Başarıya Giden Yolda Üstesinden Gelmeniz Gereken 5 Psikolojik Engel

Melike Çalkap

Melike Çalkap

Editör @ceotudent

Hayatımızda aslında bizi yönlendiren iki etmenle yaşıyoruz; birinci günlük olaylar ve dış etmenlerden oluşuyor, ikincisi ise düşüncelerimiz, duygularımız beynimizin içinde bizi biz yapan her davranışımız. Bu iki etmen biz farkında olmadan hayatımızı şekillendirmekle meşgul.
Fakat, gerçekten başarısını kanıtlamış insanlar da görülüyor ki bu iki etmen onları farkında olmadan yönlendirmiyor. Aksine, başarılı insanlar bu iki etmeni yönlendirip hayatlarını istedikleri şekle getiriyor. Ve aslında kalıp yargıları benimsemek yerine eleştirel ve daha özgün perspektiflerle hayata farklı bir bakış açısıyla bakıyorlar.
Onların da herkesten farklı yaklaşarak aştığı birçok engel vardı. Başarıya giden yolda karşılaşılan bu psikolojik engellerden özellikle bazıları var ki hemen hemen hepimiz onlarla yüzleşmek zorunda kalacağız.



1) Uyum

Buna geleneksel kurallara veya dayatmalara bağlı kalmak olarak bakabiliriz. En basit örneği, bizden beklenen sürekli okulumuzda yüksek notlar almamız ya da iyi ve düzenli bir gelire sahip bir işte çalışmamız. Bunları elde edemediğimizde toplumsal yargılar sebebiyle başarısız olduğumuzu düşünürüz. Fakat Einstein’a baktığımızda onun okul notlarının hiç iyi olmadığını ve eğitimini tamamlamadığını görüyoruz. Bu onu başarısız mı yapmıştı? Cevap hayır.
Başarılı insanlar içinde bulunduğu durumu iyi analiz eder ve toplum yargılarından çok kendi potansiyellerine göre hareket ederler. Uyum sağlamak için ya da başkalarına kendini kanıtlamak için değil kendileri için etkili çözümlere ve başarılara ulaşmak için yaşarlar.

2) Anlık Tatminler

Yaşadığımız dünyada her an istediğimize kolayca ulaşıyoruz. Tek tıkla satın aldığımız onca ürün bize anlık hazlar sağlıyor fakat sonrasında yine kendimizi bir arayış içinde buluyoruz. Bu sonu gelmeyen bir kısır döngüden oluşuyor. Fakat başarılı insanlar için bu durum farklı. Başarılı olmak istiyorsak anlık zevkleri bir kenara bırakmalı ve gerçeğe yoğunlaşmalıyız. Enerjimizi daha büyük olaylar ve başarılar için korumalı, bunun için çaba sarf etmeliyiz.



3) Yeni Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (FOMO)

Bunun en basitçe örneği kullandığımız sosyal medya araçlarıdır. Eğer siz de telefonunuzu vücudunuzun biz uzvu olarak görüyor ve gelen bildirimleri kaçırmamak adına sürekli yanınızda tutuyorsanız bu korkuyu taşıyor olabilirsiniz. Bu korkuyu kendiniz için eğitmeli ve gerekli sürelerde gerekli konular için kullanmalısınız. Bu engeli aşmanın bir diğer yolu ise oldukça dikkat dağıtıcı bu tarz araçları çevrenizden uzak tutmanız olacaktır.

4) Belirsizlik Korkusu

Bilmediğimiz her şey ve her durum bizi korkutuyor ve bu durum ilk insanlardan beri süregelen bir şey. Bununla birlikte gelecekte bizi nelerin beklediğini bilmiyor ve bu sebepten yapacağımız adımları erteliyor veya karar veremiyoruz. Fakat başarıya giden yolda yeteneklerine ve kendine güvenmeyi bilmek oldukça önemli. Eğer güvenirsen belirsizlik de seni korkutmak şöyle dursun gelebilecek sorunlarla savaşmak için eğitecektir.
Jeff Bezos’un Amozon’da inandığı bir şey var. O da, yanlış bir karar verildiyse bile bunu düzeltebileceklerine ve kötü giden olayların seyrini her daim değiştirebileceklerine olan güveni… Bir birey olarak beklenen sonuçları almasanız bile bu sonuçlar sonrasında öğrenir, gelişir ve analizlerinizi düzeltirsiniz.



5) İmpostor (Sahtekar) Sendromu

Kendinizi yetersiz hissetmeniz ve insanları yeterli, bilgili ve donanımlı olduğunuza dair kandırdığınızı düşündüğünüz bir sendrom. Bir gün aslında herkesin sizin gerçek, başarısız ve bir işe yaramayan yüzünüzü göreceklerinden korkarak yola devam ettiğiniz bir sanrı İmpostor Sendromu. Çoğumuz içimizden yükselen bu sesleri duymuşuzdur. Fakat başarıya giden yolda içimize dönüp bakmalı kim olduğumuzu, neyi istediğimizi ve neler yapabildiğimizi iyi analiz etmeli sonrasında da bu sözlere kulaklarımızı tıkayıp hedefe doğru emin adımlarla ilerlemeliyiz. Ve son tavsiyem ise bu sendroma kapılmamak için günlük tutmanız olacaktır.
Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version