Kalabalık yerler listemizde sizler için dünyanın en kalabalık şehirlerini derledik. İyi okumalar dileriz.
20) Guangzhou, Çin (13,635,39)
Çin’in güneyindeki Guangdong Eyaleti’nin merkezi ve en büyük şehridir. Çin Hanedanı’na kadar dayanan 2.200 yıllık tarihi bulunmaktadır. Tarih boyunca, Güney Çin’in siyasi, askerî, ekonomik, kültürel, bilim ve eğitim merkezi olarak işlev göstermiştir. Guangzhou, Güney Çin’in en büyük dış ticaret limanıdır; 3. yüzyıldan beri Deniz İpek Yolu’nun ana limanı olarak işlev göstermiştir.
Globalization and World Cities Research Network’ün “küresel şehirler” için 2018 yılında hazırladığı sıralamada Guangzhou, “Alfa Dünya Şehri” olarak sınıflandırılmıştır.
19) Tientsin, Çin (13,866,009)
Tientsin, Kuzey Çin’deki en büyük “Açık Kıyı Şehir”dir. Günümüzde Tientsin, Büyük Kanal aracılığıyla Sarı ve Yangtze Nehirlerine bağlanan Hai Nehri boyunca yer alan ana kentsel alanı (eski şehir dahil) ile çift çekirdekli bir şehirdir.
Tianjin, Küreselleşme ve Dünya Şehirleri Araştırma Ağı tarafından Beta (küresel ikinci kademe) şehir olarak derecelendirilmiştir. 1860 yılında Tientsin Dünya’ya bir ticaret limanı olarak açılmıştır; bunun üzrine İngiltere, Fransa ve diğer ülkeler de dahil olmak üzere dokuz ülke Tientsin’de imtiyaz bölgeleri kurmuştur. Çing Hanedanı’na bağlı Batılılaşma taraftarları da Tientsin’i ana faaliyet mekânları olarak kullanmışlardır.
18) Manila, Filipinler (14,158,573)
Manila Şehri, Manila Körfezi’nin doğu kıyısında , Luzon’un batı ucunda, anakara Asya’dan 1.300 km uzaklıkta yer almaktadır. Manila, Tokyo’dan sonra dünyanın en çok doğal afetten etkilenen ikinci başkentidir. Bununla birlikte, Güneydoğu Asya’nın en kalabalık ve en hızlı büyüyen şehirleri arasındadır. Şehir planlı bir yapıya sahiptir. 1905’te Amerikan Mimar ve Şehir Plancısı Daniel Burnham, yeni başkenti tasarlamak için görevlendirilmiştir.
17) Lagos, Nijerya (14,862,111)
Lagos, Nijerya’nın en büyük şehri ve ekonomik merkezidir. Aynı zamanda, Lagos metropol bölgesi, Sahra Altı Afrika’da önemli bir eğitim ve kültür merkezidir. Lagos, anakara ve ada olmak üzere iki alandan oluşmaktadır. Lagos, çoğu tahmine göre dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinden biridir.
16) Kinşasa, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (14,970,460)
Kalabalık yerler denilince aklan ilk gelen yerlerden birisi olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük kentidir. Kinşasa (eski ismi ile Léopoldville), Kahire ve Lagos’tan sonra Afrika’nın üçüncü büyük metropol bölgesidir. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin nüfus yoğunluğu açısından en kalabalık şehri aynı zamanda ülkenin başkenti konumunda olan Kinşasa’da ülke nüfusunun %13’ü yaşamaktadır.
15) Kalküta, Hindistan (14,974,073)
Hooghly Nehri’nin doğu kıyısında yer alan şehir, Bangladeş sınırının yaklaşık 80 kilometre (50 mil) batısındadır. Doğu Hindistan’ın birincil iş, ticaret ve finans merkezi ve Kuzey-Doğu Hindistan için ana iletişim limanıdır. “Kolkata Port” Hindistan’ın en eski işletim liman ve tamamen kendi ana nehir kıyısı bağlantı noktasıdır. Kalküta, Hindistan’ın Kültür Başkenti olarak kabul edilir. 2011 nüfus sayımına göre, nüfusun 76,51% olan Hindu, %20,60 Müslüman, %0,88 Hıristiyan ve %0.47 Jaindir.
14) Buenos Aires, Arjantin (15,257,673)
Arjantin’in başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, Río de la Plata’nın batı kıyısında yer almaktadır. Buenos Aires şehri ne Buenos Aires Eyaletinin bir parçası ne de eyaletin başkentidir; daha ziyade özerk bir bölgedir. 1880’de, onlarca yıl süren siyasi çatışmalardan sonra , Buenos Aires federalleştirildi ve Buenos Aires Eyaletinden çıkarılmıştır. Buenos Aires’in yaşam kalitesi, 2018 yılında Latin Amerika’nın en iyilerinden biri olarak dünyada 91. sırada yer almaktadır.
