Nurcan Tunçbağ Kimdir? Kanserle İlgili Yaptığı Çalışmalarla UNESCO Tarafından Ödüllendirildi

Emre Ülkem

Emre Ülkem

Boğaziçi Uni.

Genç bilim insanı Doç. Dr. Nurcan Tunçbağ’ın kanser hücrelerindeki şifrelerin sırrını matematiksel formüllerle ortaya çıkaran yazılımları, uluslararası çevrelerin dikkatini çekti.

Kanser hücreleri üzerinde çalışmalar yürüten Doç. Dr. Nurcan Tunçbağ, UNESCO Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü’ne layık görüldü.

 
 
Ödülünü Paris’te alan ODTÜ Enformatik Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Nurcan Tunçbağ, uzmanlığı olan biyoenformatik biliminin, tıp ve biyoloji alanlarındaki problemlerin bilgisayar ortamında çözülmesine olanak sağladığını söyledi.

Tunçbağ, 2010 yılında Massachusetts Institute of Technology Biyoloji Mühendisliği Bölümü’nde doktora sonrası araştırmalarına başlamıştı.

 
Nurcan Tunçbağ’ın buradaki çalışmaları, yüksek hacimli dizileme verilerinin analizi, entegre edilmesi ve tersine mühendislik yöntemleriyle hastaya özgü sinyal ağlarının yeniden oluşturulması üzerineydi.

Genç bilim insanının PLOS Computational Biology dergisinde yayımlanan Omic Integrator yazılımı, 2016 yılının en fazla ulaşılan ilk 50 makalesi arasında gösterildi.

 
 
Nurcan Tunçbağ beyin kanseri üzerine yaptığı araştırmalarda, kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde veri entegrasyonu ve ağ modelleme tekniklerinin kullanılabilirliğini gösterdi.

UNESCO Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü’ne layık görülen Tunçbağ, kanser üzerinde yaptığı çalışmaları şu sözlerle anlattı:

 

“Kanser hücresinin içiyle ilgileniyoruz. Her bir kanser hücresi yani ‘ufak makine’de hangi hatalar oluyor da sürekli bölünmeye devam ediyor, bunu yaptıran sinyal nereden geliyor onu bulmaya çalışıyoruz. Yaptığımız iş, farklı tümörden elde edilmiş moleküler izlerin, hücre içindeki sinyal iletim ağının, kanser hücresinin hangi kısımlarında değişikliklere neden olduğunu hesaplamalı yöntemlerle ortaya çıkarmak. Bir diğer deyişle, elde edilen moleküler izlerden geriye giderek hastalık oluşma mekanizmasını aydınlatmaya çalışıyoruz. Buna tersine mühendislik de diyebiliriz. Elde ettiğimiz sonuçları, farklı hastaların tümörlerinin karşılaştırılmasında, ortaklıkların ve farklılıkların saptamasında kullanıyoruz. Böylece o tümöre özgü, en iyi tedavi stratejisini bulmaya çalışıyoruz.”

 
 
 
 
 
Kategoriler: Gündem, Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version