Tekelleşen Dijital’in Geleceği ve Video Devrimi: Instagram TV vs Youtube

Küresel iletişim ve bilginin demokratikleşmesini mümkün kılan dijitalin bugün varmış olduğu nokta ve sonraki durağı kuşkusuz hepimiz için merak konusuyken geçtiğimiz aylarda yayınladığı yeni özellik ile Instagram, İGTV’yi kullanıcılarına sundu.

İGTV Nedir?

1 dakikalık video ve 15 saniyelik hikaye (story) paylaşımı özellikleri bulunan Instagram’da artık 1 saate kadar video yayınları yapılabiliyor.
Kullanıcıların oluşturdukları İGTV kanalları abonelik modeli ile takip edilirken herkese açık aboneliklere takip gerektirmeden de ulaşılabiliyor.

Yükleyici kaldırmadığı takdirde sürekli yayında kalacak olan videolar, İGTV kısmına geçiş yapıldığında otomatik olarak oynatılmaya başlıyor.

Instagram TV – Youtube rekabeti

Popülaritesi ve artan izlenmeler ile Youtube, video içerik konusunda bu alanı tek başına domine ediyor.
Peki Instagram sunduğu İGTV ile pasta payının çoğunu elinde bulunduran Youtube için bir tehdit oluşturuyor mu?
Bilindiği gibi daha önce Instagram, satın alamadığı Snapchat’te bulunan hikaye özelliğini kullanıcılarına sunarak Snapchat’in kullanım oranının ciddi sayıda azalmasına sebep olmuş ve  tarihin karanlıklarına göndermeye çok yaklaşmıştı.
Son önemli güncellemesi İGTV ile Instagram, video konusunda kullanıcılarını tamamen kendi bünyesinde tutmayı hedeflerken, Youtube ile yapısal olarak farklılıklar bulundurarak dikey görüntüleme tercihi ile telefon kullanıcılarına hitap ediyor.

Dijital medya ve içerik tüketiminin evrimi

Her gün sayısız içerik tükettiğimiz dijitalde, içerik formatlarıda çeşitli değişimlere uğrayarak tüketicilerin karşısına çıkıyor.
Gerek alışkanlıklarımız gerekse sosyal platformların lokomotifi olan Youtube, Facebook ve Instagram’ın gelecek planlaması sonucu özellikle son iki yılda bloglar popülaritesini vloglara bırakırken, içerik tüketimimiz video odaklı dönüşüme uğruyor.

Okumak yerine izlemek alışkanlığı bulunan insanlık ise dijital ekosistemin video içeriklere evrilmesine ayak uydurmakta pek zorlanmıyor.
Instagram’ın yapmış olduğu bu hamle ile video içeriğin bir süre daha hayatımızda önemli yer edineceği aşikarken sonrasında ise ‘dijitalin tvleşmesi’ durumu ile karşı karşıya kalacağımızı düşünmek sanırım çok da yanlış olmayacak.

Dijital’in Geleceği

Google, Facebook, Amazon başta olmak üzere bir kaç devin diğerlerine kurduğu ezici üstünlük ile aslında yeni sayılabilecek bu ekonominin kontrol dışı bir dünya halini alması bugünün en büyük sorunu.
Geçmişten günümüze hiç bir sektörde yaşanmayan bu tercihsizlik durumu, veriye dayalı değer yaratan ve büyüyen bu şirketlerle yarışmayı imkansız kılarken, yeni fikirler bu adaletsiz yarışta ya snapchat örneğinde olduğu gibi bitirilmeye sebep oluyor ya da bu büyük şirketlerin taşeronları kalarak dijitaldeki tekelleşmenin parçası olmaya mahkum ediliyor.

Kaliteli içerik sorunsalı, içerik üreticiler konusundaki gelir yetersizliği ve eşitsizliği, tekelleşmeye mahkum sona eren yeni fikirler/şirketler ve bir ülkenin seçimlerinin manipüle edilebilmesi gibi çok sayıda sorunu içerisinde barındıran bugünün dijital çağı nereye doğru gidiyor?

Yorumlar (0) Yorum Yap

/