Müşterilerin satın alma kararları önemli ölçüde dijital kanallara kaydı. Bu durum şirketler için önemli bir avantaj sağlasa da, bazı şirketler başarılı olmak için hala güçlü bir dijital pazarlama stratejisine sahip olunması gerektiğine inanmıyor. Harika bir dijital strateji olmadan, önemli miktarda para kaybeden şirketler için en büyük tehlike ise: Müşterilerini iyi bir dijital stratejisi olan rakiplerine kaptırmak.
Her Şirket Dijital Pazarlama Planına İhtiyaç Duyar
Büyüklüğü ve endüstrisi ne olursa olsun, her şirket güçlü bir dijital pazarlama stratejisine ihtiyaç duyar. Dijital pazarlama planı oluşturmak için gerekli adımlar şu şekildedir:
Genel Bakış
Dijital pazarlamada her iş kolu için ilk yapılması gereken, iyi tanımlanmış bir strateji oluşturmaktır. Mesela ilk Facebook grubunuzu oluşturmadan ya da ilk YouTube videonuzu yayınlamadan önce neler yapmalısınız? Şimdi bunlara göz atalım:
- Hedeflenen müşteri & Çözmeniz gereken problemler
- Farklılaşma ve markalaşma planı
- Müşteri değerlendirmesi (Nerede oldukları ve nereye gelmek istedikleri)
- Rekabet analizi
- Taktik planı
- Sonuçlar ve geri bildirim
Hangi pazarlama kanalının sizin için en iyi olacağı hakkında düşünmeye başlamadan önce aşağıdaki adımları tam olarak anlamalısınız.
Hedef Müşteri Kitlesinin Belirlenmesi
Çoğu pazarlama stratejisinin ilk adımı hedef müşteri kitlesinin kim olduğunu belirlemektir. Bu yüzden ürününüzü satmak için ulaşmak istediğiniz kişileri belirlemeli, bu doğrultuda bir mesaj oluşturmalı ve ürününüzü farklılaştırmalısınız.
Ne yazık ki birçok şirketin bu adımdaki yaklaşımı oldukça yanlıştır. Şirketler hedef kitle belirlemeyi potansiyel geliri dışlamak olarak algılar ve herkesi hedef kitle olarak görür. Yapılması gereken ise, varsayımsal hedef kitleyi bir kişi kalana kadar daraltmak, o kişinin hikayesini anlatmak ve her segment için bunu uygulamaktır.
Varsayımsal hedef kitlenizle ilgili bilmeniz gerekenler:
- (Bir şirketin parçası ise) Şirket büyüklüğü, tipi, gelir, iş modeli, mevcut nakit vb…
- Satın alma alışkanlıkları- Müşteriler ürün hakkında bilgiyi nereden öğreniyor ve ürünü nasıl buluyor. (İnterneti kullanıyorlar mı? Kullanıyorlarsa dijital bir pazarlama stratejisi sizin için mutlaka gerekli olacaktır.)
- Psikograf ( Örneğin; sosyal özellikler, politik görüş vb…)
- Müşterilerin kullandığı diğer ürünler nelerdir?
- Neden sizin ürününüzü satın almalılar?
- Ürününüzü neden satın almayabilirler?
Bunları yapmak için öncelikle hedef kitlenize odaklanmalısınız ve diğer tüm alanlarda stratejik düşünmeye öncelik vermelisiniz.
Dijital Marka & Farklılaşma
Bir çok kişinin düşündüğünün aksine, markalaşma logoyla ilgili değildir. Markalaşma şirketin yaptığı şeyin hedef kitlesini nasıl hissettirdiğiyle alakalıdır.
Etkili bir markalaşma için kendinize sormanız gereken sorular şu şekildedir:
1) Diğerlerinden Farklı Mısın?
Etkili markalaşmada en önemli unsur diğerlerinden ayırt edilip edilemediğinizdir. Bu farklılığı müşterinin beyninde yaratmak oldukça güçtür. Bunun aslında anlamı şudur: Eğer fark yaratmak istiyorsan; yaptığın her şey mümkün, benzersiz ve tutarlı olmalıdır. Bu süreç şirket adı ve logosuyla başlar, ancak reklamdan size teslime kadar her şeyi kapsar. Apple’ın websitesini, reklamlarını, perakende satış mağazalarını ve fiili ürünlerini düşünün. Bütün stratejileri farklılaşma üzerine kuruludur ve bunu en iyi yapabilen şirketler arasındadır. Burada hatırlanması gereken temel kural ise: Farklı ama tutarlı olmaktır.
2) İşinize Odaklanmış Durumda Mısınız?
Farklılaşmanızı korumak için tutarlı bir mesaj vermeniz gerekir. Müşterilerin zihninde sizin için veya şirketiniz için bulanık bir resim olmamalıdır. Odaklandığınıza emin olmak için aşağıdaki test sorularına cevap verin. Bu sorulara bir cümle ile cevap verebiliyorsanız, rakiplerinizin bir adım önüne geçmişsiniz demektir.
Odaklanmanız gereken test soruları:
- Siz kimsiniz?
- Ne iş yaparsınız?
- Yaptığınız iş neden bu kadar önemli?
3) İletişim Kurabiliyor Musunuz?
İletişim kurmak için iyi bir plana sahip misiniz? İşte marka stratejiniz ile ilgili son temel sorunuz budur. Bu planı online olarak yapmak istiyorsanız, markanız için dijital entegrasyon sağlamanız gerekmektedir. Peki nedir bu dijital marka entegrasyonu? Kısaca dijital pazarlama kanallarında ve medya karşısında tutarlı bir mesaj yaratma bilimidir. Tutarlı olmak için marka ile kaç kişinin çalıştığının hiçbir önemi yoktur. Önemli olan şirketin müşteri ile olan her temas noktasını düşünmesidir. Eğer müşterileriniz siz onlara bir şeyler sunmadan, şirketiniz hakkında bir şeyler söyleyebiliyorsa, o zaman onlarla iletişim sağlamışsınız demektir.
Ziyaretçi Kaynakları
Herhangi bir pazarlama stratejisinin en zor bölümlerinden biri de, müşterinin gerçekten ne istediğini anlamaktır. Geçmişte bu durum sadece anketlerle çözümlenmeye çalışıldığından oldukça zor bir süreçti. Bu zor yöntemler hala kullanılsa da, internet potansiyel müşteriyi anlamamız için bize bir çok yeni araç sundu.
Sürekli online olan müşterileriniz, forumlarda markanız ve ürünleriniz hakkında yorumlar yapıyor, gruplar kuruyor ve sizinle sürekli etkileşime geçebiliyorlar. Durum böyle olunca da şirketlerde potansiyel müşterileriyle ilgili bilgileri kolayca kazanabiliyor.
Online müşterileriniz hakkında araştırma yaparken izlemeniz gereken en önemli iki kural:
- Hedef Müşteri Kitlenizle Forumlar, Bloglar ve Sosyal Medya Kanalları Aracılığıyla Etkileşime Geçin: Hedef müşteri kitlenizin internette hangi kanalları kullandığını belirleyin ve onların ürünlerinizle ilgili karşılaştığı tüm problemlerle yüzleşin.
- Aynı Hedef Kitle İçin Savaşan Rakiplerinizin Müşteri Çekmek İçin Neler Yaptığına Bakın:Sizinle aynı kitle için yarışan ve dijital mecrada başarılı olan rakipleriniz varsa, onların uyguladıkları stratejileri derinlemesine analiz edin. Her zaman kolay olmasa da alexa.com gibi birçok ücretsiz çevrim içi araç, sizin diğer web sitelerini araştırmanıza ve ziyaretçilerinin nereden geldiği hakkında bilgi edinmenize olanak sağlar.
Rekabet Analizi
Kapsamlı ve yaratıcı bir rekabet analizi yapmak oldukça zor ve ustalık isteyen bir sanattır. Doğaları gereği rakipleri tahmin ve karakterize etmek zordur. Rakibinizi farklılaştıran ve müşterileri karakterize etmesini sağlayan parçaları bir araya getirmek çok önemlidir. Çünkü rakiplerinizi izlemeden, zayıf ve güçlü yönlerini bilmeden, onların vermek istedikleri mesajı anlamadan, pazarda var olmak ve büyümek neredeyse imkansızdır. Bu yüzden pazarda ki rakiplerinizi iyi tanımanız, oluşturacağınız plan için oldukça önemlidir.
Dijital Pazarlama Taktik Planı
Müşterilerinizi, markanızı ve rekabeti tam anlamıyla düşündükten sonra, bunu hangi pazarlama kanalında kullanacağınızı düşünmeniz gerekir. Çünkü seçeceğiniz her pazarlama kanalı için taktik planı farklıdır. Planınızı belirlemenizde size yardımcı olacak en önemli iki kural şöyledir:
1) Müşterilerinizin hangi kanalları kullandığını belirleyin
2) Rakiplerinizin hangi kanalları etkin olarak kullanıp, kullanmadığını belirleyin.
Hemen hemen her potansiyel müşteri farklı sebeplerle gün içerisinde online olur. Müşterilerin kullanılabileceği bir çok kanalın olması, dijital pazarlamayı oldukça güçlü kılan sebepler arasındadır. Yaratıcılığınızı kullanarak, bu kanalların hangisini kullanacağına karar veren şirketler bu gücün bir parçası olur.
Potansiyel müşterilerinize ulaşmak için kullanabileceğiniz online kanalların kısmi listesi: Affiliate pazarlama, sosyal medya, e-mail kampanyaları, blog, çevrimiçi mağazalar, feed servisleri (Twitter), uygulama geliştirme vb…
Sonuçlar ve Öneriler
Müşterilerinizden geri bildirim elde etmek ve buna göre stratejiler belirlemek, pazarlama planınızı daha etkili bir hale getirmenize yardımcı olur. İnternette bu geri dönüşleri elde etmenizin en önemli yolu Google Analytics’tir. Bu yüzden artık pazarlama kampanyalarınızın başarısını ve ziyaretçi sayısını takip etmeniz oldukça kolaydır.
[divider]Konuk Yazar[/divider]
Yorumlar (0) Yorum Yap