Habeş Kedisi: En Zeki Kedi Türü

Duruşuna hayran kalınan, yüzüne göre oldukça büyük kulaklarıyla çok sevimli görünen dünyanın en zeki kedisi Habeş Kedisi ile tanışmaya hazır mısınız?

habeş kedisi

Habeş Kedisi ırkının geçmişi çok eskilere dayanmakla birlikte günümüzde Etiyopya’da yaşamaktadırlar. Çok eskilere dayandığını şuradan da anlayabilirsiniz: Antik Mısır çağında Firavun 2. Ramses dönemin Habeş kralından bu kedilerden Mısır’a göndermesini istemiştir.  Habeş Kedisi, aynı zamanda Somali kedisinin de atası olarak bilinmektedir. 
1927 yılında Fransa’ya getirilmesinin ardından tüm dünyaya yayılmıştır. Avcı karakter yapısına sahip olan kedi yüksek yerlere olan tutkusuyla da bilinir.


Habeş Kedisi (Abyssinian) Fiziki Özellikleri 

habeş kedisi

Kökeni: Mısır

Karakteri: Avcı,  Zeki, Enerik

Tüy Rengi: Koyu Kahverengi , Kahverengi

Gövde: Zayıf

Kürk Yapısı: İnce ve Sığ

Kuyruk: Uzun ve İnce

Göz Rengi: Altın, Yeşil, Ela, Bakır

Habeş Kedisi orta büyüklük olarak tanımladığımız kategoriye ait bir kedidir  erkek olanları 5 kilograma kadar ulaşırken dişi olanları maksimum 4,5-5 kiloya ulaşır. Çok hareketli sosyal canlılar olduklarından kolay kolay obezite problemi yaşamazlar. Vücudu oldukça kaslıdır, bacakları küçüktür ve ince patilere sahiptir. Bu ince patiler nedeniyle narin bir görünüşe sahiptir. Buna rağmen kolaylıkla avlanabilecek şekilde evrim geçirmişlerdir. 

Kafası nispeten üçgen şeklindedir, burnunun ucunda hafif bir kavis bulunur ve profilden bakıldığında, çene ve burnunun düz bir çizgi oluşturduğu görülür. 

Habeş Kedileri oldukça kısa sürede olgunlaşırlar ve olgunlaştıkça tüy renklerinde açılmalar görülür.


Habeş Kedisi Karakteri ve Özellikleri

habeş kedisi özellikleri

Çocuklarla Arası: 9/10

Zeka: 10/10

Hareketlilik: 7/10

Bakım İhtiyacı: 2/10

Oyunculuk: 8/10

Eğitilebilirlik: 7/10

Evinizde hem avcı hem de oyun düşkünü bir kedi olsun istiyorsanız bir Habeş Kedisi sahiplenmelisiniz. Habeş Kedileri, oldukça zekidir, oyun düşkünü ve dost canlısıdır. Bunlarla birlikte kolay eğitilebilirler. Çocuklar ile güzel dostluklar kuran Habeş Kedisi, sahip olduğu aileye son derece düşkün olur ve oyuncu yapısı dolayısı evdeki diğer evcil hayvanlarla da oldukça iyi anlaşabilir.

Sahiplendiğiniz takdirde evinizdeki Habeş Kedisini sık sık pencerenin önünde görürseniz, bu onun tam bir avcı olmasından kaynaklanmaktadır. Ayn zamanda oldukça hareketli bir kedi olan Habeş Kedisi yüksek yerlere olan tutkusuyla da bilinmektedir. Bu nedenle ortadan kaybolduğu vakitlerde dolapların üzerini kontrol etmenizde fayda var.  

Çok fazla miyavlayıp ses çıkarmazlar, genellikle patileriyle dokunarak temas yoluyla size olan ilgilerini belli ederler. 

Sahiplendikten sonra yapmanız gereken belki de ilk şey ona oldukça rahat bir kedi yatağı almak olacaktır. Diğer kedilere oranla bu cins kedilerin konforlarına olan düşkünlükleri nedeniyle kedi yataklarını sıklıkla tercih ettikleri görülür.


Habeş Kedisinin Bakımı

bakımı

Bu kediler kısa tüylü olduklarından ötürü tüylerini haftada bir kez taramak ölü tüyleri toplamak ve cilt bakımını sağlamak için yeterli olacaktır. Tırnaklarını ise 10-14 gün arasında kesmek gerekebilir. 

Diş eti hastalıklarına yatkın olmaları sebebiyle dişlerinin fırçalanması çok zor olsa da muhakkak sağlanmalıdır. Diş fırçalaması yapılamadığı takdirde diş temizleyici çubuklardan yardım almak da yeterli olabilir. Veteriner hekiminizi ziyaret ettiğinizde kulaklarını da kontrol ettirmeyi ihmal etmemelisiniz. Kulak yapıları büyük ve sivri olduğundan sıklıkla temizliğinin -doktor kontrolünde- yapılması gerekmektedir. 

Gelelim besleme konusuna, Habeş Kedileri kalıtsal böbrek hastalığına yatkın bir ırk olduğundan mama alırken veteriner hekime danışıp öneri almak en doğru karar olacaktır. 

Bu içeriğimiz tamamen Habeş Kedisini yakından tanımak amacıyla hazırlanmıştır. Ama her zamanki gibi ‘’satın alma sahiplen’’ mottomuzdan da vazgeçmiyoruz. Evinizi bir hayvan ile paylaşmaya karar verdiğinizde tercihinizi hayvan ticareti yapan yerlerden değil barınaklar ve sokaklardaki yardıma muhtaç canlardan yana kullanmanızı nacizane tavsiye ederiz. 

 

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version