Gökbilimcilerden Haber Var: Güneş Sistemimizde İkinci Defa Yıldızlararası Nesneye Rastladı

Bilim Hayvanı

Bilim Hayvanı

Bilim yolunda koşulmaz, ağır ağır ilerlenir.

Güneş sistemimizden ikinci defa geçen yeni bir yıldızlararası nesneye rastlandığı onaylandı. C/2019 QA ismi verilen Güneş’e bağlı olarak hareket etmeyen yıldızlararası nesnenin, ilk yıldızlararası nesneye göre daha uzun hareket edeceği açıklandı.
Kırım’da bulunan MARGO Gözlemevini kullanan Gennady Borisov amatör bir astronot olarak, Gb00234 isimli yıldızlararası nesneyi ilk bulan kişi. 30 Ağustos tarihinde Borisov, yıldızlararasının normal işleyiş yolundan çıkması ile fark etti. Gb00234 isimli yıldızlararası nesne, Gennady Borisov’un yaptığı analizler ve gözlemler ile Güneş sistemimize girip çıkarak ve sistemde kalıcı bir dönüş yapmayarak hiperbolik bir yol izlediği açıklandı.
Gökbilimci Mattfew Payne yıldızlararası nesne hakkında açıklamalarda bulundu;

“Nesnenin hareketinin hiperbolik olup olmadığı konusunda ihtiyatlıydık. Ancak son birkaç gün boyunca yaptığımız gözlem, hareketin hiperbolik olduğunu kesinleştirdi.”

Minor Planet Center, nesnenin yer aldığı yörüngeyi doğrulayarak, nesnenin keşfi için isim olarak C/2019 4 (Borisov) şeklinde açıklandı. C/2019 Q4, ilk yıldızlararası nesne olan 1 I/2017 U1 (Oumuamua)’e göre daha uzun yörüngede kalacağı ve uzun bir yol izleyerek sistemden çıkış yapabileceği açıklamalar arasında. Gökbilimciler bu durumdan memnun olduklarını ve yıldızlararası nesneyi daha uzun süre gözlemleyebileceklerini söylüyorlar.
Kategoriler: Gündem

Yorumlar (0) Yorum Yap

/