Hepimiz Yapıyoruz: Kötü Görünmenize Sebep Olacak 13 Beden Dili Hatası

Hatice Dirgen

Hatice Dirgen

Editör @ceotudent

Vücudumuzun kendine has bir dili var fakat ne yazık ki bu dil her zaman kibar olamayabiliyor. Beden diliniz kişiliğinizi bütünleyen bir parçanızdır ve bu yüzden de hiç düşünmeden sergilediğiniz tavırlarınızla kariyerinizi tehlikeye atıyor olabilirsiniz. Hatta Deborah Tool’un konuyla ilgili şöyle bir sözü var:

“Beden dili çok kuvvetli bir araçtır. Öyle ki sözlerle konuşmayı öğrenmeden önce beden dilimizle konuşmayı öğrenmişizdir. Bu yüzden açıkça görülüyor ki konuşmalarımızın % 80′ i sözlerimizle değil beden dilimizle daha anlaşılır bir hal alıyor.”

Birkaç küçük ayrıntıya dikkat ederek daha güçlü bir beden dili iletişimi mümkün.

1) Abartılı El-Kol Hareketleri

Bu tür abartılı el-kol hareketleri sanki doğruyu söylemekten kaçınıyormuşsunuz izlenimi yaratabilir. Bu yüzden daha küçük hareketlerle söylemek istediklerinizi ifade ederseniz, özgüveninizin sağlam olduğunu ve saklayacak hiçbir şeyinizin olmadığını gösterebilirsiniz.




2) Kolları Birleştirmek

Konuşma anında kollarınızı önünüzde birleştirmeniz kendinize karşınızdakine karşı bir duvar ördüğünüz ve karşınızdaki kişinin her söylediğine kendinizi kapattığınız anlamına gelir. Her ne kadar siz ilgileniyormuş veya dinliyormuş gibi gülümseseniz bile yaptığınız bu hareketle karşı tarafı sizin onu dinlemediğiniz düşüncesine itebilirsiniz. Bu hareketi yapmak size rahat gelse bile fikirlerine ilgi duyduğunuz bir kişinin karşısında kollarınızı önünüzde birleştirmekten kaçının.


3) Tutarsızlık

Konuşmalarınızla yüz mimikleriniz arasındaki tutarsızlık, karşınızdaki insanda bir şeylerin ters gittiği yönünde şüpheler uyandırmaya başlar. Örnek vermek gerekirse; bir teklifi reddederken gergin bir gülümsemeyle bakıyor olmanız istediğinizi elde etmenize yardımcı olmayacaktır. Aksine karşınızdaki kişi amacınızın farklı olduğu düşüncesine kapılıp sizinle iş birliği yapmaktan uzak durabilir.




4) Kendinizi İnsanlardan Uzak Tutmak

Kendinizi bir diyalogtayken karşınızdaki insandan soyutlarsanız o kişi konuyla ilgilenmediğinizi, rahatsız olduğunuzu hatta kendisine güvenmediğinizi düşünebilir. Bunun yerine diyalog içerisinde bulunduğunuz kişiye daha içten yaklaşabilir hatta anlattığı konulara zaman zaman kafanızı sallayıp destekleyerek dinlediğinizi belli eden tavırlar sergileyebilirsiniz.


5) Kambur Durmak

Kötü bir duruş ve ayrıca bir saygısızlık göstergesidir. Belki patronunuza sözlü olarak “Seni neden dinlemek zorunda olduğumu anlamıyorum.” diyemeyebilirsiniz fakat bir toplantı esnasında kambur durarak toplantıyı dinlemeniz bulunduğunuz yerden memnun olmadığınızı açık bir şekilde belirtebilir. Bu yüzden kambur durmak yerine omuzlarınız ve sırtınız dik bir şekilde oturursanız daha güçlü bir duruş sergileyebilirsiniz.




6) Göz Temasından Kaçınmak

Diyalog içerisindeyken karşınızdaki insandan gözlerinizi kaçırmanız ondan bir şeyler sakladığınız anlamına gelir. Oysa ki göz temasını hiç kaybetmeden konuşmaya devam ederseniz karşınızdaki kişiye de özgüveninizi ve ilginizi daha açık bir şekilde belli etmiş olursunuz.


7) Fazla Göz Teması Kurmak

Her şey gibi göz temasının da fazlasından kaçınmak gerekiyor. Göz teması kurmak bir diyalogtaki en temel şeylerden biri fakat bu durum aşırıya kaçtığında karşı taraf için fazla baskıcı bir tutum haline gelebiliyor. Amerikalıların yaptığı bir araştırmaya göre göz temasında ideal süre 7 ile 10 saniye arasında değişiyor.




8) Sürekli Saate Bakmak

Biriyle bir konuşma halindeyken sürekli yakınınızdaki bir saate bakıp durmanız karşınızdaki kişiye saygısızlık ettiğinizi ve hatta egosu büyük bir birey olduğunuzu ifade eder. Öyle ki bu davranışınızı karşı taraf onu dinlemekten başka yapacağınız daha önemli işlerinizin olduğunu ve bir an önce bulunduğunuz yeri terk etmek istediğinizi düşünebilir.


9) Abartılı Kafa Sallamak

Sizinle paylaşılan bir konuyu onaylamak istediğinizi gösterirken kafanızı abartılı bir şekilde sallamanız amacınız dışına çıkabilir ve konuyu anlamadığınız halde anlıyormuş gibi görünmeye çalıştığınız izlenimi yaratabilir.




10) Kıpırdanmak

Konuşma esnasında sürekli kıpırdanmanız veya saçınızla oynayıp durmanız, gergin olduğunuz, özgüveninizi yitirdiğiniz veya dikkatinizin dağınık olduğu gibi izlenimlere neden olabilir. Hatta karşınızdaki kişi kariyerinizdense dış görünüşünüze daha çok önem verdiğinizi düşünebilir.


11) Kaşları Çatmak

Sürekli kızgın veya üzgün görünen bir yüz ifadesi takınıyorsanız etrafınızdakilere onlarla birlikte olmaktan hoşnut olmadığınızı belirten bir mesaj göndermiş olursunuz. Kaşlarınızı çatmanız insanları sizden iter. Fakat gülümsemek ise aksine insanları size çeker ve her fikre açık, sıcakkanlı ve güvenilir bir insan olduğunuzu yansıtır.




12) Güçsüz El Sıkışması

Göz teması gibi el sıkışmanın da belli bir oranı vardır. Karşınızdaki insanın elini güçsüz bir şekilde sıkmanızın sizi özgüvensiz gösterebileceği gibi fazla güçlü bir el sıkışması da agresif bir tavıra sahip olduğunuz anlamına gelebilir. Bu yüzden de el sıkışmanızın kuvvet derecesini karşınızdaki kişinin size karşı olan tavır ve tutumlarına göre adapte edebilirsiniz.


13) Fazla Yakınlaşmak

Diyaloga girdiğiniz kişiye fazla yakın durmanız kişinin özel alanına saygı duymadığınız veya anlayışsız davrandığınız gibi izlenimlere sebebiyet verebilir. Bu da etrafınızdaki insanların sizin yanınızdayken kendilerini rahatsız hissetmelerine neden olabilir.

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version