Deneme Türünün Yaratıcısı Montaigne’den Hayat ve Başarı Üzerine 10 Alıntı

Emre Ülkem

Emre Ülkem

Boğaziçi Uni.

Fransız yazar ve filozof Michel de Montaigne’in ‘Denemeler’ adlı eserini daha önce birçok kez duymuşsunuzdur. Öyle ki deneme türüyle özdeşleşmiş olan Montaigne’in 107 adet denemesi vardır. Onu bu kadar ölümsüz ve popüler kılan da yazdığı her denemenin merak uyandırıcı ve zihin açıcı olmasıdır diyebiliriz.
Montaigne’in denemelerinde ahlaktan aileye, eğitimden sanata geniş bir tema ağı olduğunu görebiliyoruz. Gelin biraz Montaigne’ne kulak verelim ve hem günlük hayatımız hem de iş hayatımız için dersler çıkaralım.
1) “Bir amaca bağlanmayan ruh yolunu kaybeder. Çünkü her yerde olmak hiçbir yerde olmamaktır.”
2) “Çok boyutlu olaylarda ani kararlar vermek aptallıktan başka bir şey değildir.”
3) “Duygu ve düşüncelerimizin kölesi olmamalıyız. Çünkü insan, kalıplaşmış düşünce zincirlerini kırdığı ölçüde gelişir.”
4) “Başkalarının bilgisi ile bilgin olsak bile ancak kendi aklımızla akıllı olabiliriz.”
5) “Eğitimin insanı bozmaması yetmez, daha iyiden yana değiştirmesi gerekir.”
6) “Ancak küçük ruhlar işlerin altında ezilir; onlardan sıyrılmayı, bir yerde durup yeniden başlamayı bilmezler.”
7) “Şu dünyadaki görevimiz, kitaplar dolusu bilgiyi yutmak değil, kendimiz için sağlam bir ahlak oluşturmaktır; savaşıp ülkeler fethetmek değil, doğru dürüst, insanca yaşanmaktır.”
8) “Az sonra değişebilirim, yalnızca halim değil amacım da değişebilir.”
9) “Yaşamın değeri günlerin uzunluğuna değil, o günleri nasıl kullandığımıza bağlıdır. Hayatta tatmin olup olmayacağınız yıllarınızın kaderine değil, sizin niyetinize(isteğinize) bağlıdır.”
10) “Şunu da söyleyeyim ki öğrendiklerimle hiç de yetinmiyorum. İnsanın kendini anlatmasından daha zor ve daha yararlı hiçbir şey yoktur. Üstelik meydana çıkmak için insanın kendine çekidüzen vermesi gerekiyor. Ben durmadan kendimi düzenliyorum, çünkü durmadan anlatıyorum.”
Kategoriler: Alıntılar, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/