Kulağa riskli geldiğinden dolayı çok kimse cesaret edemese de, ülkemizde oldukça geniş bir girişimcilik ekosistemi mevcut. Bu ekosisteme dahil olmak isteyen girişimci kişilerin eski başarısızlıkları görerek kaçınmaları için, bugünkü yazımızda belli araştırmaların gösterdiği ve uzmanların gözlemlediği başarısızlık sebeplerine değineceğiz. İşte bir girişimi başarısızlığa sürükleyen sebepler…
1) Ürününe aşık olan girişimci
Projesine inanmak bir girişimcinin o girişime adım atma nedenidir. Projesine inanmadan bir girişime baş koyan kişinin başarılı olması zaten beklenmez. Ancak bir girişimcinin ürününe duyduğu aşırı güveni yüzünden eksik yanlarını göz ardı etmemesi gerekir. Ürününüze duyduğunuz güven, ürünün mükemmel olduğuna dair gizli bir kibire dönüşürse gözünüzün önündeki tehditleri göremez hale gelebilirsiniz. Fortune’un yaptığı araştırmalara göre çoğu başarısız girişimin sebebi insanların o ürüne ihtiyaç duymayışı olarak belirlenmiş.
2) İleri görüşlü olamamak
Bir girişime atılan adım her zaman riskli bir adım olmuştur. Bu risk her zaman ürünün tutmayacağı yönünde düşünülse de, ürünün fazlaca sevilmesi de bir risktir. Müşterinin sevdiği ürünün üretim ve tedarik planlamasının yetersiz olması, alınan yatırımın yetersiz oluşu gibi faktörler girişimi kaosa sürükleyerek başarısız kılabilir.
3) Müşteriyle bağ kurmamak
Geçmişteki başarısız girişimler incelendiğinde görülüyor ki, gerçekten kaliteli ve güzel pek çok ürünün piyasada tutunamamasının sebeplerinden biri markanın “ürün kendini satar” düşüncesi ile müşteriyle bir bağ kurmaya uğraşmayışı olmuş. Kalite, başarıda her zaman önemli bir faktör olsa da müşteri bağlarını ve pazarlama stratejilerini ciddiye almayan girişimler pek de başarılı olamamış.
4) İhmalkar davranmak
Kendini kanıtlamaya çalışan yeni bir girişimin yaptığı ufak hatalar bile büyük başarısızlıklara sebep olabilir. Detaylara dikkat etmek ve gelir geçer işler yapmamak yeni bir girişimin piyasaya tutunabilmesi için önemlidir. Ürün kalitesine dikkat etmeyen, yanlış pazara açılmaya çalışan ya da hukuki yükümlülükleri ihmal eden girişimlerin başına sonradan büyük sorunlar açılabilir. Bu nedenle büyük resmi görmek gerekir.
5) İş-özel hayat dengesini kuramamak
Bir önceki yazımızda da belirttiğimiz üzere iş hayatınız ve özel hayatınız arasındaki dengeyi kurabilmek büyük önem taşıyor. Bu dengeyi kuramadan işe koyulan girişimlerde zamanla odaklanma problemleri yaşanıyor. Dengesiz ve ağır iş yükünün altından kalkamayan çalışanlar, zamanla başlangıçtaki heves ve tutkularını yitirerek verimsiz bir çalışma ortamında kendilerini bulabiliyor.
Bonus: Yazının bonusu 3 sene önce yapılan “Başarısızlık Zirvesi”nde konuşmacı olan Emin Hitay’dan geliyor…
“Her girişimci başarısızlığı tadacaktır!”
Yorumlar (0) Yorum Yap