Girişimcilerin İyi Bir Hukuki Desteğe İhtiyaç Duyması İçin 5 Neden

Her girişimci, başarıya giden yolda bir çok farklı şeye ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç kalemlerinin her biri, teknolojiyle harmanlanmış ve her geçen gün genişleyen bir pazara sahip iken, hukuk, start-up dünyasında farklı bir noktada durur. Bu alan genel olarak “anlaşılmaz” ve “sıkıcı” bulunur. Hukukçuların da geleneksel bir çizgide yetişmesi nedeniyle daha da karmaşıklaşır ve girişimcilerle hukukçuların yıldızı pek barışmaz.
Fakat bir girişimin başarıya ulaşması için en çok ihtiyaç duyulan şeylerden birisi, kuşkusuz iyi bir hukuki yardımdır. Peki ama neden?
1) İş dünyası gerçek anlamda bir “vahşi doğa”dır.
Başarılı bir girişime sahip olmak, en başından itibaren oldukça zorlu bir süreçtir. Kafanızda bir fikrin oluşması anından itibaren, hiç tahmin etmeyeceğiniz riskler, sorunlar ve çekişmeler karşınıza çıkacaktır. 
Bu risk ve sorunların en önemlileri ve en ağır maliyetlileri de hukuki olanlardır. Hiç ummadığınız bir anda, her şey mükemmel giderken, şirketinize “bir kağıt gelebilir”…
Ve iyi bir hukuki yardım almadan, bu riskleri hesaplamanız, hatta bu riskleri tahmin etmeniz mümkün değildir.
Girişiminizi hayata geçirmeden, hukuki olarak bunun yapılabilir olup olmadığını, hangi muhtemel risklerle karşı karşıya kalabileceğinizi ve bunların üstesinden nasıl gelebileceğinizi iyi bir hukukçu ile değerlendirmelisiniz.
2) Lanet olası federaller!
Güzel memleketimizde zor anlarımızda lanet okuyacağımız federaller bulunmasa da, insana soğuk terler döktüren binlerce memur çok şükür ki vardır. Memur, devlet demektir. Devlet de, girişimci için bir problem demektir.
Devletten tamamen azade bir ekonomiyi şahsen savunmasam da, girişimci için devletin yapmış olduğu düzenlemeler fazladan yükümlülük demektir. Bu düzenlemelerin bir çoğu gerekli olsa da, yükümlülük oldukları gerçeğini değiştirmez.
Bu yükümlülüklere uymamanın cezası ise kimi zaman gözünüz gibi büyüttüğünüz işinizi, tası tarağı toplayıp terketmenize sebep olacak kadar büyüktür. 
Bu tarz sıkıntılar yaşamamak için, iyi bir hukuki desteğe ihtiyacınız var.
3) Fikriniz, sizin her şeyiniz!
Girişimcilerin sahip olduğu en değerli şey, zannediyorum ki fikirleridir. Sahip olduğunuz bu en değerli şeyi, en iyi şekilde korumanız gerekir. Pek sevgili Nikola Tesla, patent teliflerinden çok çekmiştir.
Fikriniz bir patente ihtiyaç duymayabilir, her girişimci ortaya bir icat koymak zorunda değildir. Fakat yine de, fikrinizi başka şekillerde koruyabilirsiniz. Aynı şekilde, markanızı korumanız gerekir. Bunun için de iyi bir hukuki destek lazım.
4) Rakipleriniz tehlikelidir.
Rekabet her ne kadar hoş bir şey olsa da, rakipleriniz her zaman işiniz için tehlikeli olacaktır. Rakiplerinize karşı mücadele ederken, hem onların, hem de sizin en önemli kozlarınızdan bir tanesi hukuki mücadele olacaktır. Bu anlamda yanlış noktada durmanız, yanlış bir şey yapmanız ne kadar tehlikeli ise, rakiplerinizin yaptığı yanlışlara karşı kendinizi savunmanız da o kadar önemlidir. 
Haksız rekabetten hoşlanmıyoruz, devlet de hoşlanmıyor. Size hiç yanlış gelmeyen bir şey, yarın mahkemede başınıza bela olabilir. Bunlara sebebiyet vermemek için, iyi bir hukuki destek şart!
5) Partnerlerinizle ilişkileriniz çetrefilli olabilir.
Hem yatırımcılarınız, hem de işinizi geliştirmenize yardımcı olan diğer partnerleriniz ile sözleşmeler yapmanız ve aranızdaki ilişkiyi resmi ve belirli bir hale getirmeniz önemlidir. Bu genelde sözleşmeler ile gerçekleştirilir. Sözleşmeler, harika şeyler olabileceği gibi, sizin için belirli bir süre sonra “bela” da olabilir. Tek bir sözleşme maddesi, her şeyi değiştirebilir.
Bu yüzden, hem iş ortaklarınızla, hem de yatırımcılarınızla yapacağınız sözleşmelerin öncesinde bir hukukçudan yardım almanız çok önemli. 
Hukuk, her ne kadar sıkıcı ve genelde masraflı gelse de, bir girişimci için hayatidir. Daha sonra yukarıdaki gibi tarlası yanmış dayı oturuşuyla kaybettiğiniz fırsatlara, paraya, işinize bakmamak için, iyi bir hukuki yardıma girişiminize hayat verdiğiniz ilk andan itibaren ihtiyacınız var. Emniyet kemerinizi bağlamayı unutmayın. 
Kategoriler: Girişimcilik, Legal

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version