7 Adımda ‘Hayır’ Demenin Dayanılmaz Hafifliğini Keşfedin

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

“Hayır.”

Hem bizim dilimizde hem de başka dillerde bu anlama gelen ve söylemesi çok kolay olan bu kelimeyi, bazen bir düşünce serüveninin ardından dile getirmek çok zor oluyor. Uyumlu olmayı, herkes tarafından sevilen biri olmayı herkes ister ama bunu, kendi öz saygımızı incitmeden yapmalıyız. Herkesi aynı anda memnun edemeyiz. Bunu yapmak zorunda da değiliz. Başkalarını mutlu etmek için kendimizden her ödün verdiğimizde, kendimize olan saygımızdan bir parçayı sonsuzluğa uğurlarız.
Artık, yeri geldiğinde “Hayır” demeyi öğrenmenin vakti geldi. Her şeye “Hayır” diyerek, edineceğiniz muhteşem hayat tecrübelerini kaçırmaktan bahsetmiyorum. Yeri geldiğinde, yapmakta zorlanacağınız işlerde, yapmayı istemediğiniz şeyler için “Hayır” diyerek, hayattan daha çok keyif alıp kendinize olan saygınızı ve güveninizi artırabilirsiniz. Peki, “Hayır” demeyi nasıl öğreneceğiz?




1) Konunun önem derecesine karar verin.

Şu an yaptığınız şey ile yapmanız istenen diğer konuya bir önem derecesi verin. Hangisi daha önemli?
Şu an yaptığınız şey daha önemliyse, diğerini yapmanın sizin için olumsuz sonuç doğuracağını göz önünde bulundurun. Bu sizi “hayır” cevabına yönlendirecektir.




2) Sınırlarınızı belirleyin.

Çoğu insan, bir şeyi yapabilme yetisi varsa, yapması gerektiğini düşünür. Bu sizi yorabilir. Her şeyi yapacak zaman ve enerjiyi kendinizde bulamayabilirsiniz. Kendinize sınırlar koyun. Örneğin; iki gece üst üste dışarı çıkarsanız, yorulacaksınız. Cuma günü için planınız var bu yüzden, Cumartesi dışarı çıkmayı teklif eden arkadaşınıza “hayır” diyebilirsiniz.


3) Sizden istenileni yapmayı öğretin, siz yapmayın.

Her şeyi siz yapmak zorunda değilsiniz. Bazı işleri, başkalarına da öğretebilirsiniz. Biri sizden sürekli bir şeyi yapmanızı istiyorsa, ona o işi öğretin. Böylece sürekli “hayır” demek zorunda kalmazsınız.




4) Düşünmek için biraz zaman isteyin.

Vereceğiniz cevaptan emin değilseniz, düşünmek için biraz zaman isteyin. “Biraz düşüneceğim, sana haber veririm.” diyebilirsiniz. Cevabınız “hayır” olacaksa, biraz düşündükten sonra daha güvenli bir şekilde söyleyebilirsiniz.


5) Alternatif fikir önerin.

“Bu konuda X kişisinden yardım isteyebilirsin.” gibi alternatif fikirler önererek reddetme yolunuzu yumuşatabilirsiniz.




6) Unutmayın, birini değil, bir teklifi reddediyorsunuz.

Kendinizi suçlu hissetmeyin. İnsanların sizden bir şey isteme hakkına sahip olduğu kadar siz de bunu yapmama özgürlüğüne sahipsiniz. Yapamayacaksanız, bunu karşı tarafa uygun bir dille bildirdiğiniz takdirde, gereksiz yere sorumluluk altına girmemiş olursunuz.


7) Net olun.

Lafı dolandırmayın, ertelemeyin. Reddetmekten çekinmeyin. Bazen direkt olarak “hayır” demek, karşı tarafı oyalayarak reddetmekten daha az hayal kırıklığına uğratır.




Size uymayacak taleplere “hayır” demeye alışmanız, daha iyi ve güvenli hissetmenizi sağlayacaktır. Her şeye yetişmek, herkesi memnun etmek için kendinizi yıpratmak zorunda kalmayacaksınız. Kendinize, işinize ayırdığınız vakti daha verimli geçireceksiniz. Bir kere alıştığınızda, yapamayacağınız veya yapmak istemediğiniz şeyleri reddetmek kolay gelecektir.
Unutmayın;

“Başkalarına “evet” derken, kendinize “hayır” demediğinizden emin olmalısınız.” – Paulo Coehlo

This post is also available in: English

Kategoriler: Gelişim, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version