Son Dönemde Yıldızı Parlayan Kariyer Alanı: Danışmanlık

NilayMeltem Yıldırım

NilayMeltem Yıldırım

Editor @ceotudent ||KEL '15 || Boun - ME

Son zamanlarda üniversiteden mezun olan birçok öğrenci danışman olmak istediğini, bu alanda kariyer planlaması yaptığını söylüyor. Gittikçe popülerleşen danışmanlık şirketleri de en gözde öğrencileri bünyesine alıp daha da büyüme niyetinde. Peki nedir bu danışmanlık? Danışmanlık şirketleri ne yapar? En önemlisi de bu sektör neden bu kadar popüler bir hal almaya başladı?

Danışmanlık şirketleri; şirketlere, kişilere ya da organizasyonlara profesyonel tavsiye desteği sağlar. Verileri analizleyerek en makul çözüm önerilerini sunar. Farklı bakış açılarını değerlendirerek sorunları saptamayı ve bunlara çözümler getirmeyi amaçlar. Bu doğrultuda da belirli yetilere sahip danışmanları bünyesine katmayı amaçlar. Bir danışmanın sahip olması gereken yetiler ise şunlardır:

  • Bir organizasyonun büyük resmini ve parçaların birbirine nasıl uyduğunu görebilme
  • İnsanlarla sağlam ilişkiler içinde olabilme ve bir organizasyonun tüm seviyesindeki insanlarla anlaşabilme
  • İnandığı şeylere göğüs germeye ve onlar uğruna savaşmaya hazır olma; yanlışlarını kabul edebilme
  • Kısa bir sürede, çok fazla veriyi sentezleyip mükemmel bir sunum haline getirebilme
  • Değişim yönetimi hakkında bilgi sahibi olma

Bu yetilere sahip olduğunu düşünen birçok kişinin kariyerine danışmanlık sektöründe başlaması ya da bu alanda ilerlemek istemesinin ise çok açık ve makul sebepleri var aslında. İşte danışman olmanın size sundukları!

  • Dolgun maaş
  • Bolca seyahat imkanı
  • Birçok farklı endüstri ve iş alanını yakından tanıma fırsatı
  • Farklı farklı liderle çalışma imkanı
  • Zeki takım arkadaşları
  • Özgürlük ve esneklik

Yukarıda sayılan tüm bu özellikler danışmanlığı kariyer alanı olarak seçmek için oldukça güzel sebepler; fakat bu alana balıklama atlamadan önce bazı gerçeklerin de farkı olmak ve bazı hataları yapmaktan sakınmak gerekir.

İşte danışman olmayı düşünenlerin yapmaması gereken 4 şey!

1) Kibirli davranmak

İşe yeni giren birçok çalışan, eski çalışanları yetersiz olarak görüp onların yaptığı işleri beğenmez. Halihazırda işleyen sistemde hatalar, eksiklikler görebilirsiniz ve bunları düzeltmeye çalışmak da en doğal hakkınız; fakat asla diğer insanları küçük görüp kibirli tavırlar sergilemeyin. Herkesin insan olduğunu hatırlayın ve insanlara karşı olan tutumunuzu buna göre sergilemeye çalışın. Bir danışmanın yapacağı en büyük hatlardan biri kibirli olmaktır.


2) Sözcüklerini parayla satmak

Danışmanlık firmalarının genellikle yeni çalışanlarından beklediği, akıl almaz sunumlar ve raporlar hazırlamalarıdır. Aslına bakılırsa iyi bir danışman olmanın temel taşlarından biri danışanlara kısa zamanda açık, anlaşılır ve en doğru tavsiyeleri verebilmektir. 400 slayttan oluşan karmaşık bir sunum sizin çok iyi bir iş yaptığınız anlamına gelmez; aksine ortaya çıkan sonucun basit ve kolayca anlaşılır olması gerekmektedir. Yani daha fazla sözcük size daha fazla para kazandırmaz.


3) Her şeyi bildiğini düşünmek

İyi bir danışmanın kendini en çok sakınması gereken şeylerden biri ise her şeyi bildiğini sanmasıdır. Böyle düşünmenin aksine doğru noktalarda, doğru soruları sorarak karşısındaki müşteri veya şirket hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinmeye çalışmalı ve hemen bir sonuca atlamamalıdır.


4) Tek bir müşteriye kendini bağlamak

Tek bir müşteriye bağlı kalmak yerine mümkün olduğunca çok sayıda insanla tanışmak her zaman çok daha iyi bir stratejidir. Kendinizi bir firmaya ya da bir kişiye bağlarsanız içinde bulunduğunuz danışmanlık firmasıyla onların ilişkisi kesildiği takdirde kendinizi koca bir boşluğun içinde hissedebilirsiniz. Bu sebeple mümkün olduğunca geniş bir iletişim ağı içinde olmaya özen göstermelisiniz.


Artık danışmanlık sektörünü bir nebze olsun daha yakından tanıdığınızı düşünüyoruz. Bu alana ilgi duyuyorsanız kendinizi geliştirmek için vaka analizi yarışmalarına katılabilir, danışmanlık şirketlerinin kendi sayfalarında yayınladıkları örnek vakaları çözmeye çalışabilirsiniz. Bu sayede hem kendinizi geliştirir hem de bu alana gerçekten ilgi duyup duymadığınızı anlamış olursunuz.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version