Çok sayıda etnik ve dini gruba ev sahipliği yapan, kültürüne ve şehirde ve ülkenin diğer bazı bölgelerinde konuşulan lehçeye katkıda bulunan çok kültürlü bir şehirdir. 2010 yılında yapılan bazı araştırmalara göre, metropol Buenos Aires bölgesinde 4 milyon insanın yoksulluk içinde yaşadığını tahmin edilmektedir.
13) İstanbul, Türkiye (15,415,197)
İstanbul, Avrupa’nın en kalabalık şehridir. Ülke nüfusunun %19’unu oluşturan 15 milyonu aşkın nüfusu ile hem Avrupa hem de Asya’da yer almaktadır. İstanbul, birçok UNESCO Dünya Mirasına ev sahipliği yapmaktadır. Ülke ekonomisinin %30’undan fazlasını oluşturan çok sayıda Türk şirketinin genel merkezine de ev sahipliği yapmaktadır.
İstanbul, tarihinin büyük bir bölümünde dünyanın en büyük şehirleri arasında yer almıştır. MS 500’e gelindiğinde şehir 400.000 ila 500.000 arasında bir nüfusa sahiptir. 2020 verilerine göre, sakinlerin %64,4’ü Avrupa yakasında ve %35,6’sı Asya yakasında yaşamaktadır. İstanbul, özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında, 1950 ile 2000 yılları arasında on kat artan nüfusuyla hızlı bir büyüme yaşamıştır.
12) Karaçi, Pakistan (16,459,4720)
Kalabalık yerler arasında yer alan Karaçi, Pakistan’ın Sindh eyaletinin başkentidir. Pakistan önde sanayi ve finans merkezidir. Karaçi dilsel, etnik ve dini açıdan çeşitli olmasıyla Pakistan’ın en kozmopolit şehridir. Pakistan’ın iki büyük liman ev, Karaçi Limanı ve Port Bin Qasim’in yanı sıra Pakistan’ın en işlek havalimanı olan Jinnah Uluslararası Havalimanı burada bulunmaktadır.
1980’li yıllarda uluslararası askeri ve siyasi sorunlar yaşamıştır. 2014 yılında suç açısından dünyanın en tehlikeli 6. şehri listesinden 2021’in ortalarında 115. sıraya gerilemiştir. 1980’lerin sonunda ve 1990’larda sosyo-politik huzursuzluğun neden olduğu ekonomik durgunluğa rağmen Pakistan’ın en büyük kentsel ekonomisi olmaya devam ediyor. Şehir, Pakistan’ın dört bir yanından gelen etno-linguistik grupların yanı sıra Asya’nın diğer bölgelerinden gelen göçmenlerin eridiği bir potadır.
11) Osaka, Japonya (19,110,616)
Osaka Eyaleti’nin başkenti de kalabalık yerler arasındadır. Tokyo ve Yokohama’dan sonra Japonya’nın en kalabalık üçüncü şehridir. Osaka, geleneksel olarak Japonya’nın ekonomik merkezi olarak kabul edilir. Bu Kofun döneminde (300-538) önemli bir bölgesel limana geliştirdiği ve 7. ve 8. yüzyıllarda, bu imparatorluk başkenti olarak kullanılmıştır. Osaka’da nüfus verileri ilk olarak 1873’ten beri, Meiji döneminin başlarında kaydedilmiştir. Büyük Kanto depremi 1920-1930 yılları arasında Osaka’ya kitlesel bir göçe neden olmuştu ve şehir 1930’da 2.453.573 kişiyle Japonya’nın en kalabalık şehrine dönüşmüştü.
10) Mumbai, Hindistan (20,667,656)
Mumbai, Hindistan’ın batı kıyısında, Konkan kıyısında yer alır ve derin bir doğal limana sahiptir. Mumbai Liman , Hindistan’ın en eski ve en önemli limanlarından biridir. Mumbai (nüfusa göre) Hindistan’ın en büyük şehridir ve ülkenin finansal ve ticari başkentidir. Mumbai de gelişmekte olan ülkelerdeki birçok hızlı büyüyen şehirde görülen aynı büyük kentleşme sorunlarından muzdarip: yoksulluk ve işsizlik. Mumbai, Hindistan’ın diğer tüm metropol şehirleri gibi birçok dilli nüfusa sahiptir. Hindistan’ın on altı ana dili Mumbai’de konuşulur, en yaygın olanı Marathi ve Doğu Hint lehçesidir.
