Çalışmalarınızı Mükemmelleştirecek 5 Verimlilik Önerisi

Berk Tezkoşar

Berk Tezkoşar

Calibration Engineer, Tech Editor, DJ

Yapılacaklarımızın yer aldığı o uzun liste, bize hiç ilerlemeyeceğimizi hissettiriyor. Her güne umutla başlayıp gün sonunda istediğimiz gibi çalışamadığımız için umutlarımızı kaybediyoruz. Bizim günümüzü kontrol altına almamız gerekirken günümüz bizi kontrol ediyor. Daha verimli çalışmaya, daha doğru adımlar atmaya ihtiyacımız var. Zamanı, enerjiyi, kaynakları ve fırsatları bizi ölçülebilir bir şekilde hedeflerimize yakınlaştırmak için kullanmamız gerekiyor. 
Aşağıda verimliliği önemli derecede artırdığı için en çok tercih edilen taktiklerden 6 tanesi yer alıyor. Keyifli okumalar!

1) Sadelik

Girişimcilikte ve iş dünyasında gerçek başarıyı yakalamak için karmaşıklıktan basitliğe geçmeyi öğrenmelisiniz. Kafanızdaki tüm seslerden kurtulduğunuzda ve en önemlisi birkaç etkin noktaya odaklandığınızda yeni bir farkındalık ve motivasyon hissi kazanacaksınız.
Elli şeyde harika olmaya çalışmayın. Girişiminizi ya da çalıştığınız şirketi sorumlu olduğunuz alanda gerçekten ilerletebilecek birkaç şey hakkında takıntılı olun.

2) Her şeyi programlayın

“Barış için ne kadar terlersen, savaşta o kadar az kan dökersin”. 

-Norman Schwarzkopf

Verimliliğin gerçek formülü; bulunduğunuz andan itibaren nerede, nasıl, ne zaman çalışacağınıza karar vermek ve daha sonra bu değerli alışkanlığı otomatik olana kadar tekrar tekrar uygulamak. Yani programlamak! Yapılacaklar listesi, dönemlik hedefler, ulaşılan sonuçların analizi vb… Bu programlı çalışmayı takip etmek için de her hafta başında kendinize bazı sorular sorarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
İşte haftam başlamadan önce kendime sormam gereken sorular:
– Geçen hafta neyi tamamladım?

– Sonuçların yüzde 80’ini oluşturan yüzde 20’ye mi odaklanıyordum?

– Başarılı bir haftayı sağlamlaştırmak için ne yapılması gerekir?

– Taahhüt ettiğim ritüeller ve rutinler arasından hangileri değiştirilemez?

– Düşüncelerimi geliştirmek ve işimi ilerletmek için bu hafta kimlere ulaşmak zorundayım?
Taahhütlerinizin bir amaca yönelik ve stratejik olduğundan emin olun. Onları aylık ve yıllık sonuçlarınızla ilişkilendirin. Buradaki amaç, geçmiş deneyiminizi gelecekteki hazırlığınıza yatırmaktır.

3) Günü ele geçirin

“Günlerinizi nasıl harcadığınız kim olduğunuzun en büyük ölçüsüdür.”

Güne güçlü başla. Her geçen günün başlangıcına ve dinamik düşünme becerinizi daha bir duruma geçirmeye odaklanın. Böylece daha iyi düşünün, daha iyi hareket edin ve daha iyi hissedin. Bu, daha iyi ve üretken kararlar almanıza yardımcı olacaktır.
Günüm ilk saatlerinde e-postaları ve iletileri kontrol etmeyi bıraktığınızda başkalarının gündeminizi kontrol etmesine izin vermek yerine egzersize, kişisel gelişiminize, hobilerinize zaman ayırarak büyük değişimleri fark etmek için ilk adımı atmış olacaksınız. Kesintileri durdurmak için bir planınız yoksa planlarınız daima kesintiye uğrayacaktır.

4) Sıkı ve kararlı çalışma

“Ne bilmek istediğine ne kadar çok çalışırsan o kadar gelişirsin.”

Pasif olarak bir şeyi bilme durumu vardır ve bildiklerini sürekli uyguladığında elde ettiğin performans düzeyi vardır. Bir şeyi yapmaya devam edersen o şeyde daha iyi olma eğilimi gösterirsin. Mesela profesyonel basketbolcular serbest atış yapmayı bilirler ancak daha yüksek bir performans seviyesine ulaşmaya kararlı oldukları için her gün serbest atış çalışmaya devam ederler.
Sürekli bildiklerinizi uyguladıkça kas hafızanızı inşa edersiniz. Aynısı verimlilik için de geçerlidir. Birkaç saat boyunca tek bir yerde oturmaya çalışmak tek bir sonuca odaklıdır. 

5) Amacınızdan şaşmayın

Mevcut durumlar veya duygular değil, vizyonunuz sizi yönlendirir. Odaklanmanızı ve ertelememenizi sağlayacak motivasyon kaynaklarınızı belirleyin. Onların sizinle açıkça uyumlu olduğundan emin olun.
Kategoriler: Gelişim, İş, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version