17 Yaşında Deneyimsiz Bir Genci Milyarder Yapan Girişim: Subway

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Subway, dünya çapında en çok bilinen restoran zincirlerinden biri. 70.000’den fazla bayiliğiyle dünyanın en büyük fast-food zinciri olan Subway 17 yaşındaki bir genç tarafından üniversite masraflarını ödeyebilmek için kurulmuştu.

1965 yılında Fred DeLuca isimli genç, aile dostları olan Peter Buck’dan 1000 dolar borç isteyerek Subway’in temelini attı.

DeLuca bu parayı Connecticut eyaletine bağlı olan Bridgeport’ta bir sandviç dükkanı açmak için kullanacaktı. O sırada doktor olmak isteyen DeLuca’nın amacı bu restoran ile tıp fakültesi masraflarını ödeyebilmekti.




Şirket, başlangıçta “Pete’s Super Submarines” adını aldı.

Ancak bu isim, yerel radyoya verdikleri reklamda kulağa “Pizza Marines” gibi geldiği için insanlar üzerinde farklı izlenimler bıraktığı gerekçesiyle “Pete’s Subways” olarak değiştirildi. 1968’de ise yalnızca “Subway” olarak anılmaya başlandı.


Deneyimsizliği, gençliği ve küçük sermayesine karşın ilk günde tanes 50-70 sent olan 312 sandviç satarak büyük bir başarı elde edeceğinin ışığını yaktı DeLuca.

DeLuca, 2012 yılında yazdığı “Start Small Finish Big” isimli kitabında sandviç yapmak ve yemek sektörü hakkında hiçbir şey bilmediğini kabul ediyor.




9 yıl sonra, 1974’te, DeLuca ve Buck ilk bayiliğini Wallingford’da açtı.

Wallingford, kendi işyerlerine yaklaşık 48 km uzaklığıyla ilk bayilik için son derece elverişliydi. Zamanla genlişleyen şirket, 1984 yılında uluslararası ilk bayiliğini Bahreyn’de açtı. Sonrasında Kanada, Çin, Hindistan, Fransa, Rusya, Türkiye ve daha birçok ülkede zincirler açılmaya devam etti.


Doktor olma hedefiyle işe başlayan DeLuca, sonunda milyarder bir iş adamı olmuştu ve 1965’den 2015’e kadar Subway’in genel müdürü olarak görev aldı.

17 yaşında başladığı işini 2015 yılında ölümüyle kardeşi Suzanne Greco devraldı.



17 yaşında 1000 dolarlık sermaye ve sıfır sektör bilgisiyle kurulan Subway bize fikirlerimize inanıyorsak kimsenin onları küçük görmesine izin vermememiz gerektiğini öğretiyor.

This post is also available in: English

Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version