9) Kahire, Mısır (21,322,750)
Kahire, İslam mimarisinin baskınlığı nedeniyle “bin minareli şehir” olarak adlandırılmıştır aynı zamanda 21,322,750 nüfusu ile kalabalık yerler arasında bulunur. Giza kompleksi piramit ve antik kenti Memphis coğrafi bölgede yer almaktadır. Mısır’ın başkenti, Orta Doğu ve Arap dünyasındaki en eski ve en büyük film ve müzik endüstrilerinin yanı sıra dünyanın ikinci en eski yüksek öğrenim kurumu olan Al-Azhar Üniversitesi burada yer alır.
Kahire’de bulunan Ramses İstasyonu, Mısır ulaşım ağının merkezidir. Kahire’nin ekonomisi geleneksel olarak devlet kurumlarına ve hizmetlerine dayanmaktadır. Modern üretim sektörü 20. yüzyılda tekstil ve gıda işlemedeki gelişmeleri, özellikle de şeker kamışı üretimini içerecek şekilde genişlemiştir . 2005 yılı itibarıyla Mısır, Arap dünyasında petrole dayalı olmayan en büyük gayri safi yurt içi hasılaya sahiptir.
8) Dakka, Bangladeş (21,741,090)
Dakka, Bangladeş’in ekonomik, politik ve kültürel merkezidir. 17. yüzyıldaki Babür hakimiyeti sırasında şehir Cihangir Nagar olarak bilinmekteydi. Güney Asya’nın en büyük şehirlerinden biridir, Doğu Güney Asya’nın en büyük şehridir. Bengal Körfezi ülkeleri arasında yer alır ; ve İslam Birliği Teşkilatı ülkeleri arasında en büyük şehirlerden biridir.
Bengal ovasının bir parçasıdır; Buriganga Nehri, Turag Nehri, Dhaleshwari Nehri ve Shitalakshya Nehri ile çevrilidir. Şehir, 17. yüzyılda Babür İmparatorluğu’nun bir eyalet başkenti ve ticaret merkezi olarak öne çıkmıştır. Şehir, Bangladeş ekonomisinin %35’ini oluşturmaktadır. Şehir şu anda Bangladeş’teki en yoğun sanayileşmiş bölgelerden biridir ve beta küresel şehirler arasında yer almaktadır.
7) Pekin, Çin (21,893,095)
Pekin küresel bir şehirdir ve kalabalık yerler listesinde 21,893,095 nüfusu ile yer alır. Kültür , diplomasi ve siyaset , işletme ve ekonomi, eğitim, dil, bilim ve teknoloji alanlarında dünyanın önde gelen merkezlerinden biridir. Bir mega şehir olan Pekin, şehir nüfusu açısından Şanghay’dan sonra ikinci en büyük Çin şehridir ve ülkenin kültürel, eğitimsel ve politik merkezidir. 2016 itibariyle, şehrin metro ağı dünyanın en yoğun ve en uzun ağıdır.
Pekin’deki ikinci bir uluslararası havalimanı olan Beijing Daxing Uluslararası Havalimanı , dünyanın en büyük tek yapılı havalimanı terminalidir. Hem modern hem de geleneksel tarzdaki mimarileri birleştiren Pekin, üç bin yıldan uzun bir geçmişe sahip zengin bir tarihe sahip dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Pekin, bilimsel ve teknolojik yenilik için dünya lideri bir merkezdir ve Nature Index tarafından 2016’dan beri takip edildiği üzere, dünyanın en büyük bilimsel araştırma çıktısına sahip 1 Numaralı şehri seçilmiştir.
6) Meksiko, Meksika (21,918,936)
Meksika’nın 32 federal yapılanmasından biridir. Meksika’nın başkenti ve nüfus bakımından en büyük şehridir. “Alfa” bir küresel şehir olup aynı zamanda dünyanın ve Amerika kıtasının en önemli finansal merkezlerinden biridir. Meksika Havzası olarak adlandırılan Meksika Vadisi’nde (Anahuac Vadisi) bulunmaktadır.
Şehir aslen 1325 yılında Tenochtitlan olarak Mexica (Azteca) tarafından Texcoco Gölü’ndeki bir grup ada üzerine inşa edilmiştir. 1521 yılında Tenochtitlan Kuşatmasında neredeyse tamamen yok edilmiştir ve ardından İspanyollar tarafından yeniden inşa edilmiştir. İspanyol sömürge imparatorluğunun siyasi, idari ve mali merkezi olmuştur. 1824 yılında İspanya’dan bağımsızlığını elde etmiştir. Tarihsel olarak ve Kolomb öncesi zamanlardan beri Anahuac Vadisi, Meksika’nın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olmuştur.
