Medium, herhangi birinin kayıt olarak düşüncelerini paylaşabildiği bir blog platformu ve kullanıcı kitlesi henüz teknoloji ve medya dünyasının elit kişilerinden oluşmakta – ya da en azından tüm bu durumlara ulaşmak isteyen kişilerden.
2012 yılında Twitter ortak kurucuları Ev Williams ve Biz Stone tarafından kurulan Medium; son geliştirilen araçlarla ilgili düşüncelerini paylaşan veya teknoloji sektörü ile ilgili politik konuları tartışmak isteyen, teknoloji topluluklarının etkin üyeleri arasında favori haline gelmiştir. Aynı zamanda spor, müzik, teknoloji gibi konuları kapsayan çevrimiçi dergilere, özenli ve kaliteli iş yapan yazarlara, tasarımcılara ve fotoğrafçılara imkan sağlamakta.
Site öncelikle insanların yazılarına odaklanmakta ve bu yazı deneyimini daha ileriye taşıma niyetinde. Medium’un en dikkat çekici özelliği ise temiz, ferah bir tasarıma sahip olması. Bununla birlikte ondan önce gelen LiveJournals, Blurtys ve Bloggers gibi platformlara göre daha fazla özelleştirme imkanı sağlamakta.Huffington Post’un emektar kalemlerinden Riddhi Shah; “Medium’u yayıncılık ya da sosyal ağ olarak kategorize etmek zordur çünkü herhangi biri değil. Her ikisi de. Bundan dolayı herkes Medium ile rekabet etmekte ancak gerçekte kimse rakip olamaz.”
Tüm bunlarla birlikte Medium, yayıncılar için gelir modeli oluşturma hazırlığında. Site, bunun için tercihe bağlı 2 farklı yolu ile yayıncıların yayınlarından para kazanmalarını hedefliyor.
Bunlardan ilki ‘Sponsorlu Yazılar’. Tutarlı olarak anlamlı, özgün içerik üreten ve etkin okuyucu kitlesine sahip belirli yayıncı ve blog yazarları, yayınlarındaki yazılarına marka iş ortaklarından yazılar dahil edebilecekler. İlk marka iş ortakları arasında Bose, SoFi, Nest, Intel ve Volpi Foods var. Bunu, marka ve yayıncıları Medium’da anlamlı ortaklıklar oluşturmak için bir araya getirmenin ilk adımı olarak görüyorlar. Zamanla bu programı genişletmeyi ve iş birliği için ek fırsatlar sunmayı planlıyorlar.İkinci yol ise ‘Üyelik’ sistemi. Bu sistem sayesinde yayıncılar, aylık olarak doğrudan yayıncıya ödenen bir ücret karşılığında üyelere özel içerikler sunabilecekler. Bu yol da şimdilik sınırlı sayıda birkaç yayın ile denenmekte. (Serious Eats, True Magazine ve Great Jones Street)Şimdilik Amerika merkezli ilerleyen Medium, yakın zamanda tüm dünyada bireysel yayıncılığa farklı bir soluk getirecek gibi gözüküyor. Merakla bekliyoruz.
Ayrıca CEOtudent olarak biz de Medium’dayız. Buradan inceleyebilir, takibe alabilirsin. 🙂
Yorumlar (0) Yorum Yap