüzlerinin insanlar üzerindeki etkilerini tartmaya başladı. Film yıldızları ve tanınmış yüzlerdense sosyal medya fenomenleriyle bağlantı kurmayı denediler. Sosyal medya fenomenlerinin sahip oldukları geniş kitleye ulaşmaları bir tıklamadan geçtiği için 7/24 bir erişim kolaylığı sağlıyor. Ayrıca bu fenomenler bizlere medyatik kişilerden daha yakın geliyor. Bizden biri olarak algıladığımız insanların tanıttığı ürünler insanlara daha gerçekçi geliyor hatta bunun ötesinde insanlarda o ürünlerin gerçekten kullanıldığına dair daha büyük bir inandırıcılık uyandırıyor. “Reklammış gibi değil” havasında oluşturulan bu tanıtımlar bilinç altında müşteriyi çok daha kolay ikna ediyor. Bunun sonucunda markaların artık iş birliği yapmak istediği kişiler, geniş bir dijital kitlesi olanlara doğru yavaş yavaş kaymaya başlıyor.

Hedef Kitleyi Belirlemek
Pazarlamanın temelinde müşterinin değişen isteklerini analiz edebilmek ve bunu fırsata çevirmek vardır. Hedef kitleyi doğru belirlemek daha etkili stratejiler ve daha gerçekçi sonuçlar elde etmemizi sağlar. Sosyal medya üzerinden müşterilerin geçmiş etkileşimlerine ulaşarak markalar hedef kitlenin bir sonraki hamlesine ilişkin daha yakın varsayımlarda bulunabiliyor ve müşteriye yönelik tespitleri daha sağlıklı oluyor. Kimin karşısına ne çıkarması gerektiğini bilmeyen bir markanın pazarlama stratejisinden alınan verim tartışılır, sonuçta vejeteryan birine sucuklu yumurta satamazsınız. Bu noktada sosyal medya, müşteriler hakkında fikir sahibi olmak için çalınması gereken kapılardan bir tanesi. Şirketler bunu göz önünde bulundurarak kendilerine hitap eden belirli bir müşteri segmentine yönelik daha doğru stratejiler geliştirmeye ve internet aracılığıyla belirledikleri müşteri motivatörlerini kendi hedef kitlelerini tespit etmek için bir kaldıraç olarak kullanmaya başladılar.

Müşteri Geri Dönüşlerini Tespit Etmek
Daha yaygın adıyla Feedbackler doğru tespit edildiği takdirde şirketlerin karlılığını arttırması adına izlediği yolda bir harita niteliğinde olabilir. Dijital dünya içerisinde oluşan müşteri platformu, eskiye göre daha bilinçli ve ne istediğini daha iyi bilen bireylerden oluşuyor ve bu bireyler almış oldukları hizmet karşılığında fikir beyan etmekten asla çekinmiyor. Sosyal medyanın marka-müşteri arasında kurmuş olduğu bu köprü iki taraf için de faydalı bulunuyor. Hep beraber şu örnek üzerinde düşünelim; bir restoranda yemek yedikten hemen sonra kafamızda yemeğin tadı, geliş süresi ya da servis eden garsonun tutumu hakkında bir fikir oluşur ve bu fikirler çok uç olmadığı sürece restoran yetkilisine pek bildirilmez çoğu zaman iç sesimizle bizim aramızda kalır. Bir de hepimizin bildiği bir çok restorandan online yemek siparişi vermemizi sağlayan platformu düşünelim. Kendisinin bize sunduğu anonim puanlama ve anonim yorum bırakma opsiyonu ile verilen hizmetin kritiğini istediğimiz doğrultuda yapabiliriz. Fikir belirtme şekli böyle olunca insanlar daha çok fikir belirtmeye başlıyor. Bu tür platformlarda müşteri sesini daha iyi duyurmuş, firmalar da müşterilerden aldıkları feedbackler doğrultusunda tutumlarını daha sağlıklı şekillendirebilmişlerdir.

facebook-paylas2  new-twitter-paylas2

Yorumlar (0) Yorum Yap

/