Girişimci Olmak İstediği Halde Kendini Hazır Hissetmeyenlere 5 Öneri

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Girişimci olma hayalinizin peşinden koşmak için hiçbir zaman erken değildir. Ancak, mezun olduktan hemen sonra ya da hala üniversitede okurken kendinizi girişimci olmaya hazır hissetmemeniz son derece normal.  Yeterince deneyiminiz olmadığını düşünebilir ya da öncelikle düzenli bir iş bularak biraz birikim yapmak isteyebilirsiniz. Endişeleriniz ne olursa olsun hayalinizi gerçekleştirmek için harekete geçin.

1) Satış-Pazarlama alanında bir işe girin.

İşinizi kurmak istediğiniz sektör ne olursa olsun, her zaman bir şeyler satmak zorunda kalacaksınız. Her şeyden önce fikrinizi dışarıdaki insanlara iyi bir şekilde pazarlamanız gerekecek. Eğer satış hakkında çok bilginiz yoksa işinizi kurduğunuzda engebeli yollardan geçmeniz gerekebilir. Bu nedenle kariyerinizin başında satış alanında bir deneyim edinmek sizin için son derece yararlı olacaktır. Eğer hangi sektörde iş kuracağınıza karar verdiyseniz o endüstride iş bulmanızı ya da staj yapmanızı tavsiye ediyoruz. Henüz karar vermediyseniz de üzülmeyin; satış işinden öğrendiğiniz her şey ileride başarılı bir girişimci olmanıza yardımcı olacaktır.

2) Küçük bir girişimde çalışın ya da staj yapın.

Büyük bir şirkette çalışmak ne kadar prestijli gözükse de kendinizi kocaman bir makinedeki küçük bir dişli gibi hissetmenize yol açacaktır. Oysa küçük bir girişimde çalışmak çok farklı bir deneyimdir. Burada kurucularla ve liderinizle sürekli iletişim halinde olabilir ve işlerin nasıl yürüdüğünü öğrenebilirsiniz. Dahası, sorular sorabilir, liderinizin hatalarından ve başarılarından dersler çıkarabilirsiniz.

3) Pazarlanabilir yetenekleri öğrenin.

Bir girişimci olarak tasarım, pazarlama, işletme, satış gibi birçok farklı beceriyi bünyenizde bulundurmanız en azından onlar hakkında genel bir bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Bu şekilde, ileride bu işler için birilerini işe almanız gerektiğinde işini en iyi yapan çalışanı bulmakta zorluk çekmezsiniz. İşinizde kullanılması gereken bu becerileri öğrenmek için zaman harcayın.

4) Freelance işler almayı deneyin.

Kendi başınıza çalışmak ve bir şeyler üretmek disiplin isteyen bir şeydir. Çoğu insan için bu disiplini edinmek ise son derece zordur. Freelance işler size bu konuda yardımcı olabilir. Böylece evde/kafede çalışmaya alışır ve başarının tadını alabilirsiniz. Ayrıca, aylık gelirinize de katkıda bulunacak olan bu işler ile güzel bağlantılar elde edebilirsiniz.

5) Girişimcilerin yoğun olduğu bir şehre taşının.

Girişimcilerle vakit geçirmeden yaşam tarzlarını anlayabilmek zordur. Mümkün olduğunca çok girişimciyle iletişim kurmaya çalışın. Böylece bazı şeyleri onların bakış açısından görebilir ve ne tarz bir işe başlamak istediğinize karar verebilirsiniz. Türkiye’de girişimcilerin çoğu, tahmin edebileceğiniz gibi, İstanbul’da yaşıyor. Yurt dışında yaşamayı düşünüyorsanız da World Economic Forum’un araştırmalarına göre (burası sizi biraz şaşırtabilir) Avrupa’nın en girişimci ülkesi Estonya.
İş bulmanın giderek zorlaşması ve kendi işimizin patronu olma arzusu bizleri girişimciliğe yönlendiriyor. Amway’in 2017 Girişimcilik Raporu’na göre Türkiye’deki gençlerin %51’i girişimci olmak isterken bu gençlerin %46’sı bu konuya temkinli yaklaşıyor. Temkinli olmak her ne kadar bilinçli olduğumuzu gösterse de bir şeylerin kendiliğinden gerçekleşmesini beklemeyin ve hayallerinizin peşinden koşmayı asla bırakmayın!
Kategoriler: Girişimcilik, Motivasyon

Yorumlar (0) Yorum Yap

/