RUSYA’NIN 4 İŞ GÜNÜNE GEÇME PLANI

RUSYA’NIN 4 İŞ GÜNÜNE GEÇME PLANI
Mayıs ayında Dünya Sağlık Örgütü Tükenmişlik Sendromu‘ nu Uluslararası Hastalıklar Sınıflandırmasının 11. Gözden Geçirmesinde (ICD-11) listeye alarak, mesleki deformasyon olarak tanımladı. Dünya Sağlık Örgütü, işle ya da işsizlikle bağlantılı sorunlar başlığı altında yer alan sendrom için “başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi” ifadelerini kullandı.

Tükenmişlik sendromu bireyin güç ve enerji kaybı sonrası iç kaynaklardan tükenme durumudur.

Stres ile etkin mücadele edememenin bir yansıması olarak görülen tükenmişlik sendromu duygusal tükenme, duyarsızlaşma boyutlarında meydana gelir.

Bu açıklamalardan sonra Rusya harekete geçti ve bir çözüm önerisi sundu. Rusya başbakanı Dmitry Medvedev, işçilerin tükenmişlik sendromunun üstesinden gelmesi için haftada 4 gün çalışma önerisi sundu. 2018 verilerine göre Rus işgücünün üretkenliği, işte geçirilen uzun saatlere rağmen, dünyanın en büyük ekonomileri arasında (Yasal süre haftalık 40 saat).

Medvedev çalışanların sürekli başarı peşinde koşmalarının kronik strese ve yorgunluğa yol açtığını ve bunun da emek verimliliğini azalttığını söyledi.

Haftada 4 günlük çalışma düzeniyle saat başına verimliliğin yaklaşık yüzde 20 artacağı ön görülüyor. Daha az çalışma saatleriyle de işçilerin stres düzeyinin de düşeceği düşünülüyor. Çalışanlar için ailelerine fazla zaman ayıracaklarını ve herhangi bir maaş kaybı da yaşamayacakları söylendi. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi de işsizlikle mücadele için önemli bir adım olarak görülüyor.

Rus işçilerin en büyük korkularından biri az çalışma saatleriyle maaş kaybı yaşamak. Bu durum son yapılan anketlere göre işçileri ikiye bölmüş görünüyor. İşçi haklarının korunması ve emeklerin karşılığının verilmesi dünya üzerinde çok büyük bir sorun. Umarız zamanla işçilerin çalışma koşullarını iyileştirecek güzel fikirler üretilir ve uygulanır. İlerleyen zamanlarda da bu uygulama hayata geçerse Rusya’yı ve gelecek için dünyayı nasıl etkileyecek göreceğiz.

Kategoriler: Gündem

Yorumlar (0) Yorum Yap

/