4 Adımda Alışkanlıklarını Değiştirerek Hayatını Değiştir

Arzu Dokuzoğlu

Arzu Dokuzoğlu

İTÜ-Kimya Müh.

Yaşamınızda bulunduğunuz yer, alışkanlıklarınızın bir sonucudur.

“Biz defalarca yaptığımız şey oluruz. O halde mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır.” -Will Durant

Bu, mükemmelliğin tersi için de geçerlidir. Sıradanlık, sıradan alışkanlıkların bir sonucudur. Alışkanlıklarımızı değiştirerek sıradanlıktan mükemmelliğe gidebiliriz. Peki nasıl?
Alışkanlıklar hayatınızı değiştirir, ancak başarıyı garanti etmezler. Erken kalkmak, çok çalışmak veya soğuk duş almak başarıya neden olmaz.

“Sıkı çalışma, dakik olmak, temiz ve tercihen beyaz bir gömlek giymek, deodorant kullanmak ve bunun gibi geleneksel şeyler başarıya katkıda bulunur, kesinlikle gereklidir ancak başarıya direkt olarak neden olmadıkları için yetersizdir.” -Nassim Taleb

Alışkanlıklar hakkında konuşurken sonuçlardan bahsetmeyiz. Önemli olan davranışları değiştirmektir, böylece yaşam kalitemizi arttırabiliriz.
Hayatımızı değiştirecek olan alışkanlıkları edinebilmek için dört adım:

1. Adım: Hangi alışkanlıkların buna değeceğine karar verin.

Herkesin başarıya giden yolda tercihleri ve attıkları adımlar farklıdır. Bu nedenle önemli olan SİZİN hangi alışkanlığınızı değiştirmek istediğinizdir. Bu, öznel bir durumdur.
Bir alışkanlığın size değer olup olmadığına karar vermek, yeni alışkanlıklar edinmek için çok önemlidir. Başkalarından duyduğunuz alışkanlıklar size çekici gelebilir ve “Bunu yapmalıyım!” diye düşünebilirsiniz. Peki bu sizin için gerçekten faydalı olacak mı?
Örneğin, sabahları 1 saat erken uyanmalı mısınız? Belki evet. Ama uyandığınızda huysuz bir insana dönüşüyor ve mutsuz oluyorsanız belki de uyanmamalısınız. Kendi yaşam kalitenizi düşürecek alışkanlıkları, sırf başkaları yapıyor diye yapmamalısınız.
Kendinize şunu sorun: Bu alışkanlık hayatımın kalitesini arttıracak mı?
Bu soruyu sormanın nedeni, hepimizin değişim için bir sebebe ihtiyacı olmasıdır. Yüzeysel sebeplerden daha büyük sebeplere.
“Haftada bir kitap okumak istiyorum” diye düşünüyor olabilirsiniz. Peki neden? Bunu yapmaktaki amacın nedir?
Örneğin, haftada iki kitap okuyorum çünkü eğitmenim. Her gün öğrenmem gerekiyor, böylece işimi daha iyi yapabiliyorum. Veya sürekli antrenman yapıyorum çünkü faydalı bir insan olmak istiyorum. Evim ve ofisimde birçok ev işi yapıyorum. Ağır şeyleri kaldırmak veya yorucu işler yapmak için iyi durumda olmam gerekiyor.
İşte bu yüzden. Peki sizinki nedir? Bunun cevabını bulduktan sonra sizi hayatta istediğiniz şeylere daha da yaklaştıracak alışkanlıklar benimseyebilirsiniz.

2. Adım: Bir seferde tek bir alışkanlığa odaklanın.

Bazen kendini geliştirme çılgınlığına kapılırız. Daha fazla okumak, daha fazla yazmak, daha fazla çalışmak, daha iyi yaşamak, daha sağlıklı yemek yemek zorundaymış gibi hissederiz.
Eğer siz de böyle hissediyorsanız, bu coşkuyu geride bırakalım. Genelde, aynı anda çok fazla şey yaptığınızda kaosla sonuçlanır. Ve başladığınız yere geri dönersiniz.
Aynı anda bu kadar çok şey yapmaya çalışmamızın sebeplerinden biri kendimizi abartmamız. Kısa sürede çok şey başarabileceğimizi düşünüyoruz ama maalesef bu yanlış.
Birçok şeyi başarabiliriz ama bu uzuuun bir sürede olur. Yani her seferinde bir şeye odaklanın. Bir alışkanlığı diğerinin üzerine, birer birer, üst üste koyun.

3. Adım: Çıtanızı düşük tutun.

Sık sık büyük şeyler yapmak istiyoruz. Bir işe başlamak ya da bir kariyer inşa etmek çaba gerektirir. Aslında, yaşamda değerli olan her şey, elde etmek için çok fazla çalışma gerektirir.
Büyük şeyler elde etmek için küçük küçük başlamalıyız. Dünyayı değiştirmeden önce, kendimizi değiştirmeliyiz.
“Herkes dünyayı değiştirmeyi düşünüyor ama kimse kendisini değiştirmeyi düşünmüyor.” -Tolstoy
Küçük şeylere odaklanın. Güçlü bir temel oluşturun. Yoksa anlamlı bir şey elde edemeyiz.
Bir kitap mı yazmak istiyorsunuz? Bir cümle yazın.
Haftada iki kitap mı okumak istiyorsunuz? Günde bir sayfa okuyun.
Tasarruf mu yapmak istiyorsunuz? Sadece bir kez giyeceğiniz şeyi almayın.
Büyük şeylere küçük adımlarla ulaşılır.

4. Adım: Checklist kullanın.

Ne elde etmeye çalıştığımızı kendimize hatırlatmak için checklist kullanmalıyız. Unutmayın, yaşamlarımızı dönüştürmek için alışkanlıklar yaratıyoruz, daha iyi şeyler başarabilmek için.
Yapmak isteyip de yapamadığınız şeyleri yapılacaklar listenize her gün ekleyin. “Yapıldı” olarak işaretleyemedikçe hırslanır, böylece onu yapmak için daha fazla çaba gösterirsiniz.
Günlük alışkanlıklarınızı kontrol edin. Bir gün, hayatınızın böylesine görünüşte küçük alışkanlıklar sayesinde ne kadar değiştiğine şaşıracaksınız.
Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/