Başarısızlık Korkusunu Aşmanıza Yardımcı Olacak 5 İpucu

Başarısızlık korkusu daha çocukluk yaşlarımızda bize aşılanır. Dışarıdan; şunu yapmamalısın, bunu yapmalısın, bundan uzak durmalısın gibi birçok telkine maruz kalırız.

Sonrasında ise gittikçe temkinli yaşar, bir seçim yaparken kendi başımıza harekete geçmek yerine, izin ve onay aramaya başlarız.
Yaşımız ilerledikçe, bu inanış otomatik ve bilinçsiz olarak karakterimize işler. Farkında olmasak bile çoğu davranışımız, bize aşılanan korku ve yetersizlik hissi üzerinden şekillenmeye başlar.
Başarısızlık korkusunu aşmak kolay olmasa da mümkün. Korkusuz bir insan olamazsınız, ama korkularınızı inceleyip onlarla yüzleşebilirsiniz.

1. Sorunun Kökünü Tanımlayın

Tek bir yenilgiyi, son yenilginiz gibi düşünmeyin.—F. Scott Fitzgerald

Başarısızlık korkusunu hissettiğinizde, sakince oturup  kendinize başarısızlıktan neden korktuğunuzu sorun. Sonrasında hislerinizi gözlemleyin.

Korkunuza neden olan şeyleri gördüğünüzde, zihninizin yorumunun doğru olmadığını da görürsünüz.
Aşırı korumacı bir aileden geliyorsanız ya da geçmişte sert ve otoriter bir öğretmeniniz olduysa, iyiliğinizi düşündüğünü sanarak sizde bir baskı yaratmış olabilir.

Olumsuz deneyimlerinizi ve inançlarınızı incelemeniz çok önemlidir. Hepsi, hayatınızı nasıl yaşayacağınız konusunda sizi etkiler.

2.  Başarısızlık Kaçınılmazdır

Kaçamadığın şeyden korkmak, aptallıktır. —Publius Syrus

Başarısızlık, kayda değer bir hayat yaşamak için kaçınılmaz bir deneyimdir. Herkes kendisi için mutlu ve başarılı olacağı bir hayatı diler. Ancak korkulara yenik düşüp, kolay yolu seçmek bunları gerçekleştirmez. Başarısızlığı kabul etmeliyiz.

3. Daha Çok Başarısız Olun, Daha Çok Başarın

Başarısızlığa değil, geri bildirime inanıyorum. —Robert Allen

Henüz başarılı olamamış bir insan başarısızlığı mezar taşı olarak görür. Başarılı insan ise başarısızlığı basamak taşı olarak görür.

Ne kadar başarısız olursak, o kadar öğreniriz.

4. Geleceğinizi Hayal Edin

Hiçbir şeyi deneyecek cesaretimiz olmasaydı hayat nasıl olurdu? —Vincent van Gogh

Olumsuz düşünmek bazen yardımcı olabilir. Hayatınızı korkunun kontrol ettiği bir gelecek nasıl görünürdü? Nasıl sonlanırdı? Son anınızda pişman olur muydunuz?
Şimdi korkularınıza rağmen hedeflerinize ilerlediğiniz, yaşamak istediğiniz hayatı düşünün.
İkincisinde, pişmanlık duymadan hayatınıza tekrar bakabilirsiniz. Hatalar yapmış, birkaç kez utanmış olsanız bile, hayatınıza renk ve farklılık katmış olursunuz.

5. Anı Yaşayın

Geçmişte kalmayın, gelecekte yaşamayın, zihninizi şimdiki zamana odaklayın. —Buddha

Geçmişteki kötü deneyimlerin esiri olmak ya da sürekli geleceği kurcalamak, harekete geçebileceğimiz esas andan bizi uzaklaştırır.
Geçmişi ve geleceği kullanmak, eğer 4. maddedeki gibi bir amacı tanımlamak için yapılıyorsa verimli olabilir. Fakat zihninizi yaşadığınız andan uzaklaştırmak çoğu zaman zararlıdır.

Size verilen anı kucaklamanız ve verimli şekilde değerlendirmeniz, korkularınızı azaltacaktır….

Hayatta ilerlerken, adımlarınızı korkusuzca atmanız dileğiyle.
Kategoriler: Başarı, Motivasyon

Yorumlar (0) Yorum Yap

/