3 kız annesi, Afro-Amerikan ve matematikçi Katherine Johnson, 1918 yılında dünyaya geldi. Kendisini “sayılara hayran” olarak nitelendiren Johnson, NASA’nın Merkür ve Apollo 11 Projelerine çok büyük katkılarda bulundu.
…
Sayılara olan ilgisi 10 yaşındayken başladı. Öğretmenlerinin dikkatini çekerek aynı yıl liseye başladı.
Katherine Johnson’ın sayılarla arası o kadar iyiydi ki öğretmenleri henüz 10 yaşındayken lise eğitimi alması gerektiğini düşündü. Ailesinin durumu çok iyi olmadığından, öğretmenleri aralarında para toplayarak Katherine’in eğitimine büyük destekte bulundu.
…
Babası da kızının potansiyelini fark ederek iyi bir eğitim alması için West Virginia’ya taşındı.
Babasını haksız çıkarmayan Johnson, liseden 14 ve üniversiteden de 18 yaşında mezun oldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında NASA’dan önce faaliyet gösteren NACA (Ulusal Havacılık Danışma Kurulu), Afro-Amerikan kökenli kadınları hesaplamalar yapmaları için işe almaya başlamıştı. Katherine de üstün zekası ile burada çalışmaya başladı. Katherine burada kendisini ve iş arkadaşlarını “etek giyen bilgisayarlar” olarak tanımlıyor.
…
Bu “Kadın Bilgisayarlar”dan çok verim alan NACA, savaş bittikten sonra da çalışanlarıyla devam etmeye karar verdi. Johnson da önce NACA’da sonrasında ise uzaya artan ilgi ile kurulan NASA’da çalışmaya devam etti.
NASA’nın Merkür ve Apollo 11 projelerine çok önemli katkıları oldu. Deyim yerindeyse, Amerika’nın Uzay’a ilk insan göndermesini ve Ay’a ayak basmasını sağladı. Kendisi hesaplamaları o kadar doğru yaparmış ki bilgisayar hesaplamalarını ona kontrol ettirirlermiş.
…
1962’de uzaya gidecek olan astronot John Glenn, kalkıştan önce bilgisayar hesaplamalarının Katherine Johnson tarafından kontrol edilmesini istedi.
Hesaplamaları mükemmele yakın çıkan Katherine, 1986 yılına kadar NASA’da çalıştı ve sayısal zekasını bilgisayar becerileriyle birleştirdi. Hesaplamaları, Apollo 11’in Ay’a inişinde çok önemli rol oynadı.
…
Çok sayıda fahri doktora alan Katherine, 2015 yılında “Başkanlık Özgürlük Madalyası” aldı.
Özgürlük Madalyası, Birleşik Devletleri’nin en yüksek vatandaşlık ödülü. Ayrıca 2017 yılında NASA “Katherine G. Johnson Hesaplamalı Araştırma Tesisi” adında bir araştırma binası açtı. Katherine G. Johnson bugün 100 yaşında ve hala NASA’nın programlarına katılıyor.
…
İlgilenenler için; Katherine Johnson ve Amerika’nın Uzay’a çıkışının arkasındaki gizli kahramanlar Hidden Figures (Gizli Sayılar) adlı filmde anlatılıyor. Katherine Johnson, filmin çıkmasının ardından senaristine “Ben önemli biri değilim sadece işimi yapmıştım.” diyerek mütevaziliğini de bizlere gösterdi.
Yorumlar (0) Yorum Yap