Araştırmalara Göre Önemli Bir Haber Beklerken Endişenizi Nasıl Azaltırsınız?

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

Bir iş ve staj görüşmesi sonrası dönüş beklerken, sınav sonuçlarını beklerken ya da bir sağlık sonucunu beklerken bir hayli endişeli oluyoruz. Peki bu endişeyi nasıl azaltabiliriz?
Mindfulness denilen farkındalık zamanının, insanların beklerken yaşadığı stresli “kötüye hazırlanma” tekniğini geciktirdiği kanıtlandı.
Yani sadece 15 dakika meditasyon, bir haber beklerken yaşayacağınız endişeyi hafifletebileceğinizi gösteriyor. İçinde bulunduğumuz ana odaklandığımızda zihnimiz, geçmiş ve gelecekle ilgili endişeler için daha az enerji harcar.
İş görüşmesi sonucundan sağlıkla ilgili test sonuçlarına kadar, önemli bir haber bekleyen herkes, belirsizliğin getirdiği endişe hissini iyi bilir. İyi bir haber bekliyor olsanız bile, çocuğunuz olacağını öğrenmek gibi, elinizden hiçbir şey gelmeden bekleme zamanı, oldukça yorucu ve stresli olabilir. Ancak beklemek için daha iyi bir yol bulundu: Kişilik ve Sosyal Psikoloji Bülteni dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre bu yol, “meditasyon yaparak ana odaklanmak”tır.
Psikoloji alanında çalışmalar yapan yardımcı doçent Dr. Kate Sweeney ve ekibi, kendiliğinden dikkatli (mindful) olduğu belirlenen ve bir rehber eşliğinde 15 dakika mindfulness meditasyonu dinlemeleri söylenen hukuk fakültesi mezunlarıyla, 4 aylık bir sonuç bekleme sürecini nasıl geçirdiklerini görmek için bir çalışma yaptı:
Sweeney önce, insanların bekleme süreciyle nasıl başa çıktıklarını inceledi. Bu sürecin daha iyi geçmesi için genellikle kullanılan; başka şeylerle oyalanmak, neşeli bir tavır sergilemek ya da kendini en kötüye hazırlamak gibi yöntemlerin bekleme süresini daha stresli bir hale getirebileceği kanısına ulaştı. Sweeney, çalışmanın basın açıklamasında, sürekli geçmiş üzerine düşünme ve endişenin (sürekli gelecek üzerine düşünmenin) sağlığımız ve refahımız için oldukça tatsız hatta zararlı olduğunu tespit ettiklerini ve bu acılı zihinsel zaman yolculuğu için çözüm bulmanın önemli olduğunu belirtti.
İlk çalışmada, ilk grup olan 150 mezunun ne kadar dikkatli (mindful) olduğu ölçüldü ve ikinci çalışmada, 90 mezun sonuçları beklerken haftada en az bir kez rehber eşliğinde meditasyon uyguladı. İlk gruba, çalışma boyunca aktif bir şekilde meditasyon yapılması söylenmedi. Her iki grupla da, 4 aylık bekleme süresince, sürecin ne kadar iyi geçtiği, beklentilerini nasıl idare ettiklerini ve ne kadar endişeli olduklarıyla ilgili çeşitli anketler yapıldı.
Tahmin edeceğiniz gibi, sonuçları bekleyen herkes oldukça endişeliydi. Katılımcılardan biri, araştırmacılara sınavı geçip geçemediğini bir türlü anlayamadığı, sürekli sonuçları anlayama çalıştığı bir kabus gördüğünü ve bu tür kabusları birkaç haftada bir gördüğünü söyledi. Başka biri de, “Ateşli bir hastalık geçirdim ve bunun sebebinin bugüne kadar artan endişe seviyem olduğunu düşünüyorum! Sürekli sonuçları düşünüyordum.” dedi.
Araştırmacılar, haftalık meditasyon yapan ve kendiliğinden dikkatli (yüksek mindfulness puanına sahip) olan her iki grubun da süreci daha iyi atlattıklarını, diğer yaşıtlarından daha az endişeli olduklarını ve daha az oranda kendilerini en kötü senaryoya hazırladıklarını ortaya koydu.
Sweeney, meditasyon yapmanın sürece bu kadar yararlı bir müdahale olmasının tek bir nedeni olduğunu öne sürdü. Bu, geçmişi ya da geleceği düşünmeden içinde bulunduğumuz ana odaklanarak stresli bekleme sürelerine eşlik eden “kötü sonuca hazırlanma” durumunu ertelemektir. Çalışmanın yazarlarına göre, kendini kötüye hazırlamak beklentilerinizi kontrol etmenize yardımcı olurken, bekleme süresinde buna erken başlarsanız, sonuçları çok kötü olabilir.
Basın açıklamasında, Sweeney sonucu şu cümlelerle anlatmıştır:

“Meditasyonun günlük stresi azaltmak için harika bir yol olduğunu biliyoruz ancak çalışmamız, kişisel olarak çok önemli haberleri beklerken süreci kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını görmek için yapılan bir çalışmadır. Bu çalışma, aynı zamanda bekleme zamanını daha iyi geçirmek için en iyi yöntemi belirlemek için yapılan ilk çalışmalardan biridir ve kısa ve nadiren yapılan bir meditasyonun bile faydalı olabileceğini göstermektedir.”

Bu alanda daha fazla araştırma gerekse de, bu bulgular, insanların, beklemekte oldukları şey ne olursa olsun bu süreçle baş etmek için özgür ve kolay bir yöntemi olduğunu ortaya koyuyor. “Meditasyon herkes için değildir ama bizim çalışmamız, Mindfulness’tan yararlanmak ve ana odaklanmak için meditasyon konusunda uzman olmamız ya da sessizce meditasyon yapmak için inzivaya çekilmemiz gerekmediğini gösteriyor.” diyor Sweeney. Ve ekliyor: “Katılımcılarımızın uyguladığı gibi haftada ortalama 15 dakika meditasyon bile, bekleme stresini azaltmak için yeterlidir.”
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version