KYK Borçlarının Silinmesi ile İlgili Son Durum Ne? En Son Hangi Açıklamalar Yapıldı?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu 22 Ağustos 1961 tarihinde yürürlüğe giren 351 sayılı Kanun ile kurulur. 1961 Anayasası’nın 50. Maddesi’ne göre “Devlet maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin, en yüksek öğrenim derecelerine kadar çıkmalarını sağlamak amacıyla burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar.”
Kurum;
-351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu gereğince, 1962 yılından itibaren öğrenim kredisi,
-2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gereğince, 1985 yılından itibaren katkı kredisi,
-5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun gereğince, 2004 yılından itibaren de burs vermektedir.
Bugün birçok üniversite öğrencisi KYK’dan öğrenim kredisi alarak üniversite okuyor. Öğrencilerin ilk etapta çok küçük gibi görünen meblağlar mezun olduklarında üzerine işleyen faizle çok daha büyük rakamlara çıkıyor. 2018’de 279 bin kişinin öğrenim kredilerini ödeyemediği için icralık olduğu belirtilmişti. Bu durumdan muzdarip olan öğrencilerin gözü kulağı konuyla ilgili yapılan açıklamalara döndü. Son dönemde konuyla ilgili yapılan açıklamaları derledik:




Aralık 2019’da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KYK kredi borçlarının gündemlerinde olduğunu ve bu konuya dair özel bir çalışma yaptıklarını açıkladılar. Recep Tayyip Erdoğan, “KYK borçları silinecek mi?” sorusuna şu cevabı verdi:

“Bu konu şu anda bizim gündemimizde. Değerlendirmesini bütçe görüşmelerinden sonra masaya yatıracağız ve öğrencilerimizin lehine olacak bir adımı inşaallah atacağız. Krediyi her müracaat eden alıyor ancak bursta böyle bir durum yok. Bu atılacak adımda bütün borçlu olanların beklentisi tamamıyla borçların silinmesi olacaktır. Burada başka bir tercih gündeme gelecektir. Demek ki kredi olayı ya kalkacaktır ya da sadece burs verme durumu söz konusu olacaktır. Onun değerlendirmelerini de yapıp adımımızı ona göre atacağız.”
Berat Albayrak ise 2020 özelinde bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Konuya dair şunları söyledi:
“KYK ile ilgili, gençlerimizle ilgili bir çalışma yapıyoruz; üniversiteden mezun olmuş arkadaşların borçlarıyla ilgili, yani bu konuda bir iyileştirme noktasında inşallah.”


2020 Nisan’ında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 62 maddenin yer aldığı torba yasasında KYK borçlarına dair maddeler de vardı.

Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile birlikte borçların silinebileceği öngörülmüştü. Ancak torba yasanın maddeleri içinde “borçların silinmesi” yer almazken, erteleme ve indirime gitme söz konusu. Torba yasaya göre:
“Öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, kredinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede verilen kredi tutarlarına, Türkiye İstatistik Kurumu yurt içi üretici fiyat endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanacak hesaplanacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, endeks ile belirlenen tutarları yarıya kadar indirmeye, Cumhurbaşkanı tarafından mücbir sebep hali ilan edilen dönemlerde Yİ-ÜFE uygulamadan ertelemeye yetkili olacak.”




AKP Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu 15 maddelik ekonomik tedbirlerden oluşan kanun teklifi ile birlikte KYK borçları meclisin tekrar gündemine geldi.

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş kanun teklifi ile ilgili açıklamalar yaptı. Açıklamasında borçların silinmeyeceğini ancak ertelemeye ve indirime gidilmesinin söz konusu olabileceğini dile getirdi.


Haziran 2020’de Saadet Partisi Milletvekili Abdulkadir Karaduman tarafından hazırlanan kanun teklifi ise KYK kredi borçları hakkındaydı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan kanun teklifinin içeriği şu şekilde: “KYK borçlarına “gecikme zammı” adıyla uygulanan faizler sıfırlansın. Geliri olmayanın borcu faizsiz ertelensin, ödenebilir şekilde yapılandırılsın. Öğrencilere sağlanan krediler kazanç kapısı olarak görülmesin.” Bu kanun teklifi ile borçlara eklenen gecikme zammını ortadan kaldırarak borçlarda indirime gidilmesi hedeflenmiştir.
Kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’na geldi. Komisyonda tartışılan teklif kabul edilirse Genel Kurul’a gelecek.




Henüz KYK kredi borçlarının silinmesi, ertelenmesi veya indirime gidilmesi hususlarında verilmiş ya da resmileşmiş kesin bir karar bulunmamakta.
Kategoriler: Gündem

Yorumlar (0) Yorum Yap

/