5) São Paulo, Brezilya (22,237,472)
São Paulo, dünyanın en büyük Portekizce konuşulan şehridir. Kentin adı, Tarsuslu Havari Aziz Pavlus’tan gelmektedir. Latin Amerika ve Güney Yarımkürenin en büyük ekonomilerinden birine sahiptir. Brezilya’daki en yüksek gökdelenlerin birçoğuna ev sahipliği yapmaktadır. Kent, ulusal ve uluslararası düzeyde kültürel, ekonomik ve politik etkiye sahiptir. São Paulo bir olan kozmopolit bir şehirdir; Brezilya’nın en çok kültürlü şehri olarak kabul edilir. 1870’den 2010’a kadar, dünyanın her yerinden yaklaşık 2,3 milyon göçmen buraya gelmiştir. São Paulo, 1950 ve 2014 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmıştır.
4) Şangay, Çin (27,795,702)
Kalabalık yerler arasında yer alan Şangay, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı doğrudan yönetilen 4 şehirden biridir. Çin’de en kalabalık kentsel alanıdır. Şangay, küresel merkezidir. Tarihî olarak balıkçılık limanı, tuz üretim merkezi ve ticaret limanı işlevlerini gösteren Şanghay yerleşiminin nüfusu ilk olarak Jin Hanedanı döneminde çoğalmaya başlamıştır. Şehir, 1930’larda Asya-Pasifik bölgesinin başlıca ticaret ve finans merkezi haline gelmiştir.
1735 yılına kadar tüm Yangtze bölgesinin en büyük ticaret limanı olmuştur. Şehrin İngilizcede “Doğu’nun İncisi” ve “Doğunun Paris’i” gibi çeşitli takma adları vardır. Michelin şirketi, yayınladığı gezi rehberinde Şangay şehrini üç yıldızlı (görülmesi “şiddetle tavsiye edilen”) bir yer olarak nitelendirmiştir.
3) Delhi, Hindistan (31,181,376)
Delhi kalabalık yerler listesinin olmazsa olmazıdır. Hindistan’ın (Mumbai’den sonra) en zengin ikinci şehridir. Şehir, insani gelişme endeksinde Hindistan eyaletleri ve birlik bölgeleri arasında beşinci sırada yer almaktadır. Hindistan’ın kuzeyinde yapılan arkeolojik araştırmalara göre Yamuna Nehri’nin kıyısında bulunan Delhi, MÖ 6. yüzyıldan beri yerleşim alanıdır. Orta Çağ’da Delhi birçok Hint imparatorluğunun başkenti olmuştur. Örneğin, 1649 ile 1857 yılları arasında Babür İmparatorluğu’nun başkentidir.
Yüzyıllar boyunca Delhi, Kuzey Hindistan’da baskın bir ticaret ve ticaret merkezi olmuştu ve 1990’lardan beri uluslararası kurumsal ve finansal ağın önemli bir parçası olmuştur. Ülkenin her dört tarafından Delhi’ye doğru olan göçten dolayı şehir kozmopolit bir yer olmuştur.
2) Çongçing, Çin (32,054,159)
Çin Halk Cumhuriyeti’nin merkezi hükümetinin doğrudan yönetimi altındaki dört belediyeden biridir (diğer üçü Pekin, Şanghay ve Tiestin’dir). Chongqing, kapsamlı bir tarihe ve zengin bir kültüre sahiptir. Çin’in Ulusal Merkez Şehirlerinden biri olarak, Sichuan Havzası ve Yangtze’nin finans merkezi olarak hizmet vermektedir. Büyük bir üretim ve ulaşım merkezidir. Chongqing, bir Beta (küresel ikinci kademe) şehir olarak derecelendirilmektedir. Nature Index tarafından yapılan bir araştırmanın çıktılarına göre dünyanın en iyi 100 şehrinden biridir.
1) Tokyo, Japonya (37,339,804)
Kalabalık yerler lisetesinin bir numarası olan megapol bölge Tokyo, dünyanın en büyük kentidir. Araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu yerdir. Tokyo Körfezi’nin başında yer alan vilayet, Japonya’nın ana adası Honshu’nun orta Pasifik kıyısındaki Kantō bölgesinin bir parçasını oluşturur. Tokyo, gayri safi yurtiçi hasıla açısından dünyanın en büyük kentsel ekonomisidir ve Küreselleşme ve Dünya Şehirleri Araştırma Ağı tarafından “Alfa+” şehri olarak sınıflandırılmıştır. Doğu Asya’da en eski yer altı metro hattı (1927) buradadır. Şehir, 1964 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları , ertelenen 2020 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları ve üç G7 Zirvesi (1979, 1986 ve 1993) dahil olmak üzere birçok uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmıştır.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap