Geleceğin ve Teknolojinin Konuşulduğu Digi.logue’dan Canlı Bloglama

Zorlu Holding ve Zorlu PSM’nin hayata geçirdiği, Türkiye’nin yaratıcı endüstrileri ve teknolojiyi odağına alan ilk interaktif platformu Digi.logue, Gelecek Anlatıcıları (Future Tellers) temasıyla bugün gerçekleşiyor.
09:45 | Levent Erden’in moderatörlüğünde açılış konuşmaları başlıyor.
Leven Erden: Geleceğin içinde yaşıyoruz. Artık hiçbir şey bizi şaşırtmıyor.
Ömer Yüngül (Zorlu Holding CEO’su): Ben bu platformu, Medici ailesinin Rönesans’a hazırladığı ortam gibi, bir fırsat olarak görüyorum.
Ömer Yüngül (Zorlu Holding CEO’su): Ülkeler orta gelir tuzağından ancak yeni fikirleri hayata geçirerek kurtulabilecekler.
Lalin Akalan (Digi.logue Artistik Direktörü): Gelecek “orada” duran bir varlık mı, yoksa onu biz mi inşa ediyoruz?
10:00 | Stanford Üniversitesi’nde Makina Mühendisliği Tasarımı Öğretim Üyesi ve The Crucible Kurucusu olan Michael Sturtz sahnede!
Michael Sturtz: Çevremizdeki dünyayı anlamakta atılan ilk adım, öncelikle kendi sesimizi duyabilmektir.
Michael Sturtz: Bana sorarsanız, kendinizi ifade etmekteki asıl itici güç yaratıcılıktır.
Michael Sturtz: Tasarım için öncelikle empati kurulmalıdır. Mühendisler, pazarlamacılar  dünyanın neyi seveceklerine karar veriyorlar.
Michael Sturtz: Tasarım da ister istemez hep göz ardı edilir, bu psikolojik bir süreçtir. Umutları, rüyaları anlamak ve sorun çözmek yerine ihtiyacı belirlemek tasarımı tümden değiştirmiştir.
Michael Sturtz: Autodesk CEO’su Carl Besk der ki “Bizi inovasyona sürükleyen asıl şey insandır”.
Michael Sturtz: Çocukların yaratıcılıkları 8-10 yaşlarına kadar hızla artarken, sonra yavaşlıyor ve 25 yaşından sonra ise yaratıcılık tamamen duruyor.
10:30 | “Geleceğin Ödemesi: Adil bir Finansal gelecek mümkün mü?” isimli panel başlıyor.
Dr. Soner Canko (Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü): Bitcoini seviyorum çünkü dünyaya Blockchain’i armağan etti.
Cemil Şinasi Türün (Blockchain Evangelist, Defterhane Kurucu Ortağı): Şimdinin çocuklarının postanelerin yolunu bilmedikleri gibi, geleceğin çocukları da bankaların ne olduğunu bilmeyecekler.
Cemil Şinasi Türün: Türkiye’de dünyadakinin on katı kdar Bitcoin dönüyor, ancak kimse bunu bilmiyor. Çünkü ilk bitcoinin “vadeli çek” olduğunu yalnızca biz biliyoruz.
Soner Canko: Güç bir yerden “her yere” doğru el değiştiriyor. Artık güç merkezden çevreye doğru dağılıyor.
11:00 | Eğitmen, Sanatçı, İskele 47 Ortak Yaratıcısı olan Bager Akbay “Otonom Varlıklar” isimli sunumuyla sahnede.
Bager Akbay: Bir dağın, bir nehrin var olma hakkı var. İşimize geldiğinde onları yok etmekle, işimize geldiğinde bir yaşlıyı yok etmek aynı şeyler.
11:15 | Yine Levent Erden’in moderatörlüğünde, önemli isimlerin katıldığı 4 kişilik bir panel başlıyor. Panelin adı: “Geleceği Geliştirmek: Akademik ve Sektörel Ar-Ge projelerinin sahne arkası keşfi ve gündelik hayatlarımıza etkileri”.
Prof. Dr. Zehra Çataltepe (tazi.io Kurucu Ortağı, İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Öğretim Üyesi): Öğrenme, parametrelerin en uygun şekilde optimize edilmesidir. Dlayısıyla makineler de bu şekilde optimize edilebiliyor ve öğrenebiliyorlar.
Prof. Dr. Zehra Çataltepe: Makinelerin dünyayı ele geçireceği senaryolardan oldukça uzağız ancak makinelerin öğrenmesi dünyayı oldukça değiştirecek.
Prof. Çağatay Başdoğan (Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Robotik ve Mekatronik Laboratuvarı Direktörü): Gelecekte telefondan alışveriş yaparken ürünü yalnızca görmeyecek, dokunarak hissedebileceksiniz.
Deniz Karaşahin (Osteoid Sağlık Teknolojileri Kurucusu): 3D yazıcılar hepimizin hayatının içinde olacak. Beş sene sonra bir şeylerin gözümüzün önünde var olduğunu göreceğiz. Var oluşuna tanık olacağız.
Metin Salt (Vestel Ventures Genel Müdürü): Biz dünyayı CPU ile öğrendik, siz GPU ile öğreniyorsunuz, gelecek nesil ise TPU ile öğrenecek. Gelecek, nereye götürüyorsa biz de oraya savruluyoruz.
Metin Salt: Türkiyede girişimcilik ekosistemi çok gelişti.
Prof. Dr. Zehra Çataltepe: Girişimcilerin yaptığı en faydalı şeylerden birisi, start-up’larını birbirleriyle tanıştırmalarıdır.
Prof. Çağatay Başdoğan: Biz ülke olarak planlarımızı zaten ortaya çıkmış veya yakın zamanda ortaya çıkacak şeyler üzerine kuruyoruz. Ancak fark yaratacaksak 15-20 yıl sonrasını hayal edip yatırımlarımızı o yönde gerçekleştirmeliyiz.
13:00 | “Sanat + Teknoloji / Karmaşıklık” isimli sunumuyla TodaysArt Festivali Kurucu ve Direktörü Olof van Winden sahnede.
Olof van Winden: 2023’te bir insan kadar güçlü bilgisayarlar üretebileceğimizi, ondan 20 yıl sonra ise tüm insanlar kadar güçlü bilgisayarlara erişmiş olacağımızı düşünüyorum.
Olof van Winden: Teknolojinin olumsuz yönleri de yok değil. Onu savaşta kullanmamız ama doğayı değiştirme gücünü kendimizde görmemiz gibi.
Olof van Winden: Dünyanın oluşumunda önce Geosfer vardı. Daha sonra Biyosfer oluştu ve insanlık ile birlikte bu “teknosfer”e dönüştü.
Olof van Winden: Bilime inanırım ancak sadece bilim yeterli değildir. Kültür ve yaratıcılık oldukça önemlidir. Biz ekonomimizi iyileştirmek için değil, insanlığımızı iyileştirmek için çabalamalıyız.
13:20 | Yeni bir panel başlıyor!
Refik Anadol (Medya Sanatçısı, Araştırmacı): Blade Runner filminin Los Angeles’ı çok da uzak değil. Silikon Vadisi’nde uçan arabaların kullanımına yavaş yavaş başlanıyor.
Refik Anadol: Boston Dynamics robotları en zor hareketlerden olan tutma, yerleştirme ve dönme hareketlerini gerçekleştirmeye başladılar.
Damien Henry (Google Arts & Culture Lab Başkanı): Bir sanat eseri karşısında ne kadar zaman geçirirseniz öğrenmeyi o kadar kolaylaştırırsınız. Biz de size bu verileri daha kolay analiz edebilmeniz için yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Damien Henry: Zekanın ne olduğunu bilmiyoruz, o yüzden makineleri anlamak daha kolay. Ya bilgisayara ne yapacağını uzun uzun anlatırsınız ya da bir kod yazarsınız.
Ersinhan Ersin (Sanatçı, Yönetmen, Marshmallow Laser Feast): Arttırılmış gerçekliğin hayatımızın her alanına etki ettiğinin farkına varmalıyız.
Ersinhan Ersin: Etrafımızdaki çoğu logoyu tanıyabilirken, doğada bildiğimiz kaç yaprak çeşidi var?
Pınar Yoldaş (Mimar, Sanatçı, Araştırmacı): Bir veri oluşur oluşmaz algoritması yaratılıyor ve bu sayede bir güç kazanıyor. Veriler sayesinde daha trafiğe çıkmadan trafiği görebiliyoruz.